Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Üniversite Taban Puanları Nasıl Belirlenir?

23.09.2024 13:35:00
Üniversite Taban Puanları Nasıl Belirlenir?

 

Taban puanı, bir üniversite bölümüne yerleşmek için gereken en düşük puanı ifade eder. Bu puanlar, her yıl ÖSYM tarafından gerçekleştirilen YKS yerleştirme sonuçlarına göre belirlenir. Bir bölüme en son yerleşen adayın puanı, o bölümün taban puanı olarak kabul edilir. Yani, bir bölüme kabul edilmek için, son yerleşen adayın puanından daha yüksek bir puan almak gereklidir. Üniversite taban puanları 2025 de bu şekilde belirlenmiştir.

Adaylar, istedikleri üniversite ve bölüm için gereken yaklaşık taban puanını öğrenmek amacıyla bir önceki yılın YKS yerleştirme sonuçlarına bakabilirler. Bu puanlar, fikir vermesi açısından önemlidir ancak kesin değildir çünkü taban puanları her yıl değişebilir. Geçen yılın taban puanlarına ve başarı sıralamalarına bakarken, bir sonraki yıl aynı bölüme daha yüksek veya daha düşük puanla da girilebileceğini, yani puanların değişebileceğini unutmamalıyız.

Taban puanlarının her yıl değişmesinde sınava giren aday sayısı, değişen kontenjanlar, o yılki sınavın zorluk derecesi ve adayların başarı sıralamaları gibi faktörler etkili olabilir. Her sene olduğu gibi bu senede  4 yıllık üniversite taban puanları açıklandı.

2 Yıllık Üniversite Taban Puanları Nelerdir?

Adayların, üniversite tercihlerinde 2 yıllık (ön lisans) programları seçebilmesi için YKS’de TYT sınavına girerek gerekli şartları yerine getirmesi ve TYT puanının hesaplanması gerekmektedir. Puanı hesaplanan adaylar, ön lisans programlarını tercih listelerine ekleyebilirler.

Tercih listenizi oluştururken, taban puanı sizin yerleştirme puanınıza yakın olan bölümleri eklemek, açıkta kalmamanız açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle, tercih etmek istediğiniz bölümün güncel taban puanlarını mutlaka kontrol etmelisiniz.

Hedefledikleri üniversite ve bölümlere yerleşmek isteyen adaylar, güncel üniversite taban puanlarını araştırıyorlar. Sunduğumuz 2 Yıllık bölümler taban puanları rehberi sayesinde, 2025 yılında hangi bölüme hangi puanlarla giriş yapabileceğinizi kolayca öğrenebilir ve üniversite tercihlerinizi bilinçli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

DİĞER HABERLER