Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Wordpress Hosting Nedir? WP Hosting Nasıl Seçilir?

07.02.2024 10:10:00

 

 

WordPress hosting, WordPress sitelerini barındırmak için geliştirilmiş belirli bir web hosting hizmeti türünü ifade eder. Diğer hosting seçenekleriyle karşılaştırıldığında, WordPress hosting yalnızca WordPress CMS kullanılarak oluşturulmuş web sitelerine güç sağlamaya yarar. Başka bir deyişle, WordPress hosting hizmeti uyumluluk, hız ve güvenlik ihtiyaçlarına göre özel olarak tasarlanmıştır.

 

WordPress Hosting'in Avantajları

 

Popülerliğinin yanı sıra WordPress, kullanıcılarına çeşitli avantajlar sunan çok yönlü ve kullanıcı dostu bir içerik yönetim sistemidir (CMS). WordPress hosting tarafından sunulan avantajlar aşağıdaki şekildedir:

 

1. Kullanımı ve özelleştirmesi kolaydır

 

WordPress, kodlama deneyiminiz olmasa bile gezinmesi kolay, basit ve sezgisel bir arayüze sahiptir. Ayrıca, birçok web hosting planı binlerce ücretsiz ve premium WordPress temasıyla uyumludur ve web sitenizi beğeninize göre özelleştirmek için eklentiler sağlar.

 

2. Geniş bir kullanıcı ve geliştirici topluluğu

 

WordPress en çok kullanılan içerik yönetim sistemidir. Bu, herhangi bir WordPress sorununda size destek ve yardımcı olabilecek birçok kullanıcı ve geliştirici bulabileceğiniz anlamına gelir.

 

3. SEO dostu

 

WordPress, arama motoru sonuç sayfalarında (SERP'ler) iyi bir sıralama elde etmenize yardımcı olacak SEO araç ve kaynakları sağlar.

 

4. Güvenli

 

Çoğu hosting planı, kötü amaçlı yazılım taraması, güvenlik duvarları ve izinsiz giriş tespit sistemleri gibi güçlü güvenlik özellikleri sunar.

 

5. Ölçeklenebilir

 

Web sitenizin trafiği ve depolama ihtiyaçları artarsa, hosting planınızı bunları karşılayacak şekilde kolayca yükseltebilirsiniz.

 

5. Gelişmiş müşteri desteği

 

Hosting sağlayıcılar genellikle gelişmiş müşteri desteği sunar, böylece sitenizle ilgili herhangi bir sorunla ilgili 7/24 yardım alabilirsiniz.

 

6. Yeni başlayanlar için uygun fiyat

 

WordPress hosting çeşitli fiyatlarda mevcuttur, bu nedenle yeni başlayan biri olsanız bile bütçenize uygun bir plan bulabilirsiniz.

 

WordPress Hosting'in Dezavantajları

 

WordPress hosting'i farkında olunması gereken bazı zorluklar da var. Bunlar aşağıdaki şekildedir:

 

1. Güvenlik riskleri

 

Bazı WordPress hosting sağlayıcıları güçlü güvenlik özelliklerinden yoksun olabilir. Bu nedenle, blogunuzu güvende ve güncel tutmak için doğru hosting’i satın aldığınızdan emin olun.

 

2. Karmaşıklık

 

WordPress çok sayıda şablona sahiptir, ancak yeni başlayanlar için özellikle de web sitenizi temellerin ötesinde özelleştirmek istiyorsanız, karmaşık olabilir.

 

3. Maliyet

 

WordPress, diğer web hosting türlerine göre daha pahalı veya belirsiz fiyatlandırma politikalarına sahip olabilir. Çoğu şirket sizi depolama alanına göre ücretlendirir, bu nedenle işletmeniz büyüdükçe ekstra ödeme yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle, herhangi bir hosting hizmetine kaydolmadan önce detaylı bir inceleme yapmanız gerekir.

 

4. Eklenti uyumluluğu sorunları

 

WordPress, web sitenize yeni özellik ve işlevler eklemek için binlerce eklentiye sahiptir. Ancak bunlardan bazıları uyumluluk sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden eklentileri dikkatli seçmeniz ve WordPress sürümünüz ve temanızla uyumlu olduklarından emin olmanız gerekir.

 

5. Performans sorunları

 

WordPress web siteniz uygun şekilde optimize edilmemişse yavaşlayabilir ve kötü performans gösterebilir. Web sitenizin performansını artırmak için önbelleğe alma eklentisi kullanmak ve resimlerinizi optimize etmek gibi çeşitli yöntemler kullanabilirsiniz.

 

WordPress Hosting vs Web Hosting

 

WordPress hosting ile geleneksel web hosting arasındaki fark, WordPress'in yalnızca WordPress kullanıcıları için tasarlanmış olmasıdır. WordPress hosting planları; otomatik WordPress güncellemeleri, alan adı kaydı, önceden yüklenmiş WordPress ve WordPress'e özel müşteri desteği gibi hizmetler sunar.

 

Öte yandan, web hosting, bir web sitesinin dosyalarını bir sunucuda depolayan ve siteyi internette canlı hale getiren herhangi bir hosting hizmetini ifade eden şemsiye bir terimdir. Bir web hosting sağlayıcısı çok çeşitli site sahiplerine hitap eder ve sunucularından birinde depolanan birden fazla site binlerce farklı platformda ve hatta web sunucusu türünde çalışabilir.

 

Kimler WordPress Hosting Kullanmalı?

 

WordPress planları, deneyim düzeyleri ne olursa olsun WordPress web sitesi olan herkes için iyi bir seçenektir. Yani yeni WordPress kullanıcıları bile hızlı bir şekilde WordPress kullanmaya başlayabilir. Örneğin, Hosting.com.tr gibi bir web hosting sağlayıcısı kullanıyorsanız, WordPress'in nasıl kurulacağı gibi kılavuzlarla dolu bir bilgi tabanına sahip olduklarını göreceksiniz.

 

WordPress Hosting Nasıl Seçilir?

 

Piyasada kaliteli WordPress desteği sunan yüzlerce web hosting şirketi bulunmaktadır. Bu nedenle, web siteniz için mükemmel hostingi bulmak için seçeneklerinizi daraltmanız çok önemlidir.

 

En iyi web hosting sağlayıcı arayışınızda aşağıdaki faktörleri de göz önünde bulundurmanız gerekir:

 

1. Performans

 

Kullanıcı deneyimini ve arama motoru sıralamalarını doğrudan etkilediği için mükemmel performans çok önemlidir. Dolayısıyla, yavaş yüklenen bir web siteniz varsa, ziyaretçileri hayal kırıklığına uğratarak hemen çıkma oranlarının artmasına ve etkileşimin azalmasına neden olabilirsiniz. Ayrıca, Google gibi arama motorları web sitesi hızını bir sıralama faktörü olarak görür, yani yavaş bir web sitesinin arama sonuçlarında üst sıralarda görünmesi mümkün değildir.

 

WordPress hosting bunu çözmek için optimize edilmiş sunucu yapılandırmaları, önbelleğe alma teknolojileri ve yüksek trafik hacimlerini kaldıracak sağlam bir altyapı sunar. Hızlı yükleme süreleri sorunsuz bir kullanıcı deneyimine katkıda bulunur, sitenin daha uzun süre ziyaret edilmesini teşvik eder ve sonuç olarak WordPress sitenize daha fazla trafik ve dönüşüm çekmenize yardımcı olur.

 

2. Güvenlik

 

WordPress, milyonlarca markanın tercihi olduğu için bilgisayar korsanlarının başlıca hedefidir. Bu, herhangi bir WP hosting hizmetinin web sitenizi güvence altına almak ve ziyaretçilerinizi ve işletmenizi korumaya yardımcı olmak için mükemmel güvenlik özellikleri sunması anlamına gelir.

 

Bilgisayar korsanlarının WordPress'i hedef almasının bazı yaygın nedenleri aşağıdaki şekildedir:

 

  • WordPress eklentiye bağımlıdır: WordPress binlerce eklenti ve temaya sahip olduğundan, bu durum bilgisayar korsanlarının yararlanabileceği güvenlik açıkları yaratabilir.
  • WordPress yaygın olarak kullanılmaktadır: WordPress yaygın olarak kullanılan bir platformdur. Bu da bilgisayar korsanlarına seçebilecekleri daha fazla hedef sunar.
  • WordPress genellikle kötü amaçlı yazılımlar tarafından hedef alınır: Bilgisayar korsanları genellikle WordPress sitelerini veri çalmak, ziyaretçileri kötü amaçlı web sitelerine yönlendirmek ve hatta web sitesini tamamen çökertmek için kullanılabilecek kötü amaçlı yazılımlarla hedef alır.

 

Web sitenizi korumak için sundukları güvenlik özelliklerine göre hosting sağlayıcılarını nasıl özellikler sunması gerektiğini aşağıdaki listede bulabilirsiniz:

 

  • Güvenlik Duvarları: Güvenlik duvarları kötü niyetli trafiğin web sitenize ulaşmasını engellemeye yardımcı olabilir.
  • Kötü amaçlı yazılım tarama ve kaldırma: Kötü amaçlı yazılım tarama ve kaldırma hizmetleri, web sitenizdeki kötü amaçlı yazılımların tespit edilmesine ve kaldırılmasına yardımcı olabilir.
  • DDoS koruması: DDoS koruması, web sitenizi dağıtılmış hizmet reddi saldırılarına karşı korumaya yardımcı olabilir.
  • Güvenlik güncellemeleri: İyi bir WordPress hosting sağlayıcısı, güvenlik açıklarını gidermek için web sitenizin temel WordPress yazılımını, eklentilerini ve temalarını düzenli olarak günceller.

 

Hosting sağlayıcınız tarafından sunulan güvenlik özelliklerine ek olarak, WordPress blogunuzun güvenliğini artırmak için aşağıdakiler gibi birkaç şey yapabilirsiniz:

 

  • Güçlü parolalar ve iki faktörlü kimlik doğrulama kullanın.
  • WordPress yazılımınızı, eklentilerinizi ve temalarınızı güncel tutun.
  • Word Fence gibi saygın bir WordPress güvenlik uzantısı kullanın.

 

3. Ölçeklenebilirlik

 

Ölçeklenebilirlik, bir hosting platformunun artan trafik gibi web sitenizin büyümesini idare etme yeteneğidir. Bunu, mevcut hosting planınızı daha fazla depolama alanı gibi daha fazla kaynağa sahip bir plana yükselterek veya altyapınıza daha fazla sunucu ekleyerek yapabilirsiniz.

 

Bu nedenle, bir WordPress hosting sağlayıcısı seçerken, ölçeklenebilirlik konusunda iyi bir popülariteye sahip olduklarından emin olun. Bu noktada farklı hosting sağlayıcılarının yorumlarını okuyabilir ve farklı hosting planlarının ölçeklenebilirlik özelliklerini karşılaştırabilirsiniz. Ayrıca sağlayıcının ölçeklenebilirlik özellikleri hakkında soru sormak için müşteri desteğiyle iletişime geçebilirsiniz.

 

4. Çalışma Süresi

 

Web sitesi çalışma süresi, web sitenizin çalışır durumda ve ziyaretçiler tarafından erişilebilir olduğu sürenin yüzdesidir. Bu, kitlelerini ve itibarlarını oluşturmaya devam eden tüm işletmeler ve web sitesi sahipleri için çok önemli bir metriktir, bu nedenle herhangi bir kesinti yıkıcı bir etkiye sahip olabilir. Ziyaretçilerin sık sık kapalı olan bir web sitesine geri dönme olasılığı daha düşüktür. Ayrıca bu yüzden işletmenizin profesyonel olmadığını veya güvenilmez olduğunu düşünebilirler. Bu durum web sitesi sahiplerinin itibarına zarar verebilir ve yeni ziyaretçi ve müşteri çekmeyi zorlaştırabilir.

 

Kullanıcı deneyimi üzerindeki olumsuz etkiye ek olarak, kesinti süresi bir web sitesinin SEO sıralamasına da zarar verebilir. Arama motorları, daha güvenilir oldukları ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağladıkları için yüksek çalışma süresine sahip web sitelerini tercih eder.

 

Son olarak, kesinti süresi işletmelere paraya da mal olabilir. Bir web sitesi kapalı olduğunda işletmeler potansiyel satışları ve potansiyel müşterileri kaçırır. Bu, e-ticaret işletmeleri için inanılmaz derecede maliyetli olabilir. Bu yüzden sağlayıcınızın en az %99,9 çalışma süresi sunabildiğinden emin olun.

 

5. Önbellekleme

 

WordPress hosting'deki bu özellik, web sayfalarının statik kopyalarını bellekte depolayarak çalışır, böylece ziyaretçilere daha hızlı sunulabilir. Örneğin, bir ziyaretçi bir sayfa talep ettiğinde, sunucunun sayfayı her seferinde sıfırdan oluşturması gerekmez. Bunun yerine, önbelleğe alınmış sayfa sürümünü çok daha hızlı bir şekilde sunabilir.

 

Önbelleğe alma, resimler ve CSS dosyaları gibi diğer veri türlerini de depolayabilir. Bu, sunucuya gelen istekleri azaltarak bir web sitesinin performansını daha da artırabilir.

 

6. Yedekleme

 

WordPress web sitelerinin veri kaybına karşı korunmak için yardıma ihtiyaçları vardır. Dolayısıyla, sağlayıcınız web sitenizi düzenli olarak yedeklerse, veri kaybı riskini en aza indirebilir ve web sitenizin her zaman erişilebilir olmasını sağlayabilirsiniz.

 

Peki veri kaybı neden meydana gelir?

 

  • Bilgisayar korsanlığı: Kötü niyetli bilgisayar korsanları bir blog yazarının web sitesi verilerini çalmaya veya yok etmeye çalışabilir.
  • Donanım arızaları: Sabit disk arızası gibi donanım arızaları da veri kaybına yol açabilir.
  • İnsan hataları: Yanlışlıkla bir dosyayı veya veri tabanını silebilir ve veri kaybına neden olabilirsiniz.

 

Jetpack VaultPress Backups gibi bir uzantı, sağlayıcının yedekleme hizmeti veya üçüncü taraf bir yedekleme hizmeti kullanarak bir WordPress sitesini yedekleyebilirsiniz.

 

7. Ücretsiz Geçişler

 

Ücretsiz geçişler, yeni bir web hosting hizmetine geçişi kolay ve ekonomik hale getirir. Bunun nedeni, web sitenizi yeni bir hosting sağlayıcıya geçirmenin karmaşık ve zaman alıcı olabilmesidir. Bu nedenle, ücretsiz geçişlere sahip bir sağlayıcı, geçişi mümkün olduğunca sorunsuz hale getirir. Bu, size çok fazla zaman kazandırabilir ve web sitenizin yeni hosting sağlayıcıda mümkün olan en kısa sürede sorunsuz çalışmasını sağlamaya yardımcı olabilir.

 

Bir hosting sağlayıcının ücretsiz geçiş teklifini değerlendirirken hatırlamanız gereken birkaç şey vardır. İlk olarak, sağlayıcının saygın olduğundan ve kaliteli hizmet konusunda iyi bir geçmişe sahip olduğundan emin olun. İkinci olarak, taşıma işleminin hosting planınızın fiyatına dahil olduğundan emin olun. Bazı sağlayıcılar geçişler için ekstra ücret talep edebilir, bu nedenle kaydolmadan önce bunu sorun.

 

Son olarak, taşıma teklifinin hüküm ve koşullarını anladığınızdan emin olun. Bazı sağlayıcılar ne tür web sitelerinin taşınabileceğini kısıtlayabilir veya karmaşık ya da zaman alıcı geçişler için ekstra ücret talep edebilir.

 

8. Müşteri Desteği

 

Web sitesi sahiplerinin genellikle WordPress ve web hosting hakkında soruları olur ve ortaya çıkabilecek teknik sorunları çözmelerine yardımcı olacak birine ihtiyaçları olabilir. Örneğin, bir müşteri destek ekibi web siteleri için doğru eklenti ve temaları seçmelerine yardımcı olabilir ya da web sitelerinin kodunu optimize etmelerine yardımcı olabilir.

 

İyi bir müşteri desteğinin, web sitesi sahiplerine aşağıdaki görevlerde destek vermesi gerekir:

 

  • Teknik sorunları çözme: Bir web sitesi sahibi veri tabanı hataları gibi sorunlar yaşıyorsa, iyi bir müşteri destek ekibi sorunu gidermelerine ve bir çözüm bulmalarına yardımcı olabilir.
  • WordPress yapılandırmasına yardımcı olmak: WordPress, yapılandırmanın birçok yolu olan karmaşık bir platformdur. Müşteri desteği, web sitesi sahiplerinin WordPress kurulumlarını ihtiyaçlarına en uygun şekilde yapılandırmalarına yardımcı olabilir.
  • WordPress ve web hosting hakkındaki soruları yanıtlama: Web sitesi sahipleri genellikle WordPress ve web hosting hakkında, bir eklentinin nasıl kurulacağı, bir veri tabanının nasıl oluşturulacağı veya web sitelerinin güvenliğinin nasıl artırılacağı gibi sorulara sahiptir.

 

9. Bütçe

 

Hosting paketlerinin farklı fiyat noktaları vardır. Bütçenin ilk kuralı, ihtiyacınız olan özellikleri göz önünde bulundurmak, hosting için harcamak istediğiniz tutarı belirlemek ve buna bağlı kalmaktır. Çoğu şirket, istediğiniz web sitesi türüne, depolama alanına, bant genişliğine ve sundukları özelliklere bağlı olarak hosting hizmetleri için ücret alır. Bu nedenle, bir hosting hizmetinden ne kadar çok şey isterseniz o kadar çok ödeme yaparsınız, ancak fiyatlar bir hosting sağlayıcıdan diğerine değişir.

 

Bir başka bütçe sorunu da ucuz hostingin her zaman en iyi seçenek olmadığı ve pahalı olmanın her zaman kalite anlamına gelmediğidir. Bu yüzden objektif olmanız ve ihtiyaçlarınızı karşılayan özelliklere sahip bir şirket seçmeniz gerekir.

 

En Çok Sorulan Sorular

 

1. WordPress hosting'e ihtiyacım var mı?

 

Evet, WordPress kullanarak bir web sitesi oluşturmak için WordPress hosting'e ihtiyacınız olacaktır. Bunun nedeni, WordPress hosting'in WordPress sitelerini çalıştırmak için özel olarak optimize edilmiş olmasıdır. Bu nedenle, WordPress sitenizin sorunsuz çalışmasını sağlamak için gerekli sunucu kaynaklarını, önceden yüklenmiş WordPress'i, güvenliği ve performans geliştirmelerini alabilirsiniz.

 

2. WordPress hosting türleri nelerdir?

 

WordPress hosting beş kategoriye ayrılabilir: paylaşımlı, yönetilen, VPS, özel ve bulut.

 

3. Blog yazmak için hangi WordPress hosting türünü kullanmalıyım?

 

Seçiminiz büyük ölçüde ihtiyacınız olan özelliklere, işletme büyüklüğüne ve bütçeye bağlıdır. Ancak, blog yazarıysanız, güvenilir bir paylaşımlı hosting planı iyi bir seçenektir. Zaten büyüyen bir web siteniz varsa, özel sunucular daha iyi bir seçenek olabilir.

DİĞER HABERLER