Son Dakika Haberler

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu 50 programın yer aldığı 2023 Yılı Kültürel Etkinlikler Takvimini açıkladı.

2023 TYB Konya etkinlik takvimi
 Bu yıl yine yüz yüze ve dijital mecradan olmak üzere, toplumu ilgilendiren  önemli konuları belirlediklerini ifade eden Köseoğlu “Şubat ayının ikinci  haftasında başlamayı planladığımız programlarımızı  Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle 4 Mart’tan itibaren başlatıyoruz ” dedi.
22 yıldır her Cumartesi günü kültür, edebiyat, tarih, düşünce, bilim, sanat, sinema ve musiki alanlarında yıl boyunca düzenledikleri programlarla tarihe kayıt düştüklerini anlatan Köseoğlu “Bu yıl 23.sünü açıklayacağımız takvimimizde 50 program bulunuyor” dedi.

Cumhuriyetin 100.yılı
Koronavirüs salgınında konferansları dijital mecralardan yayınladıklarını  ve bu yöntemle, seslerinin ulaştığı coğrafyanın genişlemesiyle takipçilerin çoğalmasının bereketini de yaşadıklarını  kaydeden Köseoğlu, önceki yıllarda Medeniyetlerin kavşak noktası Konya'dan , “Şehre Sözümüz Var, İnsanlığa Sözümüz Var ve Özümüz Sözümüz” gibi mesaj içeren üst başlıklarla programlarımızı kamuoyuna arz etmiştik. 2023 yılı için de “Cumhuriyet Yüzüncü Yıl” ifadesini takvimimizin ana sloganı olarak belirledik. Bu üst başlığa uygun olarak da bu yıl Türk  basını ve Konya basın-yayını, Türk hikayeciliği, Modern tarihimiz, Türk romanı, Türk şiirinin seyri (şiir şöleni öncesi panel), Türkiye modernleşmesi, Türk mimarisi ve planlaması ve Türk sineması konularında geçtiğimiz yüz yılın bir nev’i değerlendirilmesi de denilebilinecek  paneller, oturumlar yapacağız” dedi.
Milli, manevi hatırlatıcı programlar
Bu yılki takvimlerinin yine  bilgilendirici, eğitici olduğu kadar hatırlatıcı, yapıcı, millî ve manevî yönü öne çıkan, programlardan müteşekkil olduğunu  kaydeden Köseoğlu “Temel değerlerimize uygun olmasına ihtimam gösterdiğimiz faaliyetlerimizde hem Konya’mıza hem ülkemize hem de insanlığa karşı kültürel vazifemizi yerine getirmenin  sorumluluğuyla  gayret sarf edeceğiz”  dedi.

Gelenekten güncele
Yıllık takvimin belirlenmesi aşamasında yönetim kurulu ve  üyelerle  istişarelerde bulunup araştırma, tespit ve görüşmeler yaptıklarını ve yüzlerce teklifin  içinden seçilen konulardan  program  takviminin oluşturulduğunu belirten Köseoğlu açıklamasını, “Tarihi derinliğimizden gelen kültür yığılmasının yegâne hazinemiz ve sermayemiz olduğu bilinciyle Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi olarak ‘gelenekten güncele’  gelen/ getirilen/seçilen konuların konuşulması ve aynı zamanda yazılı, sesli olarak da kayıtlara girmesi arzusuyla konferanslar, sohbetler, paneller, sempozyumlar ve sanatsal programlar yaptık, yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz.
Tarihi ve kültürel derinliği ve değeri olan yerlere, şehirlere geziler düzenledik, düzenlemeye ve şehirleri yazdık, yazmaya devam edeceğiz” diye sürdürdü.

Ahmet Köseoğlu “ Kültürel hazinemizi baz alarak toplumun ilgi duyacağı, ihtiyaç hissedeceği kimi  konulardan oluşan ve iki ayrı takvimle  -on altısı il ve ilçe okullarımız da yapılacak- 50   program planladık” dedi.

İlk program 4 Mart'ta
Salgın şartlarının hafiflemesinden sonra geçen yıl salon programlarına dönüş yapılmasına rağmen bütün konferansları internet üzerinden sosyal ağlarda canlı yayınladıklarını hatırlatan Köseoğlu sözlerini “Salon toplantılarının müdavimleri dışında, günümüzün inkâr edilemez en büyük mecrası olan internet ağlarında da dünyanın dört bir yanından dinleyici ve izleyicilerimiz oldu. Bu yıl çoğunlukla İl Halk Kütüphanesi Salonunda, bazen Meram Belediyesi Tantavi Kültür Merkezinde bazen de Karatay Belediyesi Aziziye Kültür Merkezi’nde olacağız ama bütün programlarımızı Youtube ve Facebook üzerinden canlı yayınlayarak sosyal mecradan da insanlığa irfanımızı, harsımızı ulaştırmaya devam edeceğiz” dedi.

“Depremin düşündürdükleri” 
 Bu yılın ilk programına dair de bilgi veren Köseoğlu “Yılın ilk programını 18 Şubat Cumartesi günkü yapmayı planlamıştık ama deprem nedeniyle takvim başlangıcını iki hafta erteledik. 
4 Mart’ta saat 21.00’deki ilk konferansımızı sadece canlı yayın olarak başlatıyoruz. Prof. Dr. Hayri Erten yönetimindeki programda Diyanet İşleri Başkanlarından Prof. Dr. Mehmet Görmez  ‘Depremin Düşündürdükleri’ başlığı altında güncel konumuz deprem üzerine, deprem bölgesi Gaziantepten çevrim içi sohbet edecek” diye konuştu.
 Edebiyatla,sanatla ve kültürle Cumhuriyetin 100. yılı
Köseoğlu şu bilgileri de verdi. “ Üç ana başlık altında topladığımız, Cumhuriyetin 100. Yılı, Ramazan Aşkına ve Hz. Mevlânâ’nın 750. vefat yıl dönümü panel ve konferanslarının yanı sıra  anma, anlama  ve diğer çok çeşitli konulardan oluşan 2023 Kültürel Etkinlikler Takviminin 34 programı ile birlikte ikinci takvimimiz de Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl ilk defa yapacağımız  ‘Yazarlarımız Okullarda’ projesiyle sekiz değerli kültür adamımızı (Mevlânâ, Yunus Emre, Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek, Nurettin Topçu, Aşık Veysel, Sezai Karakoç, Fuat Sezgin) 16 ayrı ilçede liseli öğrencilerimize anlatacağız.” 

Mevlana şiir şöleni uluslararası oluyor
Geleneksel Mevlânâ Şiir Şöleni’nin bu yıl 13.sünü Uluslararası boyuta taşıyarak  Mevlâna Dergâhında icra edeceklerini anlatan Başkan Köseoğlu “Konya büyük şairlerin yetiştiği önemli kültür şehirlerinin başında gelmektedir. Biz de Karatay Belediyesi ile iş birliği halinde, büyük mütefekkir ve şairimiz Mevlânâ’nın huzurunda her yıl yaptığımız şiir şölenimizi  bu yıl Türk Dünyasından şairlerimizi de davet ederek uluslararası bir hüviyete büründüreceğiz ” dedi.

Konya Belediyeleri'ne teşekkür
Konya Büyükşehir, Selçuklu, Meram ve Karatay Belediyelerinin her dönem olduğu gibi bu yıl da faaliyetlerine destek olacaklarını kaydeden Köseoğlu açıklamasını “TYB Konya Şubemizin hassasiyetle ve üstün gayretlerle kesintisiz sürdürdüğü kültürel faaliyetlere sağladıkları desteklerden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay, Selçuklu Belediye Başkanımız Ahmet Pekyatırmacı, Meram Belediye Başkanımız Mustafa Kavuş ve Karatay Belediye Başkanımız Hasan Kılca ile İl Halk Kütüphanesi salonunun tahsisinden dolayı İl Kültür Müdürlüğüne de teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu. 

Konferans kaynak kitaplara dönüşüyor
TYB tarafından konferans ve panellerde yapılan bütün konuşmaları yazılı kayda da geçirerek yılın sonunda nitelikli kaynak kitaplar olarak toplumun istifadesine sunduklarını ifade eden Köseoğlu Şehrimizde vakti müsait olanları yıl boyu yapacağımız yüz yüze programlarımıza davet ediyoruz , katılamayan ya da şehir dışında olacakların da dijital mecralardan programlarımızı canlı ya da sonradan izleyerek istifade etmelerini tavsiye ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Birbirinden kıymetli isimler yer alıyor
TYB’nin 2023 programlarında Prof. Dr. Mehmet Görmez, Prof. Dr. Rüştü Güntürkün, Murat Üstübal, Vasfettin Yağız, Vural Kaya, Ümit Erdem, Alptuğ Topaktaş, Atilla Türker, Doç. Dr. Kâmil Ali Gıynaş, Doç. Dr. Onur Aykaç, Prof. Dr. İdris Nebi Uysal, Prof. Dr. Ahmet Yaman, Prof. Dr. Ali Öge, Prof. Dr. Seyit Avcı, Dr. Rıfat Oral, Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar, Doç. Dr. Yakup Şafak, Atasoy Müftüoğlu, Prof. Dr. Caner Arabacı, Dr. Adem Demirsoy Prof. Dr. Bünyamin Ayhan, İbrahim Zarifoğlu, Salih Zengin, Necip Tosun, Hüzeyme Yeşim Koçak, Handan Acar, Ali Karaçalı, Hakan Bahçeci, Kerim Arı, Şenol Çöm, Mehmet Balaban, Prof. Dr. Bekir Biçer, Doç. Dr. Yakup Kaya, Prof. Dr. Feridun Ata, Prof. Dr. Adem Esen, Prof. Dr. Kemâl Kahramanoğlu, Doç. Dr. Ertan Engin, Dr. Gülsüm Koçer, İsmail Özen, Prof. Dr. Mehmet Akgül, Prof. Dr. Mustafa Tekin, Prof. Dr. Alaaddin Aköz, Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Prof. Dr. Ahmet Alkan  Prof. Dr. Mine Ulusoy, Doç. Dr. Armağan Güleç Korumaz , Prof. Dr. Çağlar Meşhur, Prof. Dr. Hasan Bahar, Burçak Evren ,Doç. Dr. Murat Aytaç, Hasan Hüseyin Toydemir, Prof. Dr. Aytekin Can, Ömer Faruk Belviranlı, Prof. Dr. Güngör Karauğuz, Prof. Dr. Dilaver Gürer, Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Dr. Mustafa Çıpan, Ali Emre, Atilla Yaramış, Sait Mermer, Yusuf Yıldırım, Dr. Aziz Ayva, Prof. Dr. Ahmet Kâzım Ürün, Prof. Dr. Ahmet Çaycı, Ahmet Köseoğlu, Prof. Dr. Ali Temizel, Hüzeyme Yeşim Koçak, Melahat Ürkmez, 
Salih Sedat Ersöz ve Zafer Karakuş  konuşmacı olacak.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 2
  • 2
  • 0
  • 2
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”