Türkiye’nin büyük bölümünde ve Konya’da kar yağışı ile birlikte etkili olan son yılların en yağışlı ve soğuk geçen kış mevsimi, tarımda olduğu gibi ayakkabı sektöründe de yüz güldürdü.
Konya’da geçen yıllardan depolarda kalan kışlık ayakkabılar, bu yıl satıldı. Ayakkabı üreten firmalar ise bu yıl kış sezonuna üretim mesaisini arttırarak ülke ekonomisine de katkı sağladı. Türkiye'de ayakkabı üretiminde en ön sıralarda yer alan Konya, bin 500 firma ile hem ihracat hem de üretim kalitesini üst seviyelere taşıyarak özellikle yan sanayi ayakkabıların önüne geçti.
“Kışlık ayakkabı ve botlar perakendecinin, toptancının, imalatçının elinde kalmadı”
Etkili olan kar yağışının ardından kışlık ayakkabıların geçen yıllara oranla daha fazla rağbet gördüğünü anlatan Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Muhammet Acar, “Türkiye genelinde yoğun yağışlar olması sebebiyle geçen yıldan özellikle kışlık ayakkabı ve botlar perakendecinin, toptancının, imalatçının elinde kalmadı.
Üretim çeşitliliği inanılmaz fazla bizde. Bu çeşitlikten dolayı da özellikle dünya genelinde Ortadoğu’ya Avrupa Birliği ülkelerine de buradan ihracat yapmaya devam ediyoruz. Bununla ilgili son yıllarda da inanılmaz bir talep var. Biz bu noktada çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.
Ayakkabı üretimi Konya’da geçen yıla oranla, yani yüzde 70-80 civarında bir artış var. Geçen yıl biliyorsunuz kış ayı kurak geçti. Bu sene bolluk ve bereket vardı. Bu bereket her sektöre yansıdı. Yani hem ayakkabı sektörüne yansıdı, hem de tüm sektörlere yansıdı. Dolayısıyla yazın da biz bunun tahılla birlikte daha fazla bereketleneceğine inanıyoruz inşallah” dedi.
“Çin ayakkabıları Türkiye’de popülaritesini kaybetmiş durumda”
Konya’nın ayakkabı ihracat rakamlarında artış olduğunu aktaran Başkan Muhammet Acar, “Son yıllarda daha fazla arttı. Önümüzde bir Çin seddi diyebileceğimiz bir pazar vardı. Çin seddi özellikle Çin ayakkabıları artık Türkiye’de popülaritesini kaybetmiş durumda. Dolayısıyla dünya ülkelerinden ayakkabıda özellikle Türkiye’ye ve Konya’ya gelmeye başladılar. Çünkü Çin’den gelen malların tamamı imitasyon ve ayak sağlığına birebir zararlı naylon ayakkabılar diye tabir edilebileceğimiz ürünler.
Oysa Konya’da üretilen ayakkabılar, tamamen deriden içi dışı deri olan ayakkabılar. Bunlar ayak sağlığına faydalı ve hatta anti bakteriyel malzemelerden üretilen kanserojen madde ihtiva etmeyen ayakkabılar. Dolayısıyla biz hem Türkiye’deki firmalara, ayakkabı sektörüne, ayakkabı alıcılarına, hem de dünyadaki ayakkabı sektörüne Konya’da üretimin çeşitliliğini, kalitesini, sağlığa birebir faydalı olan ayakkabılar üretildiğini söylemek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Ayakkabıcılar Odası Başkanı Acar, Türkiye’nin tahıl ambarı Konya’da tarım fuarı yapıldığını, ayakkabının kalbinin Konya olduğunu göstermek amacıyla gelecek dönemlerde fuar yapacaklarını da sözlerine ekledi.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te
KONHABER'e abone olun.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Yasal Uyarı:
Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.
-
Konyada ayakkabı sanayi gelişmesi sizlere ömür oldu ayakkabı sanayi gelişmesi eskidendi .çin ayakkabıları geldi bir de insanlar ayakkabı pahalı olduğundan dolayı alamadığı için eskiye dönüşle çarık giymeye başladı .nasıl gelişebilir ayakkabı sanayii ?????.hikaye ?????
-
Cevapla
-
Begen (0)
-
Begenme (0)
-
E
İstanbul yıllık ayakkabı ihracatı 1 milyar 162 milyon dolar iken, Gaziantep 162 milyon dolar iken, İzmir 150 milyon dolar iken, Konya'nın sadece 26 milyon dolarda olmasının kabul edilir bir tarafı yoktur. Konya'da ayakkabıcılık sektörü gelişmemiştir. Gelişti iddiası sadece bir iddiadır, aslı astarı yoktur. Yıllık 100-150 milyon dolar dahi ayakkabı ihracatı yapamayacaksın ama sonra ayakkabıcılığın gelişmesinden bahsedeceksin. Yemezler. Alt tarafı 26 milyon ihracat yapabiliyorsun.
-
Cevapla
-
Begen (0)
-
Begenme (0)
-
K
2023 yılından itibaren Selçuklu Kongre Merkezinde yapılabilir. Burada 5 yıl yapıldıktan ve Konya Ayakkabıcılık Sektörü iyice geliştikten sonra Tüyap Fuar alanında İnternational Konya Ayyakabıcılık Fuarı düzenlenebilir. Buna göre stratejiler ve planlar yapılmalıdır. İlerde ise sunni deri üretiminin Konya'da gelişmesi için bunun alt yapısı hazırlanmalıdır. Ayrıca Konya hayvancılık yönünden Türkiye'de bir numara. Dolayısı ile enfazla kesilen hayvan Konya'da. Bu durumda koyun, keçi ve sığır derileri de enfazla Konya'dadır. Durum bu iken Uşak gibi illerde dericilik gelişmişken Konya'da gelişmemiştir. Konya'nın bu konuda tek sorunu sudur. Tahminim deriyi işleme, epey su tüketimini gerektiriyor ve bu sebeple dericilik gelişemiyor olmalı. Ancak bunu KOSKİ ile görüşüp bir çözü bulunmalıdır. Ayrıca Konya ayakkabıcılıkta markalaşmalıdır. Konya yılda 100 milyon ihracat yapabilecek seviyeye gelmelidir. Konya'da 10 milyon metrekarelik bir Ayakkabı İhtisas OSB kurulmalıdır. 5 milyonu şimdi 5 milyonu da ilerde dolar. Yada Şehircilik Bakanlığı TOKİ ile Ayakkabıcılar Odası, 1000 tane işyeri ve herbiri 2 bin metrekare, 3 bin Metrekare ve 5 bin metrekare olacak şekilde 3 tercihli bir antlaşma yapmalıdır. KOBİ şeklinde. Her birkişi, maksimum 3 adet tesis alabilmeli. Başvurular yapıldıktan sonra hemen inşaata başlanmalıdır. Sosyal donatıları, olmalıdır.
-
Cevapla
-
Begen (3)
-
Begenme (3)
-
A
KONYALI KARDEŞİM GÜZEL YAZMIŞSIN AMA MEMLEKETTE YETERLİ KAYNAK YOK BU NEDENLE ÖNCELİKLE İNŞAAT YAPILMASIN VAR OLAN DÜKKANLARIN YARISI ATIL VAZİYETTE BAŞKA SEKTÖRLER TARAFINDAN KULLANILIYOR 10 MİLYON METRE İNŞAAT NEREYE YAPILACAK HER ŞEY ZAMANLA YAVAŞ YAVAŞ YAPILIR
-
K
Maşallah Allah Bereket Versin İnşaAllah...
-
Cevapla
-
Begen (2)
-
Begenme (1)