Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Cumhuriyet tarihinin ilk Su Şurası çalışmalarına başladı

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, iklim değişikliğinin Türkiye'yi de olumsuz etkilediğini belirterek, "Su ve toprağımızı korumak için oluşturacağımız eylemleri hayata geçireceğiz. Türkiye'nin geleceği 1. Su Şurası'nda masaya yatırılacak." dedi.

Cumhuriyet tarihinin ilk Su Şurası çalışmalarına başladı
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yazılı açıklamasında, iklim değişikliğinin suyun önemini artıracağını, şimdiden önlemler alınması gerektiğini belirtti.

İklim değişikliğinin, tüm dünyayı olduğu gibi ülkeyi de olumsuz etkilediğini vurgulayan Pakdemirli, "Etkilerini önümüzdeki yıllarda daha fazla hissedeceğimizi öngörerek su ve toprağımızı korumak için oluşturacağımız eylemleri hayata geçireceğiz. Türkiye'nin geleceği 1. Su Şurası'nda masaya yatırılacak." değerlendirmesinde bulundu.

Pakdemirli, Türkiye'nin su kıtlığı yaşamadığının ancak iklim değişikliği, yağış azlığı gibi sebeplerle kuraklığa maruz kaldığının altını çizerek, başta tarımsal üretimde kullanılan su olmak üzere sanayi ve konutlarda kullanılan suyun kıymetinin bilinerek hareket edilmesi gerektiğine dikkati çekti.

"'Su Vatandır' mottosu ile konunun önemini vurgulamak istiyoruz"

Bu konuda her kesime sorumluluk düştüğünü ifade eden Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Bu sorumlulukların bir kısmını çeşitli düzenlemelerle hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Böylece suyun daha doğru ve verimli kullanılmasını sağlamayı hedefliyoruz. Diğer bir kısım ise farkındalık düzeyini artırarak bilinçli tüketimi teşvik etmektir. Boşa akan suyun, hepimizin geleceği olduğunu anlatmayı hedefliyoruz. Bunun için 'Su Vatandır' mottosu ile konunun önemini vurgulamak istiyoruz.

Su Şurası ile mevcut su kaynaklarının miktar ve kalite açısından ve çevresel gereksinimler gözetilerek tarım, sanayi ve içme-kullanma suyu sektörleri olmak üzere tüm kullanımlarda akılcı, paylaşımcı, etkin ve verimli şekilde kullanılması için gerekli politikaların, stratejilerin ve tedbirlerin belirlenmesini amaçlıyoruz."

11 çalışma grubu oluşturuldu

Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek Su Şurası için Bakanlık hazırlıklarını tamamlarken, Şura için 11 çalışma grubu oluşturuldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kamuoyuna duyurulan Şura kapsamındaki söz konusu çalışma grupları su verimliliği, iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi ve tarımsal sulama gibi başlıkları içeriyor.

Toplam 834 kişi görev alacak

İklim değişikliği ve kuraklık risklerini belirleyerek önlemler almak üzere oluşturulan çalışma gruplarında, 347'si Tarım ve Orman Bakanlığından, 86'sı diğer bakanlıklardan, 123'ü akademisyen, 108'i belediye, 69'u özel sektör ve 101'i sivil toplum temsilcisi olmak üzere toplam 834 kişi görev alacak.

Çalışmalarına geçen ay başlayan Şura çerçevesinde, çalışma grupları mayıs-ağustos döneminde faaliyetlerini gerçekleştirecek. Daha sonra şura değerlendirmeleri başlayacak ve ekimde sonuçları kamuoyuna duyurulacak.

Oluşturulan çalışma grupları şöyle:

"Su Verimliliği, Suyun Havza Ölçeğinde Yönetimi, Su Hukuku ve Politikası, Su Güvenliği ve Atık Su Hizmetleri, Su Kaynaklarının Kalite ve Miktar Olarak Korunması ve İzlenmesi, İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi ve Uyum, Su Kaynaklarının Yönetiminde Karar Destek Sistemleri, Su Kaynaklarının Geliştirilmesi, Tarımsal Sulama, Depolamalı Tesisler (Yer Altı ve Yer Üstü Barajları, Göletler) ve Su, Orman ve Meteoroloji."

15'e yakın kamu kurum ve kuruluşundan da temsilci katılacak

1. Su Şurası'nın Başkanlığını Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Genel Sekreterliğini Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Uzun üstlenecek. Şura yönetimine 15'e yakın kamu kurum ve kuruluşundan da temsilci katılacak.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 2
  • 0
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”