Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ikinci çeyreğine (Nisan-Haziran) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı.
Buna göre GSYH 2021 yılı ikinci çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 21,7 arttı.
GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2021 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; hizmetler yüzde 45,8, sanayi yüzde 40,5, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 32,4, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 32,3, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 25,3, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 8,5, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 3,7, inşaat yüzde 3,1 ve tarım, ormancılık ve balıkçılık yüzde 2,3 arttı. Finans ve sigorta faaliyetleri ise yüzde 22,7 azaldı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,9 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2021 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 21,9 arttı.
GSYH 2021 cari fiyatlarla 1 trilyon 581 milyar 120 milyon TL oldu
Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2021 yılının ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 52,4 artarak 1 trilyon 581 milyar 120 milyon TL oldu. GSYH'nin ikinci çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 188 milyar 566 milyon olarak gerçekleşti.
Yerleşik hanehalklarının tüketim harcamaları yüzde 22,9 arttı
Yerleşik hanehalklarının tüketim harcamaları, 2021 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 22,9 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 4,2, gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 20,3 arttı.
Mal ve hizmet ihracatı yüzde 59,9, ithalatı ise yüzde 19,2 arttı
Mal ve hizmet ihracatı, 2021 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 59,9, ithalatı ise yüzde 19,2 arttı.
İşgücü ödemeleri yüzde 36,1 arttı
İşgücü ödemeleri, 2021 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 36,1, net işletme artığı/karma gelir ise yüzde 78,2 arttı.
İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 37,0 iken bu oran 2021 yılında yüzde 32,9 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise yüzde 42,8'den yüzde 49,8'e yükseldi.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te
KONHABER'e abone olun.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
-
M
Lafla peynir gemisi yürümez sen ben herkez cebini biliyor ekonominin büyüdüğünde mi elekrik faturaları çarşı pazar fiyatlar yükseldi ay sonunu iple çekiyoz
-
Cevapla
-
Begen (4)
-
Begenme (0)
-
B
bu büyümeyi biz neden farketmiyoruz yazıklar olsun ki ülke ekonomisi ne hale geldi
-
Cevapla
-
Begen (3)
-
Begenme (0)
-
bu büyümeden merkezin haberi var mı peki?
-
Cevapla
-
Begen (7)
-
Begenme (0)
-
bence rakamlar kesinlikle doğru. Ama VATANDAŞA BU YANSIDI MI? Kesinlikle hayır... Hadfi gelin bu büyümeyi maaşlara yansıtalım. Asgari ücret 4000 tl olsun. Zenginledik ya hadi. Ver Memura Emekliye işçiye. Haaa o zaman mesele büyüme değil. Bu maddi refahın belirli kesimde toplanıp halka yayılmaması.
-
Cevapla
-
Begen (3)
-
Begenme (0)
-
Hesap doğru olabilir arkadaşlar. Çünkü karşılaştırma bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yapılıyor ki bu da pandemi dolayısı ile kapatıldığı dönem. Mesala pazar günü zorunlu tatil yaptır Pazartesi günü acıldığında pazar günü ile karşılaştırdığında %100 büyür ekonomi. Bu haberde öyle bir şey.
-
Cevapla
-
Begen (2)
-
Begenme (0)
-
A
Kulliyen yalan para basacak hukumet devalesyona hazir olun beyler.buyume iraninda para vasilir .
-
Cevapla
-
Begen (13)
-
Begenme (0)
-
NS
Üstelik tam tamına yüzde 21.7 büyümüş. Duyda inanma. Asgari ücret 2800 tl diyecek laf yok.
-
Cevapla
-
Begen (18)
-
Begenme (0)
-
T
İş veren büyüdü zengin dahada zengin oldu olan avrupadan iyi oldugunu inanmış kesime oldu maalesef ama adamlar hipnozlanmış
-
Cevapla
-
Begen (18)
-
Begenme (0)
-
S
Aynenoyle .hukumet buyudum diye para bastiracak merkez bankasina.devalesyona hazir olun cunki asli yok TUIK guvenirligini kaybetti piyasalar inanmiyor cunki yalan bu buyume
-
ÇOK BÜYÜDÜ BU BALON YAKINDA PATLARRR.....
-
Cevapla
-
Begen (17)
-
Begenme (0)
-
A
Aynen koskoca .abd alamanya fransa kuculdu turkiye buyudu gargalar guler be neyin varda buyudun
-
V
dalga geçmeyin insanın aklıyla.
-
Cevapla
-
Begen (16)
-
Begenme (0)
-
MY
mustafa yılmaz
3 yıl önce
yav he he
-
Cevapla
-
Begen (18)
-
Begenme (0)
-
B
Porsiyonları küçültmenin sonucunu görüyorsunuz. Hadi biraz daha küçültelim hep birlikte. Eyy CHP gör işte.
-
Cevapla
-
Begen (19)
-
Begenme (0)
-
Zenginlere hayırlı olsun;garibanlar sürünmeye devammm
-
Cevapla
-
Begen (19)
-
Begenme (0)
-
E
O gariban bu duruma getiren kesime oy veriyor yaşlara yazık
-
YK
Yasin Kurutoprak
3 yıl önce
Aynen öyle para zengine akıyor. Garibana gene bişey yok.
-
A
Bu rakamlar kulliyen yalan nerede buyume heryer de zam var zamlami buyuduk TUIK yalanmakinasi gibi emir kulu .piyasalar inanmiyorki zaten bu rakamlara.almanya ABD buyumemis turkiye rekor kirmis yalan kulliyen yalan.para basacak hukumet TL devalasyon olacak asli okmayan buyume
-
Cevapla
-
Begen (16)
-
Begenme (0)
-
VS
Vahdet Şeranlı
3 yıl önce
Bende inanmadım bencede uydurma haber. İsteyen inansın.