Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Uluslararası basın, Gazze'ye giriş yasağını aşmaya çalışıyor

İngiliz Channel 4 News muhabiri Secunder Kermani, "Gazze'deki korkunç manzarayı ilk elden belgeleyememek son derece sinir bozucu." dedi.

Uluslararası basın, Gazze’ye giriş yasağını aşmaya çalışıyor

Gazze'ye yönelik saldırıları haberleştirmek isteyen uluslararası gazeteciler, İsrail ve Mısır'ın kendilerine uyguladığı Gazze'ye giriş yasağını aşmanın yollarını arıyor.

 

The Guardian'ın habere göre, İsrail ve Mısır'ın Erez ve Refah sınır kapılarını gazetecilere kapatması nedeniyle uluslararası basın mensupları, sahadaki gelişmeleri kapsamlı aktaramamaktan şikayetçi.

 

İsrail'de Görev Yapan Yabancı Gazeteciler Derneği (FPA), İsrail hükümeti basın ofisi ve ordusuna, gazetecilerin Gazze'ye girebilmesi için yaptığı ancak göz ardı edilen başvuruların ardından "hukuki yollara" müracaat için adım attı.

 

FPA'dan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in, daha önceki çatışmalar sırasında ve sonrasında Gazze'ye girişlere izin verdiği hatırlatıldı.

 

2008'de İsrail Yüksek Mahkemesinin gazetecilerin Gazze'ye girişine engel olunmaması gerektiği yönündeki kararının hatırlatıldığı açıklamada, "FPA, İsrail hükümeti ve ordusunun gazetecilere özgürce haber yapmasına izin vermesini beklemektedir." ifadelerine yer verildi.

 

Açıklamada, ordunun sınırlı sayıda tuttuğu "iliştirilmiş gazeteci" kontenjanının arttırılması çağrısında da bulunuldu.

 

Gazze'ye ilişkin haberlere ülke içinde çeşitli yasaklar getiren İsrail, 7 Ekim’den bu yana kapalı tuttuğu, ordusunun kontrolündeki Erez Sınır Kapısı üzerinden Gazze'ye geçişlere izin vermiyor.

"Gazze’deki korkunç manzarayı ilk elden belgeleyememek son derece sinir bozucu"
The Guardian'a konuşan, İngiliz Channel 4 News muhabiri Secunder Kermani, "Gazze'deki korkunç manzarayı ilk elden belgeleyememek son derece sinir bozucu." diyerek, çok önemli haberlere imza atan Filistinli gazetecilerin olduğunun da altını çizdi.

 

Kermani, Gazze'ye bağımsız olarak erişebilmenin, birçok iddia ve karşı iddiayı daha derinlemesine incelenmesine ve Gazze'deki iç dinamiklerin daha iyi anlaşılmasına olanak sağlayacağını belirtti.

 

Kermani, "Bu savaşın sonuçları uzun yıllar boyunca dünyanın birçok yerinde hissedilecek. Uluslararası gazetecilerin bunu inceleyebilmesi çok önemli." ifadesini kullandı.

 

The Guardian'ın Uluslararası Haberler sorumlusu Jamie Wilson ise "Bu durum medya kuruluşları için zor bir konu. Sahadan kapsamlı haberler yapmak istiyoruz ama Gazze'deki durum son derece tehlikeli." dedi.

 

Wilson, İsrail'in uluslararası basın mensuplarının Gazze'ye girişini doğrudan engellemek yerine bölgeye muhabir gönderip göndermeme kararını basın kuruluşlarına bırakması gerektiğinin altını çizdi.

 

BBC Uluslararası İlişkiler Editörü Jeremy Bowen de "Olay yerinde olmamak haberciliği çok daha zorlaştırıyor. Savaş haberciliğinde hiçbir şey kendi gözlerinizi ve kulaklarınızı kullanmaktan daha iyi olamaz." açıklamasında bulundu.

 

Öte yandan Gazze Şeridi'ndeki hükümete bağlı Medya Ofisi, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda öldürülen gazetecilerin sayısının 89'a yükseldiğini açıklamıştı.


Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”