Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

“Sanayide “yeşil dönüşüm” şart”

Konya Sanayi Odası ve Mevlana Kalkınma Ajansı işbirliğinde ‘Sınırda Karbon Düzenlemesi ve Karbon Kredisi Ticareti Bilgilendirme Semineri’ gerçekleştirildi. Seminerde, Avrupa’nın Konya’nın en önemli ihracat pazarı olduğu vurgulanırken, sanayicilerin Avrupa pazarındaki hakimiyetlerini kaybetmemeleri ve karbon vergilerine maruz kalmamaları için yapmaları gerekenler anlatıldı.

“Sanayide “yeşil dönüşüm” şart”
Konya Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve eşzamanlı olarak sosyal platformlarda da canlı yayınlanan hibrit seminerin açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konyalı sanayicilerin Avrupa pazarındaki iş birliklerini geliştirmek ve ticaret hacmini artırmaları için Avrupa Yeşil Mutabakatı sürecine uyum sağlamaları gerektiğini, işletmelerin yeşil dönüşüme hazırlanmasının şart olduğunu söyledi.

Avrupa pazarının Konya’nın ikinci en büyük ihracat pazarı olduğunu belirten Kütükcü, “Konyalı sanayicilerimiz, ihracatlarının yüzde 30’a yakınını Avrupa ülkelerine gerçekleştiriyor. Avrupa ülkeleri, Ortadoğu-Asya pazarından sonra Konya’nın, en büyük ikinci ihracat pazarı haline geldi. İhracat yaptığımız ilk 5 ülkeden 3’ü; Almanya, İtalya ve İspanya Avrupa Ülkesi.  Şehir olarak Avrupa pazarı ile geliştirdiğimiz bu iş birliğini yaşatmak ve ticaret hacmimizi büyütmek için, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı sürecine uyum sağlamamız, işletmelerimizi bu dönüşüme hazırlamamız şart.  Aksi halde hem çok ciddi pazar kayıpları yaşayabiliriz, hem de çok büyük maddi cezalara maruz kalabiliriz” dedi.

"Konya OSB, Türkiye’nin en çevreci OSB’lerinden"
Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin atık toplama, atık su arıtma tesisi, solar çamur kurutma, GES yatırımları, fidanlık ve sera alanı ile Türkiye’nin en çevreci OSB’lerinden biri olduğunu belirten Başkan Kütükcü, “Yenilenebilir enerji yatırımları konusunda teşvik edici uygulamalar yapıyoruz. Bölge müdürlüğümüzün kurumsal enerji ihtiyacının karşılanması için 4,5 Megavatlık güneş enerjisi santrallerimiz uzun süredir üretimde. Ayrıca, sanayicilerimizde kendi çatı ve cephelerinde güneş enerjisi santrali kurarak, yenilenebilir enerji üretimi yolundaki yatırımlarını hızla sürdürüyorlar. Şu anda 76 fabrikamızın çatısında 80 bin 678 KW’lık kurulu güce ulaştık. Onay alan GES yatırımları da hayata geçtiğinde toplamda, 220 MW’lık güneş enerjisi santraline ulaşmış olacağız. Biz yaptığımız çevreci yatırımlarla, Konya OSB’mizi yeşil OSB sertifikası ile sertifikalandırmaya yönelik hedeflerimizi koyduk” şeklinde konuştu.  

"Yeşil dönüşüm için sektörel aksiyon planları hazırlamalıyız"
Daha sonra konuşan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İhsan Bostancı da, 2023 yılında uygulanmaya başlanacak Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın ilk olarak karbon sızıntı riski en yüksek olan çimento, demir-çelik, alüminyum, gübre ve enerji sektörlerinde daha sonra da tüm sektörlere yönelik uygulanacağını söyledi. Bostancı, “Belirlenen sektörler başta olmak üzere tüm alanlarda yeşil dönüşümünü tamamlayarak düşük emisyon hedefine ulaşan ülkelere gümrük kapılarında daha düşük vergiler ödeme veya vergiden muaf tutulma gibi avantajlar sağlayacak olan düzenleme, yüksek emisyona sahip ülkeleri ise daha fazla vergi ödeme ve AB Bölgesi’ne ürün satamama tehlikesi ile karşı karşıya bırakacak. Bu noktada, dünya ekonomilerinde derin bir dönüşüme yol açarak uluslararası rekabet koşullarını ve kurallarını sil baştan değiştirecek olan bu uygulamaya yönelik sektörel aksiyon planlarının hazırlanmasının, oyunun dışında kalmamak adına son derece önemli olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 

"İşletmeler, karbon salınımlarını ISO 14064-1 ve 2 Belgeleri ile ortaya koymalı"
Konyalı sanayicilere ‘Sınırda Karbon Düzenlemesi ve Karbon Kredisi Ticareti’ hakkında bilgiler veren Karbon Emisyonu Azaltma Derneği Başkanı Ali Özcem Kılıç da, sanayicilerin yüksek karbon vergilerine maruz kalmaması için ne kadar karbon salınımını gerçekleştirdiğini ISO 14064-1 ve 2 belgeleri ile belgelemesi gerektiğini söyledi. Kılıç, “Büyük vergilendirmede çözüme ulaşmak için, ISO 14064-1 ve 2 belgeleri ile  ne kadar kirlettiğimizi belgelendireceğiz. Bütün sanayide bunu yapmamız gerekiyor.  Sanayicilerimiz acilen bu belgeleri almalılar. Yoksa gri hatta düşerler. Yani en yüksek cezayı ödeyecek duruma düşüyorlar. Çünkü belgelendirme olmadığı için belirsiz olarak kabul ediliyor.  Son 3 yılda bu şirket ne kadar kirletmiş belirsiz dediği zaman siz en yüksek cezayı ödüyorsunuz. Ağaç bile yetiştirseniz, sizi devasa kirletici olarak kabul ediyorlar” diye konuştu. 

"Düşürülmüş karbon, vergi ile mahsup edilebilir"
Sanayicilerin yaptıkları yatırımlar ile düşürdükleri emisyonları belgelettirmesi gerektiğini ve bunu da fırsata çevirebileceğini aktaran Kılıç, şunları söyledi: “Düşürülmüş karbon emisyonunu Birleşmiş Milletler tarafından sertifikalandırarak karbonu, vergiden mahsup edeceğiz. Vergiden kurtulmanın yolu emisyon düşürme belgelerini tespit ettirmek. Bunu BM’nin konvansiyonel anlaşması UNFCC’ye kaydettirmemiz gerekiyor. Karbon belgeleri bu şekilde çıkıyor. Sanayicimizi de bu vergiden kurtarabiliyoruz. Karbon belgeleri ayrıca ön finans da sağlıyor. Sanayiciler, yapacağı her emisyon düşürücü faaliyetteki belirli yatırım bedelinin karşılığı olan karbonu, daha yatırımı yapmadan ön finans olarak kullanabilir.”

Program soru ve cevaplar ile devam etti. 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 5
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • K
    Karatay
    3 yıl önce

    Yeşil dönüşümü yapmayan veya geciken sanayici eninde sonunda iflas eder. Konya, Türkiye ve Dünya'da yeşil dönüşüme elverişli eşsiz bir şehirdir. AB'ye göre emisyonların %75'i Enerji ve %25 ise ulaşımdan kaynaklanıyor. İşte bu durum Konya'yı ön plana çıkarıyor. Çatı ve 3 cephe ile yetmediğinde bahçede elektrik üretmek mümkün. Konya OSB Çatı GES kapasitesinin 80 MW'ı geçmesi sevindirici. Onay alınan GES'lerle 220 MW'a ulaşılacak olması da güzel. Ancak alınması gereken daha çok mesafe var. Bunun tez Konya'da 1000 MW'a ulaşması gerekir. Böylece ekstradan AB'ye ihracatta Karbon Emisyon İthalat Vergisinden kurtulmuş olacak. Elektriğini bedavaya üretmiş olacak, Endüstri 4.0'a geçişi hızlandıracaktır. Endüstri 4.0 için dijitalleşme ve robotlaşma olmazsa olmazdır. Bu durum elektrik sarfiyatını artıracaktır. Endüstri 4.0 elektrik harcamasını 5-10'a katlayacaktır. İşte bu 3 noktada Konya GES ile Dünya'da en rekabetçi bir şehir olmaktadır. Ankara, İstanbul ve İzmir ile Bursa artık Konya ile rekabette geri düşmüş olmaktadır. Allah dünya şehirlerine vermediği herşeyi Konya'ya vermiş, ama buna rağmen sanayisi hala gelişememiş. Şimdiye Konya'nın yıllık 10 milyar dolar ihracat yapması gerekirdi. Konya'nın ihracat potansiyeli yıllık 100 milyar dolardır. Yeşil dönüşüm sadece GES ile olmaz, OSB ağaçlandırılmalı, yeşil alanlar genişletilmeli, yağmur suyu toplanmalı ve atık su arıtılıp yeniden yeşil alan sulamalarında kullanılmalı.

    • Cevapla
    • Begen (4)
    • Begenme (3)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”