Biz özellikle meslektaşlarımızın genç meslektaşlarımızın sandığa gidip iradelerini ortaya koymasını istiyoruz. 3 Temmuz’da genel kurulda ilk oturumda Konya Barosu geleneğine uygun bir şekilde çoğunluğu sağlayıp 4 Temmuz'da da seçimimizi gerçekleştirelim inşallah. Senede yaklaşık 650-700 civarı yeni genç meslektaşımız geliyor. Bu arkadaşlarımızın da iradelerini sandıkta kullanabilmeleri açısından nasıl oy kullanacakları noktasında da biz paylaşım yapacağız. Bu noktada baromuz da gerekli açıklamalarda bulunacaktır. Ama ben buradan kısaca bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. 2018 yılındaki sayıyı baz alırsak yaklaşık 1000 kadar meslektaşımız ilk defa oy kullanacak. O anlamda önemli” dedi.
Konya Baro Başkan Adayı Fahri Ercan’da konuşmasında hukuk fakültelerine ve eğitim sistemine vurgu yaparak şunları söyledi:
Konya’mızda 4 tane hukuk fakültesi var. Tabii ki toplumun ihtiyacını karşılamak açısından okuyan insan sayısı açısından belki ama her yere hukuk fakültesi açılmasını biz kabul etmiyoruz. Niye kabul etmiyoruz? Yetişkin onurlu meslek yapacak avukat arkadaşlarımızın olması lazım. Genç meslektaşlarımız alınmasın... Şimdi okullarda dahi gerekli formasyonu zor veriyorlar.
Yeni avukat adaylarına benim özellikle tavsiyemdir. Genç arkadaşlarımız çoğu bunu bilmiyor. Barolar Birliği'nin yayınladığı meslek kuralları kitabı var. Önce bunu bir açıp okumalarını tavsiye ediyorum. Avukatlık mesleğine yeni katılan genç meslektaşlarımız iyi bir eğitimden geçmeli. Yeniden adaletin gerçekleşmesi açısından yani savunma ve hüküm veren makamların bir arada olması için eğitimin sağlam temeller üzerinde kurulması gerek. O nedenle öncelikle ben eğitim diyorum. Eğitimi çok iyi yapmamız lazım. Ayrıca çok güçlü bir baro, köklü bir baro olmalıyız. Köklüyüz zaten ama güçlü olmamız lazım ve yumruğumuzu masaya vurmamız bilmemiz lazım” diye konuştu.
Birlik Grubu’nun adayı Avukat Fatih Ruşen de mevcut Baro başkanı Mustafa Aladağ’a eleştirilerini yöneterek şunları söyledi:
Evet, barolar önemli… Peki, bu baroların önemini ortaya koymak için ne yaptınız? Baroları, avukatları avukatlık mesleğini, avukatlık mesleğini yüceltmek için ne yaptınız? bunu konuşmak lazım. Onu ortaya koymak lazım… Yoksa bu tür toplantılar yakınmalardan aciz dövünmelerden, şikâyetlerden öteye gidemez. Şimdi baroların yeri, değeri, önemini biz ifade ediyoruz, anlatıyoruz ama söze değil icraata bakmak lazım. Öncelikle şunu açık yüreklilikle belirtmek isterim ki sayın başkanım sizin döneminiz maalesef sona ermiştir. Yönetiminizin devri bitmiştir. Konuşmanızın başında Konya Barosunu Türkiye Cumhuriyeti'nin 7. büyük barosu olduğunu söylediniz ama fiiliyatta baktığımız zaman Konya Barosu sizin döneminizde bu liderlik vasfını işlenemedi. Konya Barosu Kütüphanesini ben kurdum. Arşivindeki kitapları tasvip ettim, ayrıştırdım. 2012-2013 tarihlerden itibaren çuvallardan bir kütüphane haline geldi ve aktif halde. Sayın başkan yönetime geldikten sonra bir tane dijital kaynak alıp veya kiralayıp rafa koymadı. Evet, Konya Barosu bu anlamda sınıfta kaldı. Bir kütüphane oluşturmaktan aciz kaldı.
Şayet biz Birlik grubu olarak göreve gelirsek neler yapacağız? 3 ana başlıkta projelerim var. Derhal uygulayacağım projeler, kısa sürede uygulayacağım projeler ve uzun vadede uygulayacağım projeler. Meslektaşlarımı gerçekten savunacağım. Onları temsil edeceğim. Herkese eşit davranacağım. Gruplandırma yapmayacağım. Mesleğin onuru ve itibarıyla ilgili çaba göstereceğim. Oy toplamak için gereksiz çalışmalarda bulunmayacağım. Konya’da Hukuk ARGE ve İnovasyon Merkezi kuracağım. Baroya kafeterya kuracağım. Kadın meslektaşlarımızın mağduriyetini gidereceğim. Konya Barosunun tam karşısına Türkiye’nin en büyük hukuk kütüphanesini kuracağız. 100 bin kitaba erişim sağlayacağız. Yeni ofis açan avukatların sıkıntılarını gidereceğim. Uzun vadede ise Uzay Havacılık sistemi ile ilgili Konya’da Uzay Hukuku ile ilgili çalışmaları başlatacağız. Bu konuda bir dernek kurduk. Konya’ya Barosuna bir Otel bir konferans salonu kazandıracağız. (Kemal Sayın)
Kaynak: