Sulama sistemi güneş ışığı yeterli iken güneş enerjisiyle, güneş ışığı yetersiz olduğunda ise şebeke elektriği ile çalışıyor. Üretilen elektriğin artan veya kullanılmayan kısmı şebekeye verilerek, güneş olmayan saatlerde mahsuplaşma ile kullanılarak ve üreticilerin elektrik giderinden tasarruf etmesi sağlanıyor.
Süleymaniye köyü sakinlerinden toplam 154 kişi doğrudan bu sistemden yararlanıyor. Proje ile Süleymaniye-Ahmediye Tarımsal Sulama Kooperatifi üyelerine ve Süleymaniye Köyü sakinlerine ait bin 100 dekar arazi sulanıyor. Damla sulama ve yağmurlama gibi modern ve su tasarruflu sulama sistemlerinin kullanılması zorunlu hale getirilip salma sulama yapılmasına izin verilmiyor.
Açılış Törenine, Konya Vali Yardımcısı Mehmet Aydın, Yalıhüyük Kaymakamı Ertuğrul Bayram, İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, Akören Belediye Başkanı İsmail Arslan, Akören İlçe Tarım ve Orman Müdürü Seyit Ali Damkacı, Süleymaniye Sulama Kooperatifi Başkanı Ahmet Demir, İlçe ve Şube Müdürleri, Kurum ve Kuruluş Müdürleri, Siyasi Partilerin Temsilcileri, Kooperatif, Birlik, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ile çiftçiler katıldı.
GÖKSU TAŞELİ KALKINMA PROJESİ NEDİR
Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi, Konya ve Karaman illerinin kırsal dağlık alanlarında, yoksulluğu azaltmak amacıyla 2016 yılından beri uygulanmakta olan bir projedir. Proje Karaman ilinin Başyayla, Ermenek, Sarıveliler, Merkez ve Konya ilinin Ahırlı, Akören, Bozkır, Güneysınır, Hadim, Taşkent ve Yalıhüyük ilçelerini kapsamaktadır.
Projenin Bütçesi, 22,5 Milyon Avrodur. Bunun 16,5 Milyon Avroluk kısmı Birleşmiş Milletler Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) tarafından kredi olarak verilmektedir. 3,5 Milyon Avroluk kısmı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından iç kaynaktan karşılanmakta ve 2,5 Milyon Avroluk kısmı da yararlanıcı katkısı olarak sağlanmaktadır.
Proje fiilen 2018 yılında başlamış ve bu kapsamda ilimizde Proje ilçelerinde hibe programları, demonstrasyonlar ve diğer yatırımlar desteklenmeye başlamıştır.
Her yılın sonunda, ilçelerden gelen çiftçi talepleri doğrultusunda bir sonraki yılın plan ve bütçesi oluşturularak Proje alanlarında uygulamalar gerçekleştirilmektedir.
Bireysel başvurularda yüzde 70, kadın ve genç çiftçilerimize ve en az 5 kişinin bir araya gelmesiyle oluşturdukları gruplara da yüzde 80 hibe desteği sağlanmaktadır.
Hibe ve demonstrasyon faaliyetlerinin yanı sıra altyapı ve sulama projeleri de destekleniyor.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.