İSTANBUL (AA) - Girişimcilik Vakfı, Türkiye Bilişim Vakfı ve Maxis Girişim Sermayesi iş birliğiyle kurulan etki yatırım fonu Founder One, yaklaşık 100 girişime 300 milyon TL'lik fon büyüklüğüyle yatırım yapmayı hedefliyor.
Dünyayı daha yaşanabilir kılmak için çözümler üreten erken aşama teknoloji odaklı etki girişimcilerini destekleyen girişim sermayesi yatırım fonu Founder One kuruldu.
Girişimcilik Vakfı, Türkiye Bilişim Vakfı ve Maxis Girişim Sermayesi iş birliğiyle kurulan etki yatırım fonu Founder One'ın tanıtım toplantısı, Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Girişimcilik Vakfı Başkanı Sina Afra ve Maxis Genel Müdürü Murat Özgen'in katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplum veya çevre üzerinde sürdürülebilir olumlu etki yaratacak ve ölçülebilir etki hedefleri olan girişimlere fikir ve tohum aşamasında yatırımlar yapan Founder One, Türkiye Girişimcilik Vakfı ve Türkiye Bilişim Vakfı öncülüğünde Türkiye'de tamamen etki yatırımları özelinde kurulan ilk girişim sermayesi yatırım fonlarından biri olma özelliği taşıyor.
Erken aşamaya odaklanan, hızlı ve uçtan uca dijital bir yatırım sürecine sahip olan fonun getirisi ise yine vakıfları destekleyecek.
Founder One, etki vizyonu çerçevesinde iyilik için teknolojiye yatırım yaparak finansal getiri sağlamanın yanı sıra aynı zamanda Türkiye'ye ve dünyaya faydalı olma amacı taşıyor.
Founder One, büyüme vadeden erken aşama girişimleri ile yatırımcıları buluşturuyor. Girişimlere standart bir paya dönüştürülebilir borç finansman karması sözleşmesi (FİKS) ile hızlı finansman sağlayacak Founder One, 300 milyon TL'lik fon gücüyle 100 kadar girişime ilk yatırım ve çıkış potansiyeli yüksek girişimlere devam yatırımı yapmayı hedefliyor.
Hem yüksek getiri hem de toplumsal ve çevresel pozitif etki yaratmayı hedefleyen Founder One'ın Yatırım Komitesi'nde, Faruk Eczacıbaşı, Sina Afra, Ali Özkan Şahin, Galya Fani Molinas, Mehru Aygül, Cem Leon Menase, Riza İhsan Kutlusoy, Alim Murat Özgen, Selami Düz ve İbrahim Erkan Yağcıoğlu yer alıyor.
- "Yenilenebilir enerji ve alternatif enerji, eğitim, sağlık hizmetleri, finans gibi alanlardaki ihtiyaca yönelik yatırımlar da yapacağız"
Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, toplantıdaki konuşmasında, kurdukları fon ile etki yatırımlarını hemen başlatmak ve sorunları ölçülebilir şekilde çözmek istediklerini belirterek, şunları kaydetti.
"Amacımız, süratle toplumsal ve çevresel sorunları çözecek yatırımlar yaparak Türkiye ve gezegenimize ölçülebilir pozitif katkı sağlamak. Ülkemiz, maalesef Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Programı'nı kabul etmiş ülkeler arasında 70'inci sırada. Yenilenebilir enerji ve alternatif enerji, eğitim, sağlık hizmetleri, finans gibi alanlardaki ihtiyaca yönelik yatırımlar da yapacağız. Bizi daha iyi bir geleceğe taşıyacak olumlu etki barındıran hızlı ölçeklenebilir, erken aşamadaki girişimleri arıyoruz."
Girişimcilik Vakfı Başkanı Sina Afra da girişim sermayesi yatırım fonu olarak Türkiye'de bir ilke imza attıklarını, topluma geri verme ilkesiyle performans gelirini kurucu vakıflara aktararak girişimciliği ve teknolojiyi desteklemeye ettiklerini söyledi.
Afra, "Böylece ekosistemdeki diğer fonları besleyen bir konumda bulunarak etki yatırımlarını bir sonraki aşamaya taşıyoruz. Fon kurucularının girişimcilere ve girişimlere olan yüksek erişimi sayesinde çok geniş bir kitleye ulaşıyoruz. Yıllık 1.000'in üzerinde girişim başvurusu ve yüzlerce mezun girişimci ile girişim fikirleri noktasında güçlü bir akış yaratıyoruz." diye konuştu.
Maxis Genel Müdürü Murat Özgen ise Türkiye'nin iktisadi kalkınmasında katma değerli birçok alana destek olmuş Türkiye İş Bankası grubu olarak, örnek bir iş birliğiyle kurulan Founder One'ın, etki girişimlerine yapacağı yatırımlarla Türkiye'nin erken aşama girişim sermayesi ekosisteminde geniş bir alana dokunmasını beklediklerini söyledi.