Çevik, Konya'nın 700 bini sulanabilir 2,5 milyon hektar tarım arazisine sahip olduğunu kaydetti.
Arpa rekoltesinde yüzde 50 düşüş
Hasadın tamamlandığı hububatta, nisan-mayıs aylarının yağışsız geçmesiyle kurak sezonu geride bıraktıklarını söyleyen Çevik, şöyle konuştu:
"Sulanamayan kıraç alanlarda ekilen arpa rekoltesinde yüzde 40-50 arasında düşüş oldu. Konya'nın 2,5 milyon ton hububat üretimi var. Geçen yıl 1,1 milyon ton arpa üretimi gerçekleşti. Bu yıl 500 bin ton civarında üretim olduğunu tahmin ediyorum. Buğdayda ise Konya'nın kuzeyinde verim düşük. Altınekin, Çumra ve güney kesimlerinde, sulak alanlarda rekolte ve kalite yüksek. Kalite, eksikliği kapattı. Buğdayın da 1,5 milyon tonun altına düşeceğini sanmıyorum."
Çevik, Türkiye'nin geçen yıl hububat üretiminin 21 milyon ton civarında gerçekleştiğini anımsatarak, "Bu yıl 16-17 milyon ton arasında gerçekleşecek gibi görünüyor. 8,5 milyon ton olan arpa üretimi ise bu yıl 4 milyon civarında. Tahminlerim bu yönde." diye konuştu.
"Trakya ve güneyde rekolte geçen yıla göre yüksek"
Konya ve çevresinde kuraklığa bağlı rekoltedeki kayıpların, ülke genelini kapsamadığına işaret eden Çevik, "Rekoltede kayıp söz konusu ancak kalite yüksek. Ayrıca Trakya ve güneyde rekolte geçen yıla göre yüksek. Ürün kalitesi üst seviyede. Geçen yıllarda 70-75 olan hektolitre (buğday kalitesini belirtmede kullanılan ölçü) bu yıl 80-83 arasında görünüyor. Protein olarak geçen yıl 10-10,5 arasındaki değer, bu yıl 13,5-14,5 arasında görülüyor. Bunlar önemli faktör." ifadelerini kullandı.
"En düşük işlem gören buğdayın fiyatı 2,5 lira"
Çevik, hububata geçen yıla göre yüzde 30'un üzerinde artışla 2,250 lira fiyat verildiğini hatırlatarak şunları kaydetti: "Sezona girerken satış fiyatı da açıklandı; 2,450 lira. Bugün borsamızda en düşük işlem gören buğdayın fiyatı 2,5 lira civarında. En üst de 3 lira civarında işlem görüyor. Aradaki fark da kaliteyle ilgili. Un sanayisinin kaliteli buğdaya talebi fazla oluyor. Üreticinin alın terini de bu sanayicimiz fiyat artışıyla destekliyor."
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te
KONHABER'e abone olun.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Yasal Uyarı:
Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.
-
BAŞKANIN TUZU KURU OTURDUĞU YERDEN RAKAMLARLA KONUŞUYOR AMA NEDEN SE HİÇ BİRİDE GERÇEĞİ YANSITMIYOR SİZ İNİN SAHAYA DA 1 YIL ÇİFTCİ NE ÇEKİYOR NE BİÇİYOR ALLAHDAN GELENE KABULÜZ AMA BÖYLE ASILSIZ OLAN ŞEYLERİ KONUŞMAK BİZİ DAHA ÇOK ÜZÜYOR ÇİFTCİNİN YÜZÜ GÜLÜYORMUŞ KAN AĞLIYORUZ KAN NE GÜLMESİ
-
Cevapla
-
Begen (0)
-
Begenme (0)
-
H
Tamda çiftçi gerçekleri ile alakası olmayan ısmarlama haber
-
Cevapla
-
Begen (5)
-
Begenme (1)
-
A
Sayın Cumhurbaşkanı, kuraklıktan zarar gören çiftçilere dekar başına 1OO-15O lira destek verilecek demişti. Konya milletvekillerimizden konuyla ilgilenmelerini bekliyoruz. Önümüzdeki ay tarlaların hububat ekimleri başlayacak.
-
Cevapla
-
Begen (4)
-
Begenme (0)
-
BB
batuhan bozkurt
3 yıl önce
konya da vekil varmı, olsaydı KOP biterdi 540 trilyon boşa gitmezdi.Konya da vekil olsaydı içanadoluda hasat başlayınca ithalat olmazdı. bir daha soyluyorum vekil varsa konya niye sahipsiz.
-
100 dönüm(200 dekar) yerden 12 ton arpa çıktı bunun neyine sevinecez başkan,biz senin gibi bilgisayar başında çiftçilik yapmıyoruz! Lütfen açıklama yaparken kendinizi bizim yerimize koyarak açıklama yapın.
-
Cevapla
-
Begen (8)
-
Begenme (0)
-
konyanın yirlisi
3 yıl önce
iyi ozaman ekmeğe zam gelmez ellam da doğru söylediğinizi biliriz. :))
-
Cevapla
-
Begen (2)
-
Begenme (1)
-
Aksine ekmeğe zam geleceğinin habercisi. Buğdayın fiyatı demek değirmenin maliyeti demek. Değirmenin maliyeti de fırına yansır. Olan vatandaşa olur...
-
BB
batuhan bozkurt
3 yıl önce
doğru iç anadoluda bugday hasadı başladı sayın başkan devlet ithalata başladı, çukurovada , güneydoguda aydın ovasında hasat biter konya da her yıl ithalat başlar, sizler ucuz bugday almanın derdindesiniz üretici de ucuz girdinin peşinde. geçen yıl bu zamanlar 2700 tl olan DAP gübresi bugün 7200 tl , Allah'tan korkun. çiftçi 5 tl ye bugday satmanın peşinde değil, geçen yıl 10.000 tl gelen elektrik aynı miktar arazi sulamada bu yıl 25000 tl geliyor. boş boş haber yapıyorsunuz. girdileri de özetlerseniz sizin kimin safında olduğunuzu görürüz.
-
Cevapla
-
Begen (16)
-
Begenme (0)
-
YE
Neden bu gupre fiyatları uçuyor dolar düşüyor mahsul iki katına çıktı piyasada denir girdiler çok fazla verimler düşük çiftçileri öldürürseniz bu ülkede yaşamak zor