Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

TYB Konya 2024 etkinlik takvimini açıkladı

19.02.2024 10:56:00
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu 55 programın yer aldığı 2024 Yılı Kültürel Etkinlikler Takvimini açıkladı. Bu yıl TYB Konya Şubesinin kuruluşunun 30. yılı olduğunu kaydeden Köseoğlu, yine yüz yüze ve dijital mecradan olmak üzere, toplumu ilgilendiren önemli konuların kültürel etkinlikler takviminde yer aldığını söyledi.

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi 2024 yılı etkinlik takvimini açıkladı. 30 yıldır var olup 22 yıldır her Cumartesi günü kültür, edebiyat, tarih, düşünce, bilim, sanat, sinema ve musiki alanlarında yıl boyunca düzenledikleri programlarla tarihe kayıt düştüklerini anlatan Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu “Bu yıl 23.sünü açıklayacağımız yıllık kültürel etkinlik takvimimizde 38 program bulunuyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile yapacağımız okul programları ile etkinliklerimizin sayısı 55’e ulaşmış olacak” dedi. 


Köseoğlu, 2024 yılının başında 15. Genel Kurulumuzca TYB Konya Şubesinin kuruluşunun 30. yılına izafeten şehrimizin kültür, sanat, edebiyat, folklor ve düşünce hayatına katkılarına bir nişane olması amacıyla, TYB üyeleri ile önceki dönem başkanlarından oluşan bir heyeti Şeref Kuruluna seçip kendilerine Şeref Kurulu Beratı’nı takdim ettiklerini hatırlattı.

 

İLK PROGRAM 24 ŞUBATTA 
Küresel dünyada bilgi ve teknolojiyle birlikte meydana gelen hızlı değişimin Türkiye’deki yansımalarının ve dünden bugüne bilim tarihimizin seyrinin de konuşulacağı “Ali Kuşçu’dan Gezeravcı’ya Uzay Yolculuğu” programı ile bu yılki etkinliklerin 24 Şubat Cumartesi günü başlayacağının altını çizen Köseoğlu, Konya, Türkiye ve özellikle İslam dünyasında gerçekleşen önemli olaylara da temas eden programlarla, etkinliklerin zenginleştirildiğini söyledi.

 

İNSANLIĞIN İMTİHANI GAZZE 
Başkan Köseoğlu, şöyle devam etti:
“Dünyanın gözü önünde Gazze'deki büyük katliam ve soykırımın hüznü içinde 2024'e girdik. Bu yılki takvimimizde Gazze ile ilgili iki önemli faaliyet planladık. “İnsanlığın İmtihanı Gazze’ adlı panel ve Selçuk Üniversitesi işbirliğiyle “Filistin ve Gazze” konulu ulusal kısa film yarışması insanımızın bu konudaki kararlılığına katkıda bulunacaktır.


‘Ramazan Aşkına’ üst başlığı ile Ramazanın sosyolojik, psikolojik, sağlık, ahlaki ve ruhi yönlerini ihtiva eden 4 programı ay boyunca yine Cumartesi saat 14.00’te dijital kanallarımızdan yayınlayacağız. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Mevlânâ ve Mevlevilik ve milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy ile ilgili programlarımızı bu yıl da yapıyoruz. Uluslararası Mevlânâ Şiir Şöleni’nin 14.'sünü bu yıl yine Karatay Belediyesi ile gerçekleştireceğiz. Ayrıca üç yıldır yaptığımız şiirin poetikasına yönelik bilgi şöleni da bu yıl yine planladığımız programlar arasındadır. Bu yıl yine bütün programlarımızı, etkinliklerimizi salonlarda gerçekleştirirken aynı zamanda canlı yayınlarla bizim için meşakkatli olsa da dijital mecrada var olmaya devam edeceğiz. Küresel salgından bu yana dijital mecradan yaptığımız yayınların sözümüzün coğrafyasının genişlemesine ve programlarımızın takipçilerinin çoğalmasına olumlu katkı sağladığı ve salon dışı izleyicilerin memnuniyeti bizleri bu yıl da aynı şekilde dijital platformlardan yayına devam etmeye teşvik etmiştir. Önceki yıllarda, ‘Şehre Sözümüz Var’, ‘İnsanlığa Sözümüz Var’ ve ‘Özümüz Sözümüz’ gibi mesaj içeren üst başlıklarla yıllık programlarımızı içeren takvimimizi kültür sanat ilgililerine arz etmiştik. 2024 yılı için de kuruluşumuzun 30. yılı logosu ile birlikte ‘Şehrin Kültürel Birikimi’ ifadesini takvimimizin ana sloganı olarak belirledik. Bu üst başlığa uygun olarak da bu yıl konulu konserler, film okumaları, konferanslar, sanatsal çalışmalar, sohbetler, şölenler, paneller, fotoğraf sergileri yapacağız.”
 
MİLLÎ, MANEVÎ, HATIRLATICI VE YAPICI PROGRAMLAR
Bu yılki takvimlerinin yine  bilgilendirici, eğitici olduğu kadar hatırlatıcı, yapıcı, millî ve manevî yönü öne çıkan programlardan müteşekkil olduğunu, yıllık takvimin belirlenmesi aşamasında yönetim kurulu ve  üyelerle  istişarelerde bulunup araştırma, tespit ve görüşmeler yaptıklarını, yüzlerce teklifin  içinden seçilen konulardan  yıllık yol haritasının takvimleştiğini belirten


Köseoğlu, “Temel değerlerimize uygun olmasına ihtimam gösterdiğimiz faaliyetlerimizde hem Konya’mıza hem ülkemize hem de insanlığa karşı kültürel vazifemizi yerine getirmenin  sorumluluğuyla  gayret sarf ediyoruz, etmeye devam edeceğiz. Tarihi derinliğimizden gelen kültürel geleneğimizin yegâne hazinemiz ve sermayemiz olduğu bilinciyle Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi olarak ‘gelenekten güncele’  gelen / getirilen / seçilen konuların konuşulması ve aynı zamanda yazılı, sesli olarak da kayıtlara girmesi arzusuyla programlar yaptık, yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Tarihi ve kültürel derinliği ve değeri olan yerlere, şehirlere geziler düzenledik, düzenlemeye ve şehirleri yazdık, yazmaya devam edeceğiz” diye belirtti.

EDEBİYAT, SANAT, KÜLTÜRLE DOLU BİR YIL 
Köseoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu yıl Karatay Belediyesi Ali Ulvi Kurucu Kültür Merkezi, Meram Belediyesi Tantavi Kültür Merkezi, İl Halk Kütüphanesi Salonu ile Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi bahçesinde programlarımızı icra etmeyi, aynı zamanda çevrim içi kanallarımızdan da canlı yayınla ilgilisine ulaştırmayı planladık. Bu yıl ilk defa olarak Konya Fotoğraf Günü, Fotoğraf sanatçısı Reha Bilir ve Sille Sanat Sarayı Üyeleri ve Fotoğraf severlerin katılımıyla gerçekleşmiş olacak. Selçuklu’dan Günümüze, Ramazan Aşkına, Edebiyat – Tarih - Düşünce, Hz. Mevlânâ ve Mevlevilik, Musiki ve Sanat diye adlandırılan 5 ana başlık altında topladığımız,  2024 Kültürel Etkinlikler Takviminin 38 programı ile birlikte ikinci takvimimiz de Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl da yapacağımız “Yazarlarımız Okullarda 2” projesiyle 17 yazarımız 17 ayrı ilçede liseli öğrencilerimizle buluşup değerlerimizi anlatacaklar. Böylece yıl boyu yapacağımız toplamda 55 kültürel sanatsal etkinlikle TYB Konya Şubesi olarak şehrimize dair vazifemizi yerine getirmeye dönük bir gayretin içinde olacağız.”
 
KONYA BELEDİYELERİNE TEŞEKKÜR
Konya Büyükşehir, Selçuklu, Meram ve Karatay Belediyeleri’nden her dönem olduğu gibi bu yıl da faaliyetleri için destek talep edeceklerini ve bütün faaliyetleri iş birliği ile yapmayı planladıklarını kaydeden Köseoğlu açıklamasını “TYB Konya Şubemizin hassasiyetle ve üstün gayretlerle kesintisiz sürdürdüğü kültürel faaliyetlere sağladıkları desteklerden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay, Selçuklu Belediye Başkanımız Ahmet Pekyatırmacı, Meram Belediye Başkanımız Mustafa Kavuş ve Karatay Belediye Başkanımız Hasan Kılca ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Kültür Müdürlüğünün müdürleri ve ilgililerine de teşekkür ediyoruz” şeklinde sürdürdü.
 
KONFERANSLAR KAYNAK KİTAPLARA DÖNÜŞÜYOR
Programlar kapsamında yapılan bütün konuşmaları dijital kayda geçirdikleri gibi yazılı kayda da geçirerek yılın sonunda nitelikli kaynak kitaplar olarak toplumun istifadesine sunduklarını ifade eden Köseoğlu, “Vakti müsait olanları yıl boyu yapacağımız yüz yüze programlarımıza davet ediyoruz, katılamayan ya da şehir dışında olacakların da dijital mecralardan programlarımızı canlı ya da sonradan izleyerek istifade etmelerini tavsiye ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

(Veli Şengül)

DİĞER HABERLER