Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının 2023 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

21.11.2022 14:35:00
BTK Başkanı Karagözoğlu: "Ulusal çapta yerli ve milli 5G ürünleri ile Türkiye'de 5G hizmetlerinin verilmesine yönelik çalışmalar devam etmekte. 2022 yılı içerisinde 18 adet 5G deneme izni çalışması başlamıştır"

TBMM (AA) - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, ulusal çapta yerli ve milli 5G ürünleri ile Türkiye'de 5G hizmetlerinin verilmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü belirterek, "2022 yılı içerisinde 18 adet 5G deneme izni çalışması başlamıştır." dedi.


Karagözoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının 2023 yılı bütçesi görüşülürken, BTK'nin faaliyetlerine ilişkin yaptığı sunumda, kurumun haziran sonu itibarıyla gerçekleşen 4 milyar 215 milyon lira bütçesinden 3 milyar 910 milyon liranın gelir fazlası olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına aktarıldığını, kalan 305 milyon liranın personel ve sosyal güvenlik primi ödemeleri, mal ve hizmet alımları, uluslararası kuruluşlara üyelik aidatları ve sermaye giderleri için harcandığını anlattı.


Gelecek yıl 13 milyar 375 milyon lira tutarında gelir elde edilmesinin, bu tutarın yüzde 59'u oranındaki 7 milyar 877 milyon liranın gelir fazlası olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına aktarılmasının hedeflendiğini ifade eden Karagözoğlu, kalan 5 milyar 498 milyon liranın ise kurumun diğer harcamaları için ayrılacağını kaydetti.


Karagözoğlu, elektronik haberleşme sektörüyle ilgili bilgiler paylaşarak, 2022 yılının ilk yarısı itibarıyla sektörde faaliyet gösteren işletmecilerin net satışları toplamının yıl sonunda 110 milyar lirayı bulmasının beklendiğini dile getirdi.


Bu yıl sonunda yatırımların 24,5 milyar liraya ulaşabileceğinin tahmin edildiğini aktaran Karagözoğlu, yılın ilk yarısında işletmecilerin toplam yatırım tutarlarının 10,3 milyar lira olduğunu söyledi.


Ulusal çapta yerli ve milli 5G ürünleri ile Türkiye'de 5G hizmetlerinin verilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini belirten Karagözoğlu, "2022 yılı içerisinde 18 adet 5G deneme izni çalışması başlamıştır." dedi.


Karagözoğlu, kurum tarafından mevcut 2G, 3G ve 4.5G yetkilendirmelerini dikkate alarak 5G yetkilendirmesine ilişkin politika ve strateji önerilerini oluşturmak amacıyla çalışmalara başlandığını vurguladı.


Evrensel hizmet projeleri kapsamında bugüne kadar 2 bin 741 yerleşim yerine mobil teknolojiler, 2 bin 97 yerleşim yerine ise sabit kablosuz erişim teknolojisi (WiMax) ile hizmet götürüldüğünü aktaran Karagözoğlu, "Şu anda da yaklaşık bin yerleşim yerine daha hizmet götürmek üzere çalışmalarımız devam etmektedir. Bu projeyi de tamamladığımızda sadece evrensel hizmet projeleri ile hizmet götürdüğümüz yerleşim yerlerinin sayısı 6 bine yaklaşacaktır." ifadelerini kullandı.


Karagözoğlu, Yerli Milli Monitör Sisteminin 2022 yılı sonunda yazılım ve donanım entegrasyonu ile istasyonların kurulumu tamamlanarak faaliyete geçirilmesinin hedeflendiğinin altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı:


"Kurumumuza verilen “.tr” uzantılı alan adlarının yürütülme yetkisi üzerine, yönetiminin ODTÜ tarafından Kurumumuza devredilme işlemleri tamamlanmış ve .tr Ağ Bilgi Sistemi (TRABİS) 14 Eylül'de devreye girmiştir. TRABİS'in devreye alındığı tarihten itibaren 2 aylık süre içerisinde yaklaşık 265 bin alan adı tahsisi gerçekleştirilmiş olup, toplam 715 bin kayıtlı alan adı sayısına ulaşılmıştır. Siber ortamın güvenle kullanılması, sadece ülkemizde değil, tüm dünyada önemli bir konudur. Bu önemin farkında olarak 2012'den itibaren tedbir alan ilk ülkeler arasındayız. Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) ve Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda 2021 yılında yayımlanan Global Siber Güvenlik Endeksi verilerine göre dünya genelinde 200'e yakın ülke arasında 11. sırada, Avrupa'da ise 6. sırada bulunuyoruz. Bu alanlarda yatırım ve önlemlerimizi geliştirerek devam edeceğiz. 2022 yılı ilk 9 ayı için piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında 505 firmanın, 466 marka ve bin 335 modeli olmak üzere toplam 2 bin 307 denetim gerçekleştirilmiştir. 807 adet numune cihaza ilgili standartlara uyum testleri uygulanmıştır. 2022 yılının ilk 9 ayında 17 firmanın 29 model cihazına toplamda 755 bin 474 lira idari para cezası verilmiştir."




DİĞER HABERLER