Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Yabancı yatırımcıların Türk şirketlerine ilgisi artıyor

Rekabet Kurumu verilerine göre, yabancı yatırımcılar tarafından 2020 yılında 34 birleşme ve devralma işleminde Türkiye kökenli şirketlere yatırım yapılırken bu sayı geçen yıl 50'ye çıktı.

Yabancı yatırımcıların Türk şirketlerine ilgisi artıyor
Türk şirketlerine yönelik ilgileri artan yabancı yatırımcılar, 2020 yılında 34, geçen yıl da 50 birleşme ve devralma işleminde Türkiye kökenli şirketlere yatırım gerçekleştirdi.

AA muhabirinin Rekabet Kurumu verilerinden yaptığı derlemeye göre, yabancı yatırımcılar 2017 yılında 47 işlemde Türk şirketlerine yatırım yaptı. Bu kapsamda yaklaşık 15,1 milyar liralık yatırım hedeflendi. Söz konusu dönemde ilk sırada 6'şar işlemle Hollanda ve Japonya kökenli yatırımcılar öne çıktı.

Yabancılar, 2018 yılında ise 36 işlemde Türk şirketlerine yatırım gerçekleştirdi. Buradaki yatırım tutarı yaklaşık 14,9 milyar lira oldu. 2018 yılında yabancı yatırımcılar arasında ilk sırada 4 işlemle İtalya kökenliler yer aldı.

Yabancı yatırımcılar 2019 yılında 46 işlemde Türk şirketlerine yatırım yaptı. Söz konusu yılda ilk sırada 7 işlemle Japonya kökenli yatırımcılar geldi. 2019'de yabancı yatırımcılar toplam 46 işlemde yaklaşık 36,2 milyar liralık yatırım yapılmasını planladı.

2020 yılında Türkiye kökenli şirketlerin devir konusu olduğu devralmalarda yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirilmesi öngörülen 34 ayrı işlemde toplam yatırım tutarı yaklaşık 10,7 milyar lirayı buldu. Bu kapsamda ilk sırada 5 işlemle Almanya kökenli yatırımcılar öne çıktı.

Geçen yıl ilk sırada Lüksemburg yer aldı
2021 yılında yabancı yatırımcılar tarafından 50 ayrı birleşme ve devralma işleminde Türkiye kökenli şirketlere yatırım yapılması planlandı. Türkiye kökenli şirketlerin devir konusu olduğu birleşme ve devralmalarda yabancı yatırımcılar tarafından yapılması öngörülen toplam yatırım tutarı yaklaşık 22 milyar lira oldu.

Aynı dönemde incelenen 1 özelleştirme işleminde işlem tarafları yabancı yatırımcılar olurken işlem bedeli 89,3 milyar lirayı buldu. Böylelikle 2021 yılında yabancı yatırımcılar tarafından toplam 51 işlemde Türkiye kökenli şirketlere öngörülen yatırım tutarı yaklaşık 111,3 milyar lira düzeyine çıktı.

2021 yılında yabancı yatırımcılar tarafından bildirilen işlem bedeli, özelleştirmeler dahil Türkiye kökenli şirketler için öngörülen toplam işlem bedelinin yaklaşık yüzde 81'ini oluşturdu.

Yabancılar arasında yapılan sıralamaya göre ilk sırada 10 işlemle Lüksemburg kökenli yatırımcılar yer aldı. İkinci sırada 6 işlemle ABD, üçüncü sırada da 5 işlemle Birleşik Krallık kökenli yatırımcılar dikkati çekti. Bunları, 3'er işlemle Avusturya, Hollanda ve Japonya kökenliler takip etti.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 2
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”