TUNUS (AA) - Tunus'taki Nahda Hareketi, Cumhurbaşkanı Kays Said'in "yargıya boyun eğdirme ve müdahale etme" konusundaki ısrarının tehlikeli olduğu uyarısında bulundu.
Nahda Hareketi, Cumhurbaşkanı Said başkanlığında gerçekleştirilen bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında "Yüksek Yargı Konseyi (YYK) ile ilgili yasa tasarısı hazırlandığının" duyurulması üzerine yazılı bir açıklama yayımladı.
Açıklamada, "Cumhurbaşkanlığının YYK'yi hedef alarak, hakimlere saldırarak, yargıya boyun eğdirme ve yargı mercilerine müdahale etmedeki ısrarı tehlikeye yol açmaktadır." ifadeleri kullanıldı.
YYK'nin anayasal bir kazanım olduğu vurgulanan açıklamada, "Hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması, yargının düzgün işlemesine ve bağımsız olmasına bağlıdır. Bunu sağlamanın yolu da YYK'nin görev ve konumuna saygı duymaktır." ifadelerine yer verildi.
YYK de bugün yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile yargıya müdahale edilmesini reddettiğini belirterek, şunları kaydetmişti:
"Yargı erkinin anayasal yapısına ve yargıçların teminatlarına kararnameler yoluyla dokunulmasını kabul etmiyoruz. Bu teminatların en başında ise Yüksek Yargı Konseyinin varlığı gelir."
Açıklamada, YYK'yi ilgilendiren herhangi bir reformun "istisnai tedbirler" değil, Anayasa'da öngörülen ilke ve kurallar çerçevesinde yapılması gerektiği belirtilmişti.
- Tunus'taki "istisnai" süreç nasıl oluştu?
Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalışmalarını dondurması ve başbakanı azletmesinin ardından 22 Eylül'de de bir dizi yeni kararnameler yayımladı.
Bu kararnamelerle Cumhurbaşkanı'nın yasama ve yürütme yetkisi genişletildi, ayrıca yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunluğunu denetleyen geçici komisyon da feshedildi.
Bu süreçte Said'in atadığı yeni Başbakan Necla Buden Ramazan'ın oluşturduğu kabine 11 Ekim'de yemin ederek göreve başladı.