Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Üniversitedeyken YKS Sınavına Nasıl Hazırlanılır?

08.08.2024 00:08:00

 

Üniversite tercihi yapan öğrencilerin birçoğu, 4 yıllık lisans ya da 2 yıllık meslek yüksekokulu tercihi yaparak, üniversite eğitimlerine başlar. Ancak, bazı öğrenciler üniversite sınavına hazırlanarak yeni bir hedefe doğru ilerlemek isteyebilir. Üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin yeni bir şehir, yeni bir okul ve yeni bir yaşamla karşılaşmaları beraberinde bazı zorluklar da getirebilir. Bunlardan dolayı zorlanan ya da yeni bir bölümle ilgilenmeye başlayan öğrenciler, üniversite okurken aynı zamanda sınava hazırlanabilir.

Öğrenciler için oldukça stresli bir deneyim olan üniversite okurken yeniden sınava hazırlanma sürecinde, bazı tekniklerden yararlanabilir. Öğrenciler kronometre yani diğer adı ile süreölçer ile hem üniversite eğitimlerini tamamlayabilir hem de sınava hazırlanabilir. Yeni bir hedefe doğru ilerleyebilirler.

YKS’ye Hazırlanırken Nasıl Çalışılır?

Üniversite okurken YKS’ye hazırlanmak biraz daha zorlu olsa da sınavına çalışırken zaman planlaması yapmak oldukça önemlidir. Çalışma döneminizi iyi belirlemeniz gerekir. Öğrenmeniz gereken birçok konu başlığı olduğu için iyi bir planlama yapmanız gerekir. Sorumlu olduğunuz TYT konuları üzerinden kolaydan zora doğru çalışmalara başlayacak şekilde bir plan yapabilirsiniz.

Üniversite Sınavına Yönelik Ders Programı Oluşturun

Başarıya ulaşmak için sınava yönelik bir ders programı oluşturmanız oldukça önemlidir. İşin kilit noktası düzenli olmanız, çalışma saatlerinde herhangi bir aksaklık yaşamamanızdır. Bu programı oluştururken en önemli nokta ise, aynı zamanda üniversitede okuduğunuz için kendinize uygun bir plan olmasına dikkat etmenizdir.

Başka arkadaşınıza ait programı kullanmanız, yapacağınız en büyük yanlışlardan biri olabilir. Kendinize uygun bir çalışma programı ile ne zaman ders çalışmaya başlayacağınızı bilir ve diğer planlarınızı da ona göre yapabilirsiniz.

Doğru Kaynak Seçimi

Çalışma planını çıkardıktan sonra dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise doğru kaynak seçimidir. Öğrenciler, üniversite sınavına çalışırken rastgele kaynaklara başvurabiliyor ya da bir önceki yıl kullandıkları kaynakları yeniden kullanabiliyor. Ancak, ne yazık ki her kaynak doğru şekilde hazırlanmadığı gibi her yıl yeni bir soru tekniği de gelişebiliyor.

Bu nedenle kalitesi ile kendini kanıtlamış ve bilinen kaynaklardan yararlanmanızda fayda var. Bu konuda bir bilginiz yoksa internetten kaynak taraması yapabilirsiniz. Bu sayede ders çalışırken bilgilerin doğruluğundan emin olabilirsiniz.

İnternetten Yaralanın

Günümüzde internetin doğru şekilde kullanılması ile birçok bilgeye daha kolay ulaşılabilir. Sınava hazırlık sürecinizi daha kolay bir hale getirmek için internetten de yararlanabilirsiniz. Pekiştiremediğiniz bir dersin videosunu açarak ders notlarını inceleyebilirsiniz. Aynı zamanda soru çözüm gruplarına da katılabilirsiniz. İnterneti bu şekilde kullanmanız durumunda ne kadar başarılı olabileceğinizi de daha net görebilirsiniz. İnternetten farklı soru kaynaklarına da kolayca erişebilirsiniz.

Kronometre Kullanın

Zaman ölçer olarak bilinen kronometre, belirli bir zaman aralığını ölçmenize yarar. Ders çalışırken kronometre kullanımı ile zaman ölçerek çalışabilirsiniz. Tur özelliğine sahip olan kronometre uygulaması ile belli aralıklarla süre tutabilirsiniz. Kronometrenizi tam ekran kullandığınızda ekranda dikkatinizi dağıtacak bir şey kalmaz. Bazı öğrenciler ders çalışırken doğa sesleri ile daha iyi konsantre olabilir, kronometrenin ses özelliğinden yararlanabilirsiniz. Aynı zamanda farklı renklerde tema seçebilir, motivasyonunuzu artırabilirsiniz.

Çalışma Alanınızı Düzenleyin

Yeniden sınava hazırlanma sürecinde sakin olmanız gereken bir dönemden geçseniz de ister istemez stres yapmaya başlamanız normal. Çünkü her öğrenci gibi siz de hayal ettiği üniversiteye girmek isteyebilirsiniz. Bunun için de çok çalışmanız gerekir. Sınava hazırlanırken çalışma ortamınızın sıkıcı olmamasına özen göstermenizde de yarar var. Bu nedenle kendinizi daha rahat hissedebileceğiniz bir ortamda çalışmalarınızı gerçekleştirmelisiniz. Ancak, bu ortamı seçerken bazı noktalara da dikkat etmeniz gerekir.

  • Hemen uykunuzun gelebileceği bir yer olmaması gerekir.
  • Ortamda dikkat dağıtıcı unsurlara da mümkün olduğunca yer vermemelisiniz.
  • Ortama temiz hava girmesini sağlayacak şekilde ara ara havalandırmalısınız.
  • Çalışma yapacağınız yerin ışığını da iyi ayarlamanız gerekir. Güneş ışığından yararlanabilirsiniz.
  • Çalışma alanınız temiz olmalıdır.

Her Derse Özel Bir Çalışma Planı Belirleyin

Matematik dersine çalışmakla Türkçe dersine çalışmak birbirinden farklı metotlar gerektirir. Her ikisi de farklı bir sistem üzerinden çalışılabilecek derslerdir. Matematik öğrenmek üstün bir zeka gerektirmediği için önemli olan doğru çalışmaktır. Dersin temellerini doğru atmak ve planlı bir çalışma programı oluşturmak, başarıya daha hızlı ulaştırır. Aynı şekilde Türkçe öğrenmek için de özel bir çalışma planı belirlemeniz gerekir. YKS’de sorumlu olacağınız her ders için ayrı bir çalışma uygulamanız gerekir.

Konu Bitimlerinde Düzenli Test Çözün

YKS sınavına hazırlanırken başarı elde etmenizi sağlayacak en önemli çalışma yöntemlerinden biri de düzenli test çözmektir. Bir konuyu öğrenip öğrenmediğinizi anlamanızın en iyi yolu konu bitimlerinde test çözmektir. Test çözmek, öğrendiklerinizi pekiştirebilmenizi de sağlar. Bu nedenle düzenli test çözümü çalışma programınızın içine mutlaka eklemelisiniz.

Kitap Okuyun

YKS’ye çalışırken kitap okumak da oldukça önemlidir. Bu dönemde ne kadar çok kitap okursanız, o kadar hızlı ve etkin soru çözebilirsiniz.  Matematik sorularında bile okuduğunuzu anlayabilmeniz, soruyu daha hızlı ve doğru çözmeniz açısından önemlidir. Bunu yapabilmenin en iyi yolu da kitap okumaktan geçer.

DİĞER HABERLER