Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

​Selçuk Üniversitesi Hücresel İmmünoloji Laboratuvarı açıldı

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi bünyesindeki Hücresel İmmünoloji Laboratuvarının açılışı, Rektör Prof. Dr. Metin Aksoy’un katılımıyla gerçekleştirildi.

​Selçuk Üniversitesi Hücresel İmmünoloji Laboratuvarı açıldı
Açılış törenine Rektör Aksoy’un yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Emrullah Eken, Prof. Dr. İlhan Çiftci, Prof. Dr. Ahmet Tuğrul Polat, Genel Sekreter Prof. Dr. Kamil Beşoluk, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seyfullah Haliloğlu, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semahat Küçükkolbaşı, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Arslan, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, törende yaptığı konuşmada Veteriner Fakültesi bünyesine önemli bir laboratuvarı kazandırdıkları için mutlu olduklarını ifade etti. Laboratuvarın faaliyete geçmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Prof. Dr. Aksoy, birimin Üniversite için hayırlı olmasını diledi.

Prof. Dr. Aksoy’un konuşmasının ardından Hücresel İmmünoloji Laboratuvarının açılışı gerçekleştirildi.
Laboratuvara ilişkin açıklamada bulunan Selçuk Üniversitesi Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Erganiş, ülkelerin kalkınmasında üniversitelerde gerçekleştirilen çalışmaların önemli yer tuttuğunu söyledi. Bu bağlamda SÜ Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı ve Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi ekibi olarak son 30-35 yılda ağırlıklı şekilde hayvan aşıları geliştirmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını aktaran Prof. Dr. Erganiş, “Aşı çalışmalarının başka bir kolu olan hücresel immünoloji çalışmamız gerekiyordu. Yeni laboratuvarımızda daha temiz ve hassas bir alanda hücre bazlı immün sistemi ölçme çalışmaları yapacağız.

Bakteriyolojik çalışmalar, immünolojik çalışmalar yapıyoruz ama hücresel bağışıklığı çalışacağınız alanın daha temiz, daha hassas olması gerekir. Hücre kültürü laboratuvarı ve ameliyathane gibi olması lazım. O nedenle bu laboratuvarımızı yapmaya çalıştık. Aşıların da hücresel bağışıklığını ölçmemiz lazım. Daha iyi şartlarda ölçebilmemiz için detaylı ekipmanların da olması gerekiyor. Covid aşısı çalıştıktan sonra bunun önemini bizzat algıladık. Burada yapamadığımız bazı çalışmaları farklı üniversitelerde gerçekleştirdik. Şimdi yeni TÜBİTAK projelerimiz var. O projelerden araştırmalarımızın hücresel kolunu kendi laboratuvarımızda yapacağımız için ekip olarak çok mutluyuz.” diye konuştu.
“LABORATUVARIMIZIN YENİ PROJELERE VESİLE OLMASINI DİLİYORUM”

Hayvan aşılarında da hücresel bağışıklığın ölçülmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Erganiş, “Covid’de de aşı olduktan bir süre sonra antikor ölçülüyordu. Antikor ölçümünü zaten yapıyoruz. İmmünolojik olarak yıllardır en iyi yaptığımız şeylerden biri. Hücresel kolun önemi birçok araştırmada var ama hastanelerde rutinde ölçülmüyor. Hücresel bağışıklığın önemi konusunda AIDS hastalığını örnek verebiliriz. AIDS hastalığında hücresel bağışıklık çöktüğü zaman kişilerin çok basit enfeksiyonlardan öldüğünü görüyoruz. Dolayısıyla hücresel immünite bir aşı veya enfeksiyona karşı bağışıklıkta çok önemli. Bu eksiği ya da daha az yapabildiğimiz serolojik olarak hücresel immüniteyi ölçebildiğimiz bağışıklığı burada hücresel düzeyde ölçebileceğiz. Açılışını yaptığımız laboratuvarımızın inşallah birçok yeni yayına ve projeye vesile olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 3
  • 1
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • A
    Anlayana
    2 yıl önce

    Rektörün nezaketine bakarmısnız. Birde tanıtım yapanın eli cebindeki haline. Ne olursa olsun karşınızda bir Rektör var ve o tavır hiç hoş olmamış.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”