“Bu tablo, aslında bize ne kadar ciddi bir sorunla karşı karşıya kaldığımızı gösteriyor”
Türkiye’deki iklim değişikliğinin etkilerinden söz eden Kurum, “Sellerin, heyelanların, fırtınaların, hortumların, kuraklığın yol açtığı olumsuz etkileri hep birlikte yaşadık. Kayseri’de, Adana’da, Düzce’de, Bursa’da, Trabzon’da, Rize’de, Artvin’de, Giresun’da meydana gelen seller ve heyelanlar nedeniyle vatandaşlarımızı kaybettik. Pek çok ilimizde çiftçilerimizin bir yıllık emekleri heba oldu. Ankara‘da Eylül ayında ülkemizde ender görülen, devasa toz bulutlarından oluşan bir kum fırtınasına şahit olduk. Ankara Tahıl ambarı Konya’mızın, bereketli ovalarımızın, ülkemizin gıda deposu bölgelerimizin küresel ısınmadan her geçen gün daha çok etkilendiğini görüyoruz. 2021 yılında iklim değişikliğinin başka bir sonucuyla; Marmara Denizi’mizde müsilajla, deniz salyasıyla yüzleştik. İşte bu tablo, aslında bize ne kadar ciddi bir sorunla karşı karşıya kaldığımızı gösteriyor. Yaşadığımız tüm bu sorunlar, meydana gelen aşırı hava olayları; ülkelerin ekonomisini, ticaretini, hayvancılığını, balıkçılığını, tarımını, doğasını, enerjisini büyük bir oranda etkiliyor” şeklinde konuştu.
“Kirliliğin yüzde 70’i karasal kökenli”
Marmara’da ortaya çıkan müsilaj ile ilgili olarak, “Bugüne kadar 8 bin 405 metreküp müsilaj topladık. Kirliliğin yüzde 70’i karasal kökenli. Bölgedeki sanayi atıkları yüzde 60 oranındadır. Bu atıklar azot yükünü de beraberinde getiriyor” dedi.
Bakan Kurum, denetimlerle ilgili olarak, “7 bin 293 denetimde 112 tesise 15 milyon TL ceza kestik. 90 olan izleme noktasını 150’ye çıkartıyoruz. Kirliliği takip ediyoruz” diye konuştu.
Poşet kullanımının azaldığını söyleyen Bakan Kurum, “Plastik poşet kullanımını yüzde 75 azalttık. 290 bin ton plastik atığı engelledik. 12 bin ton sera gazı salınımını engelledik” şeklinde konuştu.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.