Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

"Türkiye'nin Döngüsel Ekonomiye Geçiş Potansiyeli Teknik Destek Projesi" başlatıldı

23.05.2022 18:11:00
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar: "Çevre meselesi, siyaset üstüdür, diğer konularla karıştırılmaması gereken bir konu. Türkiye'nin çevre konusunda Avrupa Birliği standartlarına ve çevresel altyapısını dünya standartlarına getirmesi için beraber çalışmaya devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum" AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut: "Proje vasıtasıyla Türkiye'nin yeşil ekonomisinin büyümesine imkan ve karbon ayak izinin azaltılm

ANKARA (AA) - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, çevre meselesinin, siyaset üstü olduğunu, diğer konularla karıştırılmaması gerektiğini belirterek, "Türkiye'nin çevre konusunda Avrupa Birliği standartlarına ve çevresel altyapısını dünya standartlarına getirmesi için beraber çalışmaya devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum." dedi.


Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği ortak finansmanıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen, "Türkiye'nin Döngüsel Ekonomiye Geçiş Potansiyelinin Değerlendirilmesi için Teknik Destek Projesi"nin açılışı yapıldı.


Açılışta konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, ABD'de 1972'de bir sitenin bahçesinde oynayan çocukların, sitenin yakınındaki fabrikanın bahçesine gömülen tehlikeli atıklardan zehirlenmesi sonrasında bu konuda yönetmelik çıkarıldığını, o zamana kadar tehlikeli atıkların ABD'de gündeme gelmediğini söyledi.


İklim Şurasında alınan kararlardan bir tanesinin de 2050'ye kadar Türkiye'deki bütün düzenli çöp depolama sahalarının kapatılması olduğunu belirten Birpınar, atıkların aslında ham madde olduğunu ve geri döndürülmesi gerektiğini vurguladı.


Birpınar, şöyle konuştu:


"Bugün dünya, al-kullan-at ekonomisinden, döngüsel ekonomiye geçiş sağlıyor. Yani 'mümkün olduğu kadar az al, bunun tamamını da geriye dönüştür, başka bir şeyin ham maddesi yap' diye bir kurgu var. Bu daha da yaygınlaşacak. İkincisi de sürdürülebilir kalkınma ve sorunsuz kalkınma meselesi var. Dünya sorunsuz kalkınmadan, sürdürülebilir kalkınma esaslarına doğru gidiyor. Bu ikisi de aslında iklim değişikliğinin engellenmesi ile iklim değişikliği ile mücadelede, gelecek nesillerin sağlığını düşünme, sadece insanların değil, dünya üzerinde bulunan bütün varlıkların kulakları olup, bütün canlıların seslerini duymak, onlara daha sağlıklı bir gelecek bırakabilmek adına yapmamız gereken iki önemli iş olarak önümüzde duruyor."


Türkiye'de son 5 senedir, çevre farkındalığı adına güzel işler yapıldığını söyleyen Birpınar, "Başka gidecek yerimiz yok. Tek dünyamız var. Kaynaklarımız sabit, kaynakları sürdürülebilir kullanırsak ve gelecek nesillere bırakırsak iyi bir iş yapmış oluruz." dedi.


- "Sigaraya, tarım arazilerinde kullanılan ilaç kutularına depozito şartı getirebilir"


Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Türkiye'nin yakın zamanda, aynı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, bütün ambalajlı ürünlerini geri dönüştüreceğini, hatta belki sigaraya, tarım arazilerinde kullanılan ilaç kutularına depozito şartı getirebileceğini ifade ederek, çevre ile ilgili hemen hemen tüm kanunların AB ile uyumlu hale getirildiğini aktardı.


"Çevre meselesi, siyaset üstüdür, diğer konularla karıştırılmaması gereken bir konu. Türkiye'nin çevre konusunda Avrupa Birliği standartlarına ve çevresel altyapısını dünya standartlarına getirmesi için beraber çalışmaya devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum." diyen Birpınar, Türkiye'de, israfı mümkün olduğu kadar önleyerek, çöpe atılan her ürünün bir ham madde olduğu unutulmadan hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.


- "Karbon ayak izinin azaltılmasına katkı sağlanacak"


AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da dünyada, döngüsel ekonomiye geçişin hızlandırılması, bununla birlikte yenilebilir enerji üretiminin de yaygınlaşması gerektiğini vurguladı.


Meyer-Landrut, "Döngüsel ekonominin AB'de uygulanır hale gelmesi ile istihdam artacak, ürünlerin fiyat dalgalanmalarının önüne geçilecek." diye konuştu.


Projenin önemine değinen Meyer-Landrut, "Proje vasıtasıyla Türkiye'nin yeşil ekonomisinin büyümesine imkan ve karbon ayak izinin azaltılmasına da katkı sağlanacak." ifadesini kullandı.


- Türkiye'nin Döngüsel Ekonomiye Geçiş Potansiyeli Teknik Destek Projesi


Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünün sözleşme makamı olduğu ve Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünce yürütülen "Türkiye'nin Döngüsel Ekonomiye Geçiş Potansiyelinin Değerlendirilmesi için Teknik Destek Projesi", AB Döngüsel Ekonomi Modeli doğrultusunda, Türkiye'nin döngüsel ekonomiye geçişte kurumsal ve teknik kapasitesinin güçlendirilmesini hedefliyor.


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ilgili birimlerinin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerinin, atık yönetimi firmalarının, ilgili belediyelerin, atık oluşumuna neden olan üretim tesislerinin, organize sanayi bölgelerinin, toptan ve perakende firmalarının hedef gruplar olduğu projede, faaliyetler paydaşlarla koordineli yürütülecek.


Toplam 36 ay sürecek proje kapsamında, AB Döngüsel Ekonomi Modeli kapsamında, Türkiye'deki potansiyel değerlendirilecek, model ile uyumlu atık ve kaynak yönetimine ilişkin "Ulusal Strateji ve Eylem Planı" geliştirilecek, atıkların oluşumunu önlemeye ve ayrı toplamayı desteklemeye yönelik "entegre atık yönetim sistemi" değerlendirilecek ve tanıtım faaliyetleri yürütülecek.


Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracının II. Dönemi Çevre ve İklim Eylemi Sektör Operasyonel Programı kapsamında desteklenen proje, 3 milyon 200 bin avro bütçeye sahip.


DİĞER HABERLER