Son Dakika Haberler

Tarım, bünyesindeki tüm sektörlerle geçen ay ihracatta ayağa kalktı. Bir önceki döneme göre ihracatı yüzde 34,3 artarak 2 milyar 564 milyon 723 bin dolar olan tarımın, ihracattaki payı yüzde 13 oldu.

Tarımın ihracattaki payı yüzde 13 oldu
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin haziran ayı ihracatı, 2020'nin aynı dönemine kıyasla yüzde 46,9 artarak 19 milyar 773 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Geçen ay 2020'nin aynı dönemine göre ihracatı yüzde 34,3 artarak 2 milyar 564 milyon 723 bin dolara çıkan tarımın, Türkiye'nin toplam ihracatı içerisindeki payı yüzde 13 oldu.

Söz konusu dönemde Türkiye'nin sanayi ihracatı yüzde 49,6 artarak 15 milyar 276 milyon 639 bin dolara, madencilik ihracatı da yüzde 59,2 yükselerek 497 milyon 555 bin dolara ulaştı.

3 sektör rekor ihracata imza attı

Sektörlere göre bakıldığında, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri; tarım ihracatında haziranda da liderliğini sürdürdü. Sektör, geçen ay 766 milyon 532 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerini, 614 milyon 376 bin dolarla mobilya, kağıt ve orman ürünleri, 314 milyon 98 bin dolarla su ürünleri ve hayvansal mamuller, 295 milyon 745 bin dolarla yaş meyve ve sebze, 193 milyon 875 bin dolarla meyve sebze mamulleri sektörleri takip etti.

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri, su ürünleri ve hayvansal mamuller, meyve sebze mamulleri sektörleri haziranda tarihlerinin en yüksek aylık ihracat performansına imza attı.

Geçen ay fındık ve mamulleri sektörü 149 milyon 62 bin dolarlık, kuru meyve ve mamulleri sektörü 111 milyon 112 bin dolarlık, tütün sektörü 85 milyon 524 bin dolarlık, zeytin ve zeytinyağı sektörü 23 milyon 407 bin dolarlık, süs bitkileri ve mamulleri sektörü 10 milyon 992 bin dolarlık dış satım gerçekleştirdi.

En fazla ihracat artışı süs bitkileri ve mamullerinde

Tarım grubu bünyesinde tüm sektörler geçen ay dış satımını artırdı.

Süs bitkileri ve mamulleri, geçen ay tarım grubunda en az ihracat gerçekleştiren sektör olmasına karşın dış satımını en fazla artıran sektör olarak kayıtlara geçti. Sektörün ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 81,4 artış kaydetti.

Meyve sebze mamulleri sektörü geçen ay ihracatını yüzde 72,2, su ürünleri ve hayvansal mamuller yüzde 71,3, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri yüzde 34,1, mobilya, kağıt ve orman ürünleri yüzde 33,9, kuru meyve ve mamulleri yüzde 24,2, fındık ve mamulleri yüzde 23,8, zeytin ve zeytinyağı yüzde 23,4, yaş meyve ve sebze yüzde 11,9 ve tütün yüzde 1,2 artırdı.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • V
    Vatandaş
    3 yıl önce

    Aslında tarım ürünleri ihracatında Konya tarih yazması gerekirken maaalesef hikaye yazıyor. Su ürünlerinde Konya tarih yazamıyor, Muğla, İzmir, Adana, Kayseri, Elazığ gibi şehirler destan yazıyor. Halbuki hiçbiri Konya kadar potansiyele sahip değil. Zira Konya'da, bir sürü baraj, göl ve gölet mevcut. Hepsi hertürlü balık üreticiliğine elverişli, üstelik balık yemi de mevcut. Balık yemi fabrikaalrı Konya'da. Omzana sorun ne yetiştirici yok, müteşebbis yok, herkes seyrediyor. Yine hayvansal mamüllerde yumurta ve tavuk eti üretiminde, Konya tarih yazması gerekirken Afyon Manisa gibileri tarih yazıyor. Tavuk yemi olan mısır üretiminde Konya bir numara. Yemi var ama tavuk yok. Arazide diğer illere göre daha uygun fiyata var. Üstelik Güneş enerjisi ile çiftliklerin elektrik giderlerini sıfırlamak da mümkün. Ozaman sorun ne? Sorun balıkda olduğu gibi, "armut düş ağzıma düş" diyen girişimcinin olmaması. İnsanların yan gelip yatması. Diğer iller Konya kadar potansiyeli yokken harıl harıl üretim yapıyor konyalılar da seyrediyor. Diğer tarım ürünlerinde de aynı sorun mevcut. Meyvecilikte Konya yok denecek kadar az. Halbuki badem'in, kayısının, cevizin, armudun, ayvanın, üzüm bağların, anavatanı Konya'dır. Siz hiç artık kayısı bahçeleri, armut bahçeleri, badem bahçeleri görüyor musunuz? Yok artık. Yine Bakliyatta Konya yok denecek kadar az. Mercimek, nohut, araziler bomboş duruyor. Eskiden arazilerde hepsi ekilir, tarlalar nohut, mercimek ve bostandan geçilmezdi. Her yer mercimek ve nohut tarlasıydı. Bal üretimi de yok denecek kadar az, ördek ve kaz üretimi yok, hindi üretimi yok, eskiden heryerde ördek, kaz ve hindi vardı. Konya nedense tarımdan, hayvancılıktan, meyvecilikten yavaş yavaş uzaklaşıyor. İlerde ok pişman olacak. Kirazın kilosunu, çileğin kilosunu 3 TL yerine 20 TL'ye yediğinde, tarımı terkettiğine, ekmediğine, üretmediğine pişman olacak. Konya, mevcut tarım üretimi potansiyelinin sadece 20'si ile üretim yapmaktadır.

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (1)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”