Son Dakika Haberler

Türkiye'nin tarım ihracatı, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,7 artarak 8 milyar 374 milyon dolarla rekor seviyeye ulaştı.

Türkiye’nin tarım ihracatı arttı
Tarım sektörü, küresel çapta artan jeopolitik riskler ve emtia fiyatlarındaki yükseliş ortamında geçen yılki güçlü ihracat performansına devam etti ve ilk çeyrekte 8 milyar 374 milyon dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek dış satımını gerçekleştirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye'nin ihracatı, ocak-mart döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 20,8 artarak 60 milyar 287 milyon dolara çıktı. Bu dönemde tarım sektörü de ihracatta rekor kırmaya devam etti.

Geçen yılı tarihi yüksek seviyede ihracatla tamamlayan tarım sektörü, bu yılın ilk çeyreğinde 8 milyar 374 milyon dolarlık dış satımla başarılı grafiğini sürdürdü. Böylece ilk çeyrekte tarım sektörünün ihracatı yıllık bazda yüzde 26,7 artış kaydederken, Cumhuriyet tarihinin en yüksek 1. çeyrek dış satımına da ulaşmış oldu. Söz konusu yükselişte, ihracatçıların gıda sektöründe önemli role sahip Rusya ve Ukrayna savaşı kaynaklı olumsuzlukları, ikili anlaşmalar ve pazar genişlemesi ile avantaja çevirmesi etkili oldu.

Bu gelişmelerle sektörün Türkiye'nin ihracatı içindeki payı da artışını sürdürerek yüzde 13,9'a yükseldi.

Tarım sektörü yılın ilk çeyreğinde 5 sektörle rekora koştu

Tarım sektörünün altında yer alan faaliyet alanlarına bakıldığında 5 alanda yılın ilk çeyreğinde ihracat rekoru elde edilmesi dikkati çekti.

Bu dönemde, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri 2 milyar 833 milyon dolar, meyve sebze mamulleri 606 milyon 450 bin dolar, kuru meyve ve mamulleri 403 milyon 251 bin dolar, su ürünleri ve hayvansal mamuller 999 milyon 699 bin dolar, mobilya, kağıt ve orman ürünleri 1 milyar 933 milyon 279 bin dolarla rekor ihracata imza attı.

Yıllık bazda ihracat artışı rakamlarına bakıldığında, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerinde yüzde 40,4, meyve sebze mamullerinde yüzde 38, kuru meyve ve mamullerinde yüzde 16,4, su ürünleri ve hayvansal mamullerde yüzde 48,4, mobilya, kağıt ve orman ürünlerinde yüzde 27,8'lik yükseliş öne çıktı.

Bu dönemde meyve sebze mamullerinde 91 milyon 156 bin dolarla ABD, kuru meyve ve mamullerinde 56 milyon 903 bin dolarla Almanya en büyük alıcılar oldu. Diğer 3 alt sektöre en fazla talep ise Irak'tan geldi. Bu kapsamda hububat, su ürünleri ve hayvansal mamuller ile mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörlerinin Irak'a ilk çeyrekteki toplam ihracatı 993 milyon 38 bin dolar düzeyinde gerçekleşti.

Tarım alt sektörlerinde en fazla ihracat İstanbullu şirketlerden

İller bazında bakıldığında, tarım alt sektörlerinde en fazla ihracatın İstanbullu şirketler tarafından gerçekleştirilmesi dikkati çekti.

İstanbullu şirketler, hububat, su ürünleri ve hayvansal mamuller, mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile meyve-sebze mamullerinde öne çıkarken, kuru meyve ve mamullerinde İzmirli şirketler üst sıralarda yer aldı.

Yılın ilk çeyreğinde İstanbul'dan 789,6 milyon dolarlık hububat, 164,4 milyon dolarlık su ürünleri ve hayvansal mamuller, 795,3 milyon dolarlık mobilya, kağıt ve orman ürünleri, 156,7 milyon dolarlık meyve-sebze mamulleri gerçekleştirildi. İzmirli şirketler ise aynı dönemde 118,9 milyon dolarlık kuru meyve ve mamulleri ihraç etti.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 1
  • 2
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”