Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Tarım ihracatı, 6 sektörle rekora koştu

Türkiye'nin tarım sektörü, 5 milyar 351 milyon 378 bin dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek ocak-şubat ihracatına imza atarken, tarım bünyesindeki 6 sektörün dış satımı da bu dönemde tarihi zirveye ulaştı.

Tarım ihracatı, 6 sektörle rekora koştu
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye'nin ihracatı, Ocak-Şubat 2022'de geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 21,4 artarak 37 milyar 589 milyon 795 bin dolara çıktı.

2021'i rekor ihracatla tamamlayan tarım sektörü, bu yıl da rekorlarına hız kesmeden devam ediyor. Bazı ülkelerle yapılan ikili anlaşmalar ve ihracat ailesine katılan firmaların artmasıyla Türkiye'nin ihracatı yakaladığı ivmeyi devam ettirirken, tarım sektörü de Türkiye'nin dış satımına kayda değer katkılar vermeyi sürdürüyor.

Bu yılın ilk 2 ayında 2021'in aynı dönemine göre ihracatı yüzde 27,8 artan tarım sektörü, 5 milyar 351 milyon 378 bin dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek ocak-şubat dış satımını gerçekleştirdi.

Tarım sektörünün Türkiye'nin toplam ihracatındaki payı da yüzde 15,5 oldu.

Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, yaş meyve ve sebze, meyve sebze mamulleri, kuru meyve ve mamulleri, su ürünleri ve hayvansal mamuller, mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörleri de tarihinin en yüksek ocak-şubat ihracatını gerçekleştirdi.

Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri 1 milyar 814 milyon 326 bin dolar, yaş meyve ve sebze 540 milyon 674 bin dolar, meyve sebze mamulleri 376 milyon 442 bin dolar, kuru meyve ve mamulleri 247 milyon 503 bin dolar, su ürünleri ve hayvansal mamuller 617 milyon 263 bin dolar, mobilya, kağıt ve orman ürünleri 1 milyar 181 milyon 467 bin dolarla bu dönemde rekor ihracata imza attı.

Söz konusu dönemde hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri yüzde 47, yaş meyve ve sebze sektörü yüzde 2,5, meyve sebze mamulleri yüzde 36,8, kuru meyve ve mamulleri yüzde 12,4, su ürünleri ve hayvansal mamulleri yüzde 45, mobilya kağıt ve orman ürünleri yüzde 26,7 ihracat artışı kaydetti.

İhracat rekoru kıran sektörlerde Irak ön plana çıktı

Tarım ihracatında rekor kıran sektörlere en fazla talep Irak'tan geldi. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, su ürünleri ve hayvansal mamuller, mobilya, kağıt ve orman ürünleri en fazla Irak'a, yaş meyve sebze mamulleri en fazla Rusya'ya, meyve sebze mamulleri en fazla ABD'ye, kuru meyve ve mamulleri sektörü de en fazla Almanya'ya dış satım yaptı.

Jeopolitik risklere karşın meyve sebze mamulleri sektörüne en fazla talebin Rusya'dan gelmesi dikkati çekti.

Irak'a, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri 360 milyon 219 bin dolar, su ürünleri ve hayvansal mamuller 104 milyon 444 bin dolar, mobilya, kağıt ve orman ürünleri 140 milyon 199 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Yaş meyve sebze mamulleri Rusya'ya 123 milyon 403 bin dolar, meyve sebze mamulleri ABD'ye 61 milyon 517 bin dolar, kuru meyve ve mamulleri sektörü de Almanya'ya 34 milyon 528 bin dolarlık dış satım yaptı.

İstanbul ön plana çıktı

İhracatta rekor kıran sektörlerde, en fazla İstanbul'da faaliyet gösteren şirketler dış satım gerçekleştirdi.

İstanbullu şirketler, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, su ürünleri ve hayvansal mamuller, mobilya, kağıt ve orman ürünleri, meyve sebze mamullerinde, Mersinli şirketler, yaş meyve sebze mamulleri sektöründe, İzmirli şirketler de kuru meyve ve mamulleri sektöründe ön plana çıktı.

İstanbul'dan 510 milyon 342 bin dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, 105 milyon 444 bin dolarlık su ürünleri ve hayvansal mamuller, 495 milyon 363 bin dolarlık mobilya, kağıt ve orman ürünleri, 98 milyon 907 bin dolarlık meyve sebze mamulleri ihracatı gerçekleşti.

Mersin'den 146 milyon 412 bin dolarlık yaş meyve sebze mamulleri, İzmir'den de 73 milyon 319 bin dolarlık kuru meyve ve mamulleri ihracatı yapıldı.

"İhracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 52,7 artış gösterdi"

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur, yaptığı açıklamada, dünyada yaşanan olumsuzluklara rağmen ihracatın artış göstermeyi sürdürdüğünü kaydetti.

İHBİR olarak şubatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artışla 255 milyon 841 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini bildiren Okutur, "Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektör ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 52,7 artış gösterdi. Şubat ayı sektör ihracatımız 969 milyon dolar oldu" dedi.

Okutur, 200'den fazla ülkeye ihracat yapan İHBİR'in, ülke ekonomisine güç katmaya ve üyelerini her daim desteklemeye devam ettiğini aktararak, hububat sektöründeki ihracat artışlarına, Birlik olarak gerçekleştirilen fuar ve alım heyeti organizasyonlarının olumlu yönde yansıdığını ifade etti.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 3
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Z
    ziya
    3 yıl önce

    ne olursunuz ülkemin insanının ihtiyacı gıda maddelerini başka ülkelere satmayalım

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (1)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”