Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Taşıt Kredilerinde Limitler Ne Zaman Artırılacak?

Taşıt Kredilerinde Limitler Ne Zaman Artırılacak?

 

Binek araç satın almak isteyen vatandaşlar, taşıt kredisine ilişkin gelişmeleri yakından takip ediyor. En son taşıt kredisi artırımı 2022 yılının şubat ayında gerçekleştirilmişti. Bu kredi düzenlemesi ile kredi limiti %100 oranında artırılmış oldu. BDDK yani Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu 120 bin TL olan taşıt kredi limitini yeni düzenleme ile 400 bin TL’ye çıkardı.
Döviz piyasasında meydana gelen dalgalanma sonucunda diğer sektörlerde olduğu gibi otomobil alım – satış sektörü de olumsuz etkilendi. Fiyat satışları sonrasında satışlar durma noktasına geldi. Özellikle taşıt kredi limitlerinin artışı ile birlikte fatura değeri 400 bin lira ve altında olan araçların alımı için kullanılan taşıt kredilerinde vade oranını da 48 ay olarak belirledi. Öncelerinde ise bu vade oranı nihai fatura fiyatı 120 bin TL ve altında olan araçlar için geçerliydi.

Araç Kredileri Değişti mi? Taşıt Kredi Limiti Artırılacak mı?

Taşıt kredisi sıfır kilometre araçlar ya da ikinci el otomobil satın almak isteyenlere alım kolaylığı sağlayan bir kredi türüdür. Önceleri 120 bin TL olan kredi limiti BDDK’nın şubat 2022 tarihinde gerçekleştirildiği yeni düzenlemesi ile 400 bin TL’ye çıkarıldı. Sıfır araçların yanı sıra ikinci el araç satın alma sürecinde de kolaylık sağlamaktadır. Fakat ikinci el araç alırken oto ekspertiz desteği alarak oto rapor almanız önemli. Bu süreçte uzman desteği sağlayan oto ekspertiz, satın almak istediğiniz ikinci el aracın mevcut durumu hakkında sizi detaylı olarak bilgilendirir. Peki yakın zamanda taşıt kredisi limitleri artırılacak mı? Bu konuşa ilişkin Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı.

Taşıt Kredilerinde Vade Düştü mü?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ( BDDK ), 21 Şubat 2022 tarihinde taşıt kredilerine ilişkin bir düzenleme  gerçekleştirerek mevcut taşıt  kredisi limitlerini ve taşıt kredisi vade sayısını önemli bir ölçüde artırdı. BDDK'nın yaptığı açıklamaya göre, fatura değeri 400 bin Türk Lirası olan ya da bu rakamın altında olan taşıt almak için kullandırılan olan kredilerin vade oranı 48 aya çıkarıldı.

Taşıt Kredisi İkinci El Arabalar İçin Çekilir mi?

Araç sahibi olmak isteyen pek çok kişi artan fiyatlar sebebi ile taşıt kredisi başvurusu yapmak istiyor. Ayrıca sıfır kilometre araçların fiyatlarının oldukça yüksek olması da pek çok alıcıyı ikinci el araç satın almaya yönlendiriyor. Peki ikinci el araç için taşıt kredisi çekilir mi?
Taşıt kredisi nihai fatura fiyatı 400 bin Türk Lirası’nın altında olan ikinci el ya da sıfır kilometre araçlar için çekilebilmektedir. Taşıt kredi limitinde yaşanan artış ile beraber kredi vade oranları da 24 aydan 48 aya çıkarılmıştır. İkinci el bir araç satın almak ve bu aracı alabilmek için taşıt kredisi çekmek istiyorsanız oto ekspertiz desteği almaya ihmal etmemelisiniz. İkinci el aracın satış sürecinde bahsedilen özelliklere sahip olup olmadığını analiz eder. Satışı yapılacak olan aracın dış görünümünde var ise mevcut kusurları ve deformasyonları inceler. Aracın belirtilenin dışında herhangi bir arıza ya da sorunu olup olmadığını analiz eder. Oto rapor ile satın almayı düşündüğünüz aracın asıl durumu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kimler Taşıt Kredisi Çekemez?

Her bankanın kredi sürecinde kendine göre bazı kredi değerlendirme ölçütleri mevcuttur. Genellikle çoğu kredi başvurusu, bankaların belirlediği ölçütlerine uygun olmadığı için reddedilir. Taşıt kredinizin reddedilme sebepleri şu şekilde sıralanabilir:
  • Kredi başvurusu yaptığınız süreçte gelir beyanında bulundurmamışsanız bunu belgelememişseniz kredi alamazsınız.
  • Belgelediğiniz geliri ve talep ettiğiniz tutarı arasında büyük fark var ise krediniz onaylanmayabilir. Taşıt kredisi sürecinde genellikle bu kriter baz alınır.
  • “Kara liste” olarak adlandırılan uygulamada, kredi sicilinizde bir idari takip veya yasal bir geçmiş olması durumunda kredi başvurunuz reddedilir.
  • Taşıt kredisi başvurusu yapan birey, daha önce başka bir kredi borcuna kefil olup söz konusu borcun sahibi tarafından ödememesi sebebi ile yasal takibe alınmış ise taşıt kredisi onaylanmayabilir.
  • Daha önceki süreçte yasal takip sürecinde olan bir borcunuz oldu ise, kart ya da kredi kartı borcu ödemeleriniz düzenli olarak yapılmıyorsa taşıt kredisi başvurunuz onaylanmayabilir. Aynı zamanda farklı bankalara borcunuz var ise başvurunuz yine onaylanmayabilir.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • HD
    Hayal deyil Gerçek
    2 yıl önce

    İcimiz dışımız faiz. Faiz ne kadarda kolay söylenir oldu. Kredi vay be Allaha savaş açan kazanırmı

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English