Komekte farklı branşlarda kurs alan kursiyerlere ebeveynlerin çocuklarına karşı olan sorumlulukları, çocukların ebeveynlere karşı olan sorumlulukları, Ebeveynlerin çocuklarını yetiştirirken doğru bildikleri yanlışları, davranış ve tutumları, çocukların meslek seçimi, çocukların sınavlardaki başarı durumları gibi konular hakkında bilgiler aktarıldı.
Ebeveynlerin çocuklarıyla etkili iletişim kurabilmenin yolunun onları dinlemek ve anlamaya çalışmaktan geçtiğini kaydeden Seydişehir Belediyesi Rehberlik Hizmet Koordinatörü Ayşenur Koç, “geçmişte yaşanan olayları sık sık gündeme getirmek, çocuklarla aranızdaki ilişkileri koparma derecesine getirebilir. Geçmiş geçmişte kalmıştır. Sürekli yaşanan olayları göz önüne getirmeyin. Yaşadığımız zamana bakıp sözlerinizle, çocukları suçlama ve emir verme, fikirlerine değer vermeme doğru davranışlar değildir. Her olaydan olumsuzluk çıkarmayın. Senin için şunları yaptım diyerek değil, hep birlikte fedakarlık yaparak çocuklarımızı eğitebiliriz. Çocuklarımız doğduğu andan itibaren bizim yanımızda iyiyi de öğretebiliriz, kötüyü de öğretebiliriz. Çocuklarınızı şekillendirmek sizin elinizde” ifadelerini kullandı.
Psikolog Hasibe Öşekçi, “ Çocukları üzerinde titiz davranan ve onların her hareket ve davranışlarını inceleyen korumacı anne ve babaların çocukları sürekli birilerinin kendilerini korumasına ihtiyaç duyuyor. Annem ve babam olsun gibi. Anne ve babalar çocuklarından daha çok kaygılı ve korku psikolojisi ile onları gözetme, izleme gibi durumlarda kendilerini rahat hissediyorlar. Bunun sonunda ise çok korumacı anne ve babaların çocukları birileri sürekli beni kontrol etsin istiyorlar. Aileler çevreye güvenmediği için sürekli kontrol etmek istiyorlar. Ama bu da çocuklara kendilerine güvenme noktasında olumsuzluklar yaşatabiliyor. Tabi ki aileleri olarak koruyacağız ama bunları yaparken çocuklarımızın kendilerine güven duymaları konusunda yardımcı olacak davranış ve hareketler içerisinde bulunarak yapacağız” şeklinde konuştu.
Biz çocuklarımızı anlatırken, konuşurken önce kendimizle konuşmamız gerekiyor, kendi iç dünyamızla konuşmamız gerekiyor diyen Seydişehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Aziz Karakuş, “aile bir ağaç ise onun beslendiği ortamlar da çok önem taşımaktadır. Diğer çocuklar beni ilgilendirmiyor diyemeyiz. Çünkü kızımız veya oğlumuz beni ilgilendirmez dediğimiz kişiyle evlenebiliyor, damadınız veya kızınız olabiliyor, hayatlarını birleştirebiliyor. İster istemez sizi ilgilendiriyor, yani toplumsal bir birliktelik oluyor. Her koyun kendi bacağından asılır demiyoruz. Rehberlik mükellefiyeti bize aittir. Ben çocuğumu özel okula gönderiyorum. Harçlığını eksik etmiyorum böyle diyerek sorumluluk duygunuz bitiyor mu? Çocuklarımızın bize dertlerini anlatabilmeleri ve bizim onları anlayabilmemiz için iyi bir dinleyici olmamız gerekiyor. Dinleyip anladıktan sonra birlikte çözüm yolları arayarak sorunların çözümünde hep birlikte karar vermeliyiz. Bunu başardığımız zaman kendine güvenen, başarılı ve ahlaklı bireyler yetiştirmiş oluruz. ” şeklinde konuştu.
Seydişehir KOMEK Müdürü Şerife Ertürk ve kursiyerler Seydişehir Belediyesi Rehberlik Hizmet Koordinatörü Ayşenur Koç’a, Psikolog Hasibe Öşekçi’ye, Seydişehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Aziz Karakuş’ a çocukların eğitimleri ve davranışları konusunda vermiş oldukları bilgilerden dolayı teşekkür ettiler.
Seydişehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Aziz Karakuş, Seydişehir KOMEK Müdürü Şerife Ertürk’e ve kursiyerlerine duyarlılıklarından ve misafirperverliklerinden dolayı teşekkür etti.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.