Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Türkiye'nin ilk 'Dokuma Atlası Sergisi' Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde açıldı

TİM Başkanı İsmail Gülle, "Türkiye artık sanayide, üretimde ve ihracatta lig atlayacak. Bunları yaparken de çevreyi, yeşili korumayı ve bunlara saygılı bir üretim yapmayı amaçlıyoruz." dedi.

Türkiye’nin ilk ’Dokuma Atlası Sergisi’ Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde açıldı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, bu yıl ülke ihracatının 200 milyar doları geçeceğini belirterek, "Türkiye artık sanayide, üretimde ve ihracatta lig atlayacak. Bunları yaparken de çevreyi, yeşili korumayı ve bunlara saygılı bir üretim yapmayı amaçlıyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen, Türkiye'nin yöresel dokumalarını ilk kez bir araya getiren "Türkiye Dokuma Atlası Projesi" kapsamında hazırlanan, "Dokuma Atlası Sergisi", Cumhurbaşkanlığı Beştepe Sergi Salonu'nda düzenlenen törenle açıldı.

Gülle, törende yaptığı konuşmada, Emine Erdoğan'a tarihi ve kültürel mirasa verdiği destek için teşekkür etti.

Ticaretteki gelişmelere dikkati çeken Gülle, "Bu yıl Türkiye'nin ihracatı 200 milyar doları geçecek. Türkiye artık sanayide, üretimde ve ihracatta lig atlayacak. Bunları yaparken de çevreyi, yeşili korumayı ve bunlara saygılı bir üretim yapmayı amaçlıyoruz." diye konuştu.

"Türk tekstil sektörü dünyanın 5'inci büyük ihracatçısı konumuna geldi"
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı (İTHİB) Ahmet Öksüz, Türkiye tekstil ve hazır giyim sektörünün yıllık yaklaşık 26 milyar dolarlık ihracatı, 60 milyar doların üzerinde üretim değeri, 16 milyar dolar dış ticaret fazlası ve 1 milyonu aşan istihdamıyla katma değerli ihracatın ve istihdamın lokomotifi durumunda olduğunu söyledi.

Salgına karşın Türk tekstil sektörünün 2020'de küresel ligde bir basamak yükselerek dünyanın 5'inci büyük ihracatçısı konumuna yükseldiği bilgisini veren Öksüz, "Tekstil sektörümüz bu başarısını hiç şüphesiz tarihi mirasımızdan beslendiği güçten almaktadır. Projemiz kapsamında tespit edilen coğrafyamıza özgü 500'e yakın dokuma, 150'ye yakın kumaş çeşidi Anadolu topraklarının sadece sayısız kültürün değil, tekstil sektörünün de anavatanı olduğunu gözler önüne sermektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Öksüz, söz konusu projeyle, özellikle kaybolmaya yüz tutan geleneksel dokuma kültürünün korunarak yaşatılmasını ve bu kültürel birikimin geleceğe aktarılmasını amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar, yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Anadolu coğrafyasının kültürel anlamda zengin bir yapıya sahip olduğunu bildirdi.

Dokumacılık sanatının bu zenginliğin en değerli yapı taşlarından biri olduğuna dikkati çeken Özvar, "Bu topraklarda dokumacılık pamuk, yün ve ipekten sadece kumaş inşa eden bir meslek olarak değil, aynı zamanda farklı dil, din ve kültürden mensuplarıyla tezgahında adeta medeniyet dokuyan bir zanaat olarak yaşamıştır." dedi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 3
  • 0
  • 4
  • 1
  • 5
  • 2
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”