Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Yağışların azlığı nedeniyle büyümeyen "döküntü elmalar" meyve suyu oluyor

Konya'nın Bozkır ilçesinde, yağışların az olması nedeniyle yeterli büyüklüğe ulaşamayan "döküntü" elmalar, alım merkezlerinde toplanarak meyve suyu üreten fabrikalara ulaştırılıyor.

Yağışların azlığı nedeniyle büyümeyen “döküntü elmalar“ meyve suyu oluyor
Ülke genelinde yaşanan kuraklık, tarım sektörünü de olumsuz etkiliyor. Yağışların az olması nedeniyle yeterli büyüklüğe ulaşamayan ve "döküntü" olarak nitelendirilen elmaların oranı da arttı.
Yaklaşık 25 bin ton elma üretiminin olduğu Konya'nın Bozkır ilçesinde, bu yıl üretilen elmaların yaklaşık 8 bin tonu "döküntü" düzeyinde kaldı.

Bozkır ilçesine bağlı mahallelerden ve komşu ilçelerden getirilen "döküntü" olarak nitelendirilen elmalar, ilçede bulunan merkezlerde toplanıyor. Elmaların daha sonra meyve suyu üreten fabrikalara ulaştırılarak, meyve suyuna dönüşmesi sağlanıyor.

Bozkır'da döküntü elma toplayan Ali Cebeci, yaklaşık 10 yıldır döküntü elma alımı işini yaptığını söyledi.
Köylülerin bahçelerinden topladıkları elmaları alım merkezlerine getirdiğini ifade eden Cebeci, "Biz de bu elmaları alıp değerlendiriyoruz. Yaptığımız bu işle dökülen ve toprağa düşecek elmaları çürümeden değerlendirip, meyve suyu olmak üzere fabrikalara ulaştırıyoruz. Köylümüz de bu şekilde ürünleri boşa gitmeden ekonomik anlamda faydalanıyor." dedi.

Cebeci, bu sene geçen seneye oranla daha fazla "döküntü elma" geldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Yağışların az olması nedeniyle bu sene elmalar ufak kaldı. Elmalar hep döküntüye gidiyor. Bölgemizde neredeyse sandığa hiç elma girmiyor ve hep döküntüye gidiyor. Elmalar, ufak kalınca boşa gitmemesi için dalından çırpılıp döküntüye getiriliyor. Üreticinin durumuna göre kimisi traktörle, kimisi özel araçlarıyla, kimisi çuvalla ve poşetle getiriyor. Sizin anlayacağınız çürüyüp ekonomiye katkısı olmayacak ürünler, çürümeden bize ulaştırılarak ekonomiye kazandırılıyor."
Döküntü elmanın kilosunu 90 kuruştan aldıklarını anlatan Cebeci, şu ana kadar 300 tona yakın döküntü elma aldığını bildirdi.

"Elmalarımız boy yapamadığı için önceki seneye oranla ciddi anlamda döküntüye gidiyor"
Bozkır Ziraat Odası Başkanı Ali Öztürk de ilçede 40 bin dekar alanda meyve üretimi gerçekleştirildiğini bildirdi.

Elmanın da bölgede yetiştirilen başlıca ürünlerden olduğunu aktaran Öztürk, "Bu sene ilçemizde yaz yağmurları yağmadı ve su oranı düşük olan ağaçlar, haliyle elmalarını dolduramadı. Küçük ve cılız kalan elmalar da boy standartlarını karşılayamadı. Üreticilerimiz de dalında kalan bu elmaların çürüyerek tarlalarına zarar vermemesi için hem de ekonomik olarak yaptığı masrafların bir bölümünü karşılayabilmek adına ağaçlarını silkerek döküntü elma olarak toptancılara getiriyor." ifadelerini kullandı.
Bu sene kuraklıktan her ürünün olumsuz etkilendiğini dile getiren Öztürk, "Kuraklık nedeniyle buğdaylarımız boy yapmadı. Aynı şekilde elmalarımız da boy yapamadığı için önceki seneye oranla ciddi anlamda döküntüye gidiyor." dedi.

Elmaların düştükleri yerde çürüyerek toprakta asit oluşturduğunu, asidin de ağaca zarar vererek sonraki yıllarda verimin düşmesine neden olduğunu anlatan Öztürk, üreticilere, dalında kalan veya dökülmüş ürünlerini mutlaka toplayıp "döküntü" olarak satıp, maliyetlerinin en azından bir kısmını karşılamaları tavsiyesinde bulundu.
İlçe Tarım Müdürü Halil Durmuş da ilçede yaklaşık 20 bin dekar arazide elma üretimi yapıldığını bildirdi.

Bölgede 6 döküntü elma toplayan merkez olduğunu ifade eden Durmuş, yılda toplam 25 bin ton elma üretildiğini ortalama 8 bin tonunun döküntü elma olarak, meyve suyu fabrikalarına gönderildiğini bildirdi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 5
  • 0
  • 3
  • 0
  • 0
  • 2
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (3)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • K
    Konyalı
    3 yıl önce

    Meyve yetiştirmeye enuygun şehir Konya ama Meyve suyu fabrikaları yok. Kiraz ve Vişnenin Merkezi Konya, Kayısının en verimli olduğu şehir Konya, ama yetiştiren çok az. Eskiden heryer kayısı ağaçlarıyla doluydu. Talep olduğunda Kayısı üretimi 10'a katlar. Zira Konya Kayısısı Malatya'dan daha iyi verime ve lezzete sahip. Elamanın Merkezi Konya, Eriğin Merkezi Konya, Şeftalinin Merkezi Konya, özellikle Hadim şeftalileri pazarlarda kaynıyor. Büyük bir Meyve suyu Fabrikası kurulunca, Şeftaliye talep olunca Şeftali üretimi de artar. Üzüm üretiminde zaten Konya son derece iyi. Özellikle Tuzlukçu ve Hadim bölgesi. Konya'nın çeyreği kadar meyve üreten Kayseri'de Meyvesuyu fabrikaları ile Tüm Türkiye'ye hitap ederken Konya'nın bunu sadece seyretmesi akla ziyandır. Eksik olan bir meyve olduğunda zaten onu da hemen yanı başındaki Mersin ve Antalya'dan temin etmesi mümkün. Bir Meyve eksik olduğunda veya Konya'da soğuk vurduğunda Mut'tan veya Alanya'dan 10 kamyon yükler gelirsin. Yine Konya'nın çevresinde meyve üretiminden geçilmiyor. Isparta, Karaman, Niğde meyvecilikte zirveye oynuyorlar. Eksik olan her konuda olduğu gibi bu konuda da Konya'daki girişimcilik. Konya'da Müteşebbis eksikliği sorunu var. Konya'nın Meyvesuyu nakliyesi ve pazarlaması da konumu gereği sonderece rekabetçidir.

    • Cevapla
    • Begen (6)
    • Begenme (0)
  • r.g
    3 yıl önce

    Döküntü tabir ettiğiniz meyveler egetarafında kilosunu 5 tl den yemekteyiz, mugla ortaca dan yazıyorum bu taraflara gelin bekın

    • Cevapla
    • Begen (4)
    • Begenme (0)
  • Avatar
    bozkırlı
    3 yıl önce

    kendim sattım .döküntü bile değildi .60kuruştan aldı bu haberdeki şahıs.geri götürmektense dökeyim dedim.döktüğüm yerden bu şahıs toplıyacak diye mecbur sattım

    • Begen (0)
    • Begenme (1)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”