TBMM (AA) - AK Parti ve MHP milletvekillerinin ortak imzasıyla hazırlanan Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.
AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Meclis'te, TBMM İdare Amiri ve AK Parti İzmir Milletvekili Alpay Özalan ile düzenlediği basın toplantısında, düzenlemenin detaylarını paylaştı.
Spor camiasının 20 yılı aşkın bir süredir beklediği kanun teklifini hazırladıklarını söyleyen Özkan, AK Parti olarak Türk sporunun gelişmesi ve sporcuların uluslararası müsabakalarda daha büyük başarılara imza atması için altyapı ve sportif alanda önemli çalışmaları hayata geçirdiklerini dile getirdi. Bu süreçte spor yatırımlarını artırdıklarını, lisanslı sporcu sayısını 278 binden 9 milyonun üzerine çıkardıklarını belirten Özkan, "Lisanslı sporcu sayımız 40 kat arttı. Bu anlamda spor kulübü sayısı artan altyapı ve lisanslı sporcumuz sayesinde 6 binden yaklaşık 19 bine çıktı. Bu da spor kulübü sayısının yaklaşık 4 kat civarında artışı anlamına geliyor. Antrenör sayımız 18 binden 25 bine, spor tesisi sayısı 1575'ten 3500'ün üzerine yükseldi. Spor tesislerini sıfırdan inşa ettiğimizin de altını çizmek gerekir." diye konuştu.
Tüm bu çalışmaların, uluslararası başarıları da beraberinde getirdiğini ifade eden Özkan, Türkiye'nin, Tokyo 2020 Yaz Olimpiyatları'nda toplamda 13 madalya kazanarak tarihi bir rekora imza attığını hatırlattı. Kanun teklifinin hazırlık sürecinde konunun tüm taraflarını dinlediklerini, düzenlemeyi uluslararası nitelikte çıkarmak için tüm detaylı değerlendirmeler yaptıklarını aktaran Özkan, spor camiasında yaşanan sıkıntıları bertaraf etmek ve sorunları çözmek için ciddi çalışma gerçekleştirdiklerini vurguladı. Özellikle profesyonel liglerdeki futbol kulüplerinin ciddi borç yükü altında olduğuna dikkati çeken Özkan, şöyle devam etti:
"30 milyarı geçen borç yükü ve bu borcun yüzde 90'dan fazlasının profesyonel futbol kulüplerine ait olması bir vakıadır. Daha da önemlisi Türk spor camiasının borçluluk durumu her transfer sezonunda yaklaşık 2 milyar lira artıyor. Bu kapsamda kulüpleri borç yükünden kurtarmak, spor kulüplerimizin sürdürülebilir, güçlü finansal altyapıya sahip olmasını gerçekleştirmek ve uluslararası başarıları yakalamaya adım atmak, spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerinde hesap verilebilirliği, şeffaflığı temin etmek, spor kulüplerinin daha demokratik, daha şeffaf denk bir bütçe ile hesap verilebilir bir anlayışla yönetimini sağlamak için çalışmalarımızı hızlandırdık."
- "Tüm taraflarla görüştük"
Özkan, teklifin hazırlık aşamasında siyasi parti gruplarının yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu başta olmak üzere spor camiasının ilgilileriyle görüşerek detaylı değerlendirmeler yaptıklarını anlattı. Spor denildiğinde uluslararası müsabakaları yürüten uluslararası federasyonların da önemli olduğu belirten Özkan, "FIFA ve UEFA'nın uygulamalarını, yapmakta oldukları düzenlemeleri ve CAS kararlarını dikkate almak suretiyle yapılacak yasal düzenlemenin mükemmelleştirilmesi de gerekli ve zorunluydu." dedi.
Spor hukukçularıyla da bir araya geldiklerini ve 61 maddeden oluşan Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi'ni hazırladıklarını söyleyen Özkan, spor kulüpleri ve spor şirketleri, spor federasyonları, spor tahkim kurulları ve çeşitli hükümler bağlamında menajerlik ile ilgili düzenlemeleri hayata geçireceklerini ifade etti.
- "Şeffaflık, denetim ve denk bütçe"
Cahit Özkan, spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri için dernek tüzel kişiliğinden ayrı bir tüzel kişilik oluşturulacağını belirtti. Spor kulüplerinin, Gençlik ve Spor Bakanlığına tescille kurulmasının öngörüldüğünü ifade eden Özkan, şöyle devam etti:
"Mevcut spor kulüpleri, bu yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 3 aylık süre zarfında Bakanlığa tescillerini yaptırmak suretiyle dernek statüsünde olanlar spor kulübü statüsüne, şirket statüsünde olanlar da spor anonim statüsüne kavuşacak. Daha önceden dernek statüsünde bulunan spor kulüplerinin kamu yararına çalışma hakkı devam edecek. Spor kulüplerinin zorunlu ve ihtiyari organlarının seçimindeki şekli, seçim şekli ve tescil aşamalarında aranacak şartlar, yöneticilerinde olması gereken şartlar, nitelikler yine bu kanun çerçevesinde sıkı şekilde belirtilecek.
Spor kulüplerinin birleşmesi ve mal varlıklarının devrinin yasal zemine kavuşturulması öngörülüyor. Spor kulüpleri ve spor federasyonları ile ilgili sistemin kayıt altına alınması, şeffaflık, denetim, denk bütçe ve hesap verilebilirlik çerçevesinde çalışabilmesi için belki de yasanın ortaya koyduğu en büyük reformlardan biri; spor kulüpleri, bir önceki brüt bütçelerinin yüzde 10'u kadar borçlanma yapabilecekler. Spor kulüplerinde bir yönetim göreve geldiğinde yeni yılla ilgili yapılacak çalışmalarda brüt bütçenin yüzde 10'u kadar borçlanma yapabilecekler."
Özkan, spor kulüplerinin artık 7 bin liranın üzerindeki ödeme ve tahsilatlarını, finans kuruluşları üzerinden yapacağını, menajerliğinde bu anlamda önemli olduğunu aktardı.
- Menajerlikte yeni düzenleme
Menajerlikle ilgili çalışmaların, futbol kulüplerinin borçluluğu önündeki en büyük gerekçe olarak görüldüğüne dikkati çeken Özkan, "Menajerliğin ve futbolcu sözleşmelerinin şeffaflık ilkesi ışığında düzenlenmesini sağlıyoruz. Menajerin sporcu ile yaptığı sözleşmeyi iki yılla sınırlı tutuyoruz ve yaptıkları bu sözleşmeyi de noter üzerinden düzenleme şeklinde gerçekleştirecek. Menajerlik sözleşmesi de Gençlik ve Spor Bakanlığına bildirilecek ve orada takibi gerçekleşmiş olacak. Menajerlik sözleşmesine futbolcu menfaatlerini de gözeterek üst sınır getiriyoruz. FIFA'nın standartlarına göre menajerlerin transferlerde aldıkları rakam yüzde 3 ila yüzde 5 arasında değişiyor. Biz de burada yüzde 5'lik sınırı getirmek suretiyle sistemi kayıt altına almış olacağız." bilgisini paylaştı.
Spor kulüplerine bağlı ekonomik kazanç elde etmeye imkan tanıyan müstakil spor anonim şirketlerinin oluşumunun yasal zemine kavuşturulacağını dile getiren Özkan, spor kulüpleri ile spor anonim şirketlerinin profesyonel şube yapabilmelerine de olanak sağlanacağını bildirdi.
Cahit Özkan, spor kulüplerinin ve anonim şirketlerinin denetimini sıkı kurallara bağlayacaklarına işaret ederek "Denetim sırasında yalnızca sportif açıdan denetim söz konusu olmayacak. Esas denetim, inşaat, teknoloji, enerji, finansal açıdan değişik disiplinleri ilgilendirdiği için gerektiğinde bağımsız denetim kuruluşlarından da denetim raporu alınabilmesi mümkün hale gelecek." ifadelerini kullandı.
- "En fazla 3 dönem başkanlık yapılabilecek"
Spor kulüplerinde kurul üyesi olabilmek için belirli suçlardan mahkum olmama şartının getirileceğine işaret eden Özkan, "Spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri artık denk bütçe ile yönetilecek." dedi.
Özkan, mevzuata aykırı iş ve işlemlerden dolayı kusurları bulunan federasyon başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin zarardan sorumluluğu düzenleneceğini vurguladı. Spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerinin borçlanması ve alacaklarını temlik etmesinde belirlenen kriterleri de sınırlandıracaklarına dikkati çeken Özkan, "Spor kulüplerinin birleşerek federasyon ve konfederasyon şeklinde üst kuruluş kurmalarına da imkan sağlıyoruz. Spor federasyonlarının yönetim kurulu üye sayısının 13 asil, 13 yedek şekilde düzenlenmesini öngörüyoruz. Sporun ve sporcunun derdini bilmek anlamında federasyonların yönetimindeki iki yönetim kurulu üyesinin milli sporcu olmasını öngörüyoruz." diye konuştu.
Özkan, düzenlemeyle spor federasyonlarında bir kimsenin üst üste veya aralıklı olarak en fazla 3 dönem başkanlık yapabileceğini kaydetti.
Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi'nin, ülkeye ve gençlere hayırlı olmasını dileyen Özkan, Alpay Özalan'ın ilk imzacısı olduğu düzenlemenin başarılara vesile olmasını temenni etti.
- "Başarıya ulaştıktan sonra devamlılığı sürdüren bir yapıyı oluşturuyoruz"
TBMM İdare Amiri ve AK Parti İzmir Milletvekili Özalan da "Spora ve sporcuya bu kadar değer veren, katkı sağlayan bir Cumhurbaşkanı'na sahip olduğumuz için spor camiası adına çok şanslıyız." dedi.
Kanun teklifinin en ince ayrıntısına kadar çalışılıp işlenerek bir an önce Meclis'e gelmesi konusunda talimatları bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkürlerini ileten Özalan, şunları kaydetti:
"En çok milli takımlar formasını giyen, Avrupa'da da üst liglerde ülkemizi temsil eden eski milli futbolcu olarak hem Avrupa'nın hem de Türkiye'nin spor altyapısını en iyi kıyaslayacak kişilerden biriyim. Cumhurbaşkanı'mızın riyasetinde spor altyapısı gerçekten mükemmelleşti. Tesisi, stadyumlarıyla artık Avrupa standartlarının üzerinde bir imkana sahibiz. Peki başarılı mıyız? Maalesef istediğimiz kadar başarılı değiliz. İşte bu Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifimiz inşallah yasalaştıktan sonra altyapıdan daha çok sporcu yetiştiren, daha çok başarıya ulaşılan, başarıya ulaştıktan sonra devamlılığı sürdüren bir yapıyı oluşturuyoruz. Her türlü fedakarlığı yaparak yağmur, çamur, kar, mesafe dinlemeden tribünlere koşan, gerektiğinde takımının ürünlerini satın alan taraftarların cebinden harcanan 1 lira dahi artık sorgulanacak, zarara uğratanlardan da hesabı sorulacak. İnşallah yeni düzenlememizle temelleri çok sağlam kurduğumuz sistemde, Fenerbahçe'deki Arda kardeşimiz, Beşiktaş'taki Rıdvan kardeşimiz, Trabzonspor'daki Abdulkadir kardeşimiz, Galatasaray'daki Kerem kardeşimiz gibi yüzlerce genci yalnızca Türkiye sınırları içinde değil dünya yıldızı yapma yolunda imkan sunuyoruz."