Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği Başkanı Özdemir'den "Dünya İnme Günü" mesajı:

29.10.2022 10:55:00
"İnmeden ölüm ve sakat kalma Türkiye'de azalma trendi gösterirken, sıklık giderek artmaktadır. Gelecekte toplumun yaşlanmasıyla sorunun artacağını söylemek yanlış olmaz"

ANKARA (AA) - Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Atilla Özcan Özdemir, "İnmeden ölüm ve sakat kalma Türkiye'de azalma trendi gösterirken, sıklık giderek artmaktadır. Gelecekte toplumun yaşlanmasıyla sorunun artacağını söylemek yanlış olmaz." ifadelerini kullandı.


Özdemir, "Dünya İnme Günü" dolayısıyla yayımladığı mesajda, inmenin, beyin damarlarındaki tıkanıklık ya da kanamalarla ortaya çıkan ani bir hastalık olduğunu belirtti.


Halk arasında "beyne pıhtı atması" olarak da bilinen tıkanıklığın, tüm inmelerin yüzde 85'ini oluşturduğunu aktaran Özdemir, inmenin, kalp damar ve kanserden sonra en sık üçüncü ölüm sebebi olduğuna dikkati çekti.


Türkiye'de her yıl 40 bine yakın kişinin inmeden kaynaklı hayatını kaybettiğini ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:


"Kayıtlara geçen inme vakası ise yılda 140 bin civarındadır. İstatistikler göstermektedir ki inme, engelliliğe yol açan hastalıklarda ilk sırada yer almaktadır. Dünyada her yıl 17 milyon insan inme geçiriyor. Bu dünya üzerinde dakikada 1 kişi inme geçiriyor demektir. 6 milyon kişi ise inme nedeniyle yaşamını yitirmektedir.


TÜİK rakamlarına göre, bizde inmeden ölüm sayısı son senelerde, yılda 35-40 bin arasındadır ve yaklaşık yılda 100 bin iskemik ve 40 bin de hemorajik inme görülmektedir. İnmeden ölüm ve sakat kalma Türkiye'de azalma trendi gösterirken, sıklık giderek artmaktadır. Yani gelecekte toplumun yaşlanmasıyla sorunun artacağını söylemek yanlış olmaz. Sigara, alkol, yağlı, şekerli ve tuzlu beslenme, hazır yemek, obezite, hareketsizlik, tansiyon ve stres inmeyi tetiklemektedir. İnme geçirmenize neden olabilecek bazı etmenleri denetim altına alabilmeniz ve riski azaltabilmeniz mümkündür."


DİĞER HABERLER