Konya'nın, 38 bin 873 kilometrekare yüz ölçümünün yüzde 67’si tarım arazisi olarak kullanılıyor. Bu alanın 595 bin 59 hektarında da sulu tarım yapılıyor. Türkiye genelinde tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda, her yıl sulanabilir tarım alanlarında yaklaşık 5 milyar küp su kullanılıyor.
Hasat sezonunda ise yaklaşık 6 milyon ton tahıl üretimiyle Konya, ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Ancak son yıllarda artan kuraklık nedeniyle yer altı sularında yüksek oranda çekilmeler yaşanıyor.
“Yer altı sularımız git gide daha alt seviyelere doğru kaymaktadır”
Bölgede kuraklık nedeniyle yer altı sularının kullanımı geçen yıllara oranla daha fazla olduğunu aktaran Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Murat Akbulut, “Her yıl yer altı sularımızda tabana doğru çekilme söz konusuydu fakat bunun bu sene biraz daha artış olduğunu görüyoruz. Bilindiği üzere Konyamızda 3 milyar küp yer altı suyu rezervimizden bahsedilir, fakat yıllık 4 buçuk veya 5 milyar küp civarında bir kullanım var. Bu nedenle sürekli bölgelerimizde obruklar oluşuyor. Bir taraftan da yer altı sularımız git gide daha alt seviyelere doğru kaymaktadır. Bu da önümüzdeki yıllarda kuraklığın daha da artmasıyla yer altı sularına iş yükünün de artmasıyla paralel olarak ciddi manada ovada yer altı kuyularındaki sıkıntıyı ortaya koymaktadır. Ne kadar yağış bol olur ne kadar yer altı suları rezervi fazlalaşır ve yer altı sularındaki rezervi uygun miktarda kullanabildiğimiz takdirde koruma altına almış olabiliriz. Ancak geçmiş yıllardan bugüne ve bugünden sonra gözüken tehlike yer altı suların git gide kaybolacağı durumu görünüyor” dedi.
“Gölet ve barajlarımız açısından ciddi manada sıkıntı ve tehlike doğuruyor”
Yer altı sularındaki mevcut durumun, göl ve barajlarda da aynı sinyalin olduğunu aktaran Konya Şube Başkanı Murat Akbulut, “Hakikaten bu sene hiç yağış alınmadı. Yaz dönemindeki şu günlerimizi geçen yıllara kıyasladığımız zaman çok küçük bir yağıştan bahsediliyor. Dolaysıyla barajlarımıza baktığımızda Beyşehir gölünde yer yer 200 metre çekilmenin olduğunu gözlemliyoruz. Bu da gölet ve barajlarımız açısından ciddi manada sıkıntı ve tehlike doğuruyor. Bu noktada dönüp dolaşıp üreticilerimiz suyun ekonomik kullanılması açısından devlet politikalarımızın hızlıca geliştirilmesi buna dair önlemler alınması ve bununla ilgili de daha az su tüketen ürünlere bölgemizde havza bazlı desteklerin arttırarak yani mısır, pancar yerine hububatta eğer desteği fazla vererek üreticimizin karını düşürmeden o tarz ürünlere sevk etme noktasında mutlak suretle havza bazlı desteğin harekete geçirilerek bölgemizde daha az su tüketim yapan bitkilere teşvik edilmelidir” şeklinde konuştu.
Orta Anadolu’da çiftçilerin kurak, kıraç alanlarda ürün yetiştiriciliği yapmakta zorlandığını anlatan Başkan Akbulut, “Üreticilerin vermiş oldukları gübreyi, ekmiş olduğu tohumu, yapmış oldukları tarla hazırlığını karşılar durumda değil artık kıraç alanlar. Kuraklıkta git gide artık küresel iklim değişikliği ve iklim kaymalarının etkisini gösterdiği en fazla olan bölge maalesef orta Anadolu. Dolaysıyla da biz önümüzdeki yıllar adına düzenli gıda açısından ürünlerin arttırması gerekiyor. Bununda tek yolu hem kuraklıkla mücadele edeceksiniz, kıraç alanlarda tarımla mücadele ederek hem de bir taraftan gıda üretimini arttıracaksınız. Bunu yapabilmenin tek yolu ise sulu tarıma geçmektir. Sadece Konya Ovası için değil tüm Türkiye geneline bakanlık ve diğer kurumların bir çalışmasıyla beraber dış havzalardan su getirilerek Konya havzasının suya kavuşturulması gereklidir" diye konuştu.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te
KONHABER'e abone olun.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Yasal Uyarı:
Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.
-
C
Taşıma suyla değirmen dönmez, metrekareye düşen yıllık yağış miktarı belli , buğday arpa gibi su istemeyen bitkiler ekilmeli, şeker pancarı , mısır ekimi yasaklanmalı.
-
Cevapla
-
Begen (0)
-
Begenme (0)
-
Çiftçi ne yapsın sulamayıp?Borç batağından mısır,ayçiçek ile çıkmaya çalışıyor.Biz 3 yıldır mısır ekiyoruz.Çok şükür mısır sayesinde borcu çok azalttım.Bu sene de inşallah bitecek.Ve her sene 500 dekar ekmeyi düşünüyorum.Konya Ovası verimli,çiftçisi becerikli.Bize şu getirsinler,denizi akıtsınlar.Evelallah ülkeyi tarımda şahlandırırız.
-
Cevapla
-
Begen (2)
-
Begenme (0)
-
Yeraltı suları çekiliyor gün geçtikçe çifti mısır ekmesin şunu bunu ekmesin mevzuları gereksiz bir konudur. Burda hükümetin devletin konya ovasına dış havzalardan su getirme projelerine hızlılık kazandırmayı,devam eden projeler bitirilmeli. Kanal İstanbul her ne kadar ülke için önemi varsa tarım için Konya'nın da şuya ihtiyaç vardır.
-
Cevapla
-
Begen (1)
-
Begenme (1)
-
BB
batuhan bozkurt
3 yıl önce
boş boş haber yapıyorsunuz, devlet milleti sahtekarlığa sürüklüyor. bir zamanlar depo ruhsatı ile kuyu açtırdı şimdi ağaç ruhsatı ile kuyu açtırıyor. medaş boş depo olmayan aboneye aylık 100 bin tl nasıl fatura gelir diye araştırmıyor. şimdi de bir ağaç dikme hikayesi çıkardılar onunla hala izinsiz kuyu açılıyor. devlet sahtekarın yanında. sizde tutturmuşsunuz göçük möçük geçin bunları devlet kurumları idareciler yatıyor yatıyor.
-
Cevapla
-
Begen (1)
-
Begenme (0)
-
Her taraf mısır tarlasi olmus buna su mu dayanir.
-
Cevapla
-
Begen (0)
-
Begenme (1)
-
TH
Sular bitmeden önlem alınmalı hayvancılıkla uğraşanlara 20 dönüm yonca verilsin gerikalan tarlalarında arpa buğday ektirsinler suyu az harcayan ekinler edilsin böylelikle yer altı sularının bitmez büyük çiftçiler ekiyor 250 dönüm yonca 500 dönüm mısır bunlara sumu dayanir önlem alınmasa çöl bir ülke olacsgiz
-
Cevapla
-
Begen (0)
-
Begenme (0)
-
M
10 senedir aynı muhabbet dönüyor.çiftçi daş mı yiyecek para kazanamayacak mı? Tabii ki sulayacak ile devam eden süreç nereye çıkacak bekliyoruz. Her kişi kurum herkes bekliyor. İnşallah daş yiyecek duruma gelmeyiz.
-
Cevapla
-
Begen (3)
-
Begenme (3)
-
﴾30﴿ Bir de şunu sor: “Suyunuz çekiliverse size yerden kaynayan suyu kim getirebilir?”
-
Cevapla
-
Begen (7)
-
Begenme (0)
-
Son fotoğrafta sıra sıra elektrik direklerinin sonunda trafo var. O trafo yer altı su pompası için. Bunun gibi onbinlerce tarlanın başında hep santrafüj var ve ha bire yeraltı suyunu çekiyor. Orta Anadolu gibi kurak iklim bir yerde sulu mısır tarımı yapmak hamakatten başka bir şey değildir. Eh, neticesine de katlanacaklar, yapacak bir şey yok. İnsanın gözünü ancak toprak doyururmuş!
-
Cevapla
-
Begen (9)
-
Begenme (1)
-
O
Sen ekmek yeme,et yeme,ineklerde mısır yemez ,o zaman sular yükselir,sende nam yaparsın.
-
içme sularını tarıma kullanmaya devam edelim denizler dururken !
-
Cevapla
-
Begen (6)
-
Begenme (1)
-
ALLAH MÜSLÜMAN ALEMİN YARDIMCISI OLSUN ÇÜNKÜ BU SUSUZLUK ÇOK KÖTÜ BİRŞEY BU SU TÜKETİMİ İLE İLGİLİ GERÇEK ANLAMDA TÜRKİYE OLARAK İYİBİR ÖNLEM ALMAZSAK İLERLEYEN ZAMANLARDA BÜYÜK BİR SIKINTI ÇEKECEĞİZ
-
Cevapla
-
Begen (6)
-
Begenme (0)
-
O
Allah CC insanların aldığı tedbirleri yerile yeksan eder.
Ta ki bizler kulluğumuzu tam yerine getirirsek her şey düzelir,bolluk bereket rahmetle muamele görürüz.
Bu gidişle ,yani kurban bayramı Antalya plajlarına doluşan insanlar(Konya'nın ...takımı) Allah CC dan rahmet beklemesin.
Önce edep,sonra Allah CC tan rahmet bekleyelim.