HARTUM (AA) - Türk Kızılay, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Sudan Kızılayı iş birliğinde gerçekleştirilen "Geçim Kaynağı ve Meslek Edindirme Projesi" kapsamında Sudan'ın Bahri kentinde 40 insani yardım gönüllüsüne mesleki eğitim veriliyor.
Türk Kızılay bağışçısı tarafından sponsorluğu üstlenilen ve Sudan Kızılayının da kursiyerleri belirlediği proje kapsamında Sudan Türk Mesleki ve Teknik Eğiticilerin Eğitim Merkezi'ndeki bir aylık eğitimin ardından TİKA, malzeme desteği sunacak.
TİKA Hartum Koordinatörü Fulya Aslan, "Proje kapsamında Sudan'da Kızılay gönüllüsü 40 katılımcının tekstil, ahşap, kaynak, elektrik, iklimlendirme ve soğutma olmak üzere 5 dalda eğitim almaları, temel mesleki eğitime erişimde sıkıntı yaşayanların meslek edinmeleri sağlanmaktadır." dedi.
- Sudan ve çevre ülkelerden binlerce kişi meslek öğrendi
2013'te faaliyete geçen, 10 atölyenin bulunduğu merkezde şimdiye kadar Hartum, diğer eyaletler ve Afrika ülkelerinden binlerce katılımcının meslek edindiklerini belirten Aslan, "TİKA olarak, başarılı olanların kazandıkları becerileri ekonomik faaliyete dönüştürmelerini sağlamak amacıyla gerekli ekipman ve sarf malzemeleri temin edilecek." ifadelerini kullandı.
İşsizlikle mücadeleye ve yetişkinlerin meslek sahibi olmalarına destek amacıyla bu faaliyeti gerçekleştirdiklerini belirten Türk Kızılay Sudan Delegasyon Başkanı Çetin Bayatlı da 6 Ekim'de başlayan projenin bir ay süreceğini söyledi.
- "Dikiş makinesi başta olmak üzere dikişle ilgili her şeyi öğrendik"
Marangozluk eğitimi alan Reşid Muhammed Osman, "3 haftadır marangozluk eğitimi alıyoruz. Bir haftamız kaldı. Bitirdikten sonra da bu alanda devam etmeye çalışacağım. TİKA'nın vereceği malzemelerle de kendi işimi kurarak geçimimi sağlayacağım. Bundan dolayı da TİKA'ya çok teşekkür ederim." diye konuştu.
Kursiyerlerden Alaa Hafız Mahmud Ömer de şunları kaydetti:
"Dikiş nakış bölümde eğitim alıyorum. Merkezden çok istifade ettik. Dikiş makinesi başta olmak üzere dikişle ilgili her şeyi öğrendik. Gömlek, şort gibi kıyafetlerin nasıl yapıldığını öğrendik. Aldığımız eğitimleri uygulamak için kendi evlerimiz de dahil her birimiz küçük de olsa bir atölye açamaya çalışacağız. Bu fırsatı bize verdikleri için Sudan Türk Mesleki ve Teknik Eğiticilerin Eğitim Merkezi'ne, Türk Kızılaya, TİKA'ya ve bize eğitim veren hocalarıma şükranlarımı sunuyorum."
TİKA, sağlık, eğitim, tarım, kültürel ve tarihi mirasa yönelik insani ve kalkınma projeleriyle ön plana çıkarken Türk Kızılay da sel, göç, açlıkla mücadele ve hastalıklar gibi insani kriz odaklı çalışmalarla Türk halkının Sudan'ın yanında olduğunu hissettiriyor.
TİKA tarafından Sudan'da 2013'te kurulan Sudan Türk Mesleki ve Teknik Eğiticilerin Eğitim Merkezi'nde bu güne kadar 5 binden fazla Sudanlı kaynakçılık, mobilya, tekstil, bilgisayar, elektrik, iklimlendirme-soğutma gibi çeşitli alanlarda meslek sahibi oldu.