Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

TikTok kapatılacak mı? TikTok Türkiye'de yasaklanacak mı, TikTok'a erişim engeli gelecek mi? TikTok kapanıyor mu 2024? 12 Ağustos 2024

12.08.2024 00:18:00
Instagram'a getirilen erişim engeli, varılan uzlaşma sonrasında kaldırıldı. Bu gelişmenin ardından, Çin merkezli sosyal paylaşım platformu TikTok'a da erişim engeli gelip gelmeyeceği merak ediliyor.

Özellikle son günlerde Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili paylaşımlar nedeniyle dikkatler bu konuya çevrildi. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, TikTok'taki paylaşımlara yönelik tepkisini dile getirdi. Yayman, "Mustafa Kemal Atatürk'le ilgili TikTok'taki paylaşımları asla onaylamıyoruz, tasvip etmiyoruz. Mustafa Kemal Atatürk'ün bir değer olarak içinin boşaltılmasını ve trolleşmesini kesinlikle kabul etmiyoruz." ifadelerini kullandı. Peki, TikTok kapanacak mı veya kapatıldı mı? Merak edilen ayrıntıları haberimizde bulabilirsiniz. İşte detaylar...

TikTok Türkiye’de Kapatılacak mı, Yasaklanacak mı?

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, TikTok'un Türkiye’de kapatılabileceği ya da yasaklanabileceği konusuna dair açıklama yaptı.

Yayman, TikTok'un Türkiye için bir ulusal güvenlik meselesi olduğunu vurgulayarak, "Yapılan paylaşımlar o kadar tuhaf ve gerçeklikten kopuk ki bunları onaylamak mümkün değil. TikTok'un kapatılması veya erişim engeli getirilmesi konusunda komisyon olarak bir tavrımız yoktur, bu Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun (BTK) kararına bağlıdır. Ancak bana sorarsanız, siyaset milletle beraber yapılır ve milletimiz TikTok'un kapatılmasını istiyor" dedi.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, DHA'ya komisyonun çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Yayman, komisyonun 3 yıl önce kurulduğunu hatırlatarak, TBMM'deki Plan ve Bütçe Komisyonu ile Adalet Komisyonu'nun ardından en fazla toplantı yapan komisyon olduğunu vurguladı. Yayman, 28'inci Yasama Dönemi içinde dijital ağ sağlayıcılarının komisyon toplantılarına katıldığını, Google yetkililerini dinlediklerini ve dijital mecralarda yaşanan sorunların ele alındığını belirtti.

'Bunları Bir Özgürlük Alanı Olarak Görmüyorum'

Hüseyin Yayman, Hatay, Ankara, Adana, Mersin ve İstanbul'da vatandaşların TikTok hakkında şikayetlerini dile getirdiğini belirtti.

Yayman, "TikTok kullanmıyorum. Ancak sokakta karşılaştığım insanlar, 'Bu TikTok'u kapatırsan, cennetin kapısına aralarsın' diyor. TikTok'tan ciddi sayıda eleştiri ve şikayet var. TikTok, toplumda nefret objesi haline gelmiş durumda. Yaşını başını almış insanların burada irrasyonel, absürt tavırlar sergileyerek paylaşımlar yapmalarını bir özgürlük alanı olarak görmüyorum. Burası, insanlık değerlerinden uzaklaşmış ve yerli-milli değerlerden kopmuş bir ortam. Bu durumu kabul etmek mümkün değil. TikTok'un Türkiye temsilcilerine ve küresel ağ sağlayıcılarına sesleniyorum; TikTok'un bu yaptıklarını asla kabul etmiyorum. Bu paylaşımları onaylamıyorum ve TikTok'un topluluk kuralları başta olmak üzere Türkiye'nin moral, ahlak, gelenek ve ananelerine uygun bir yayın politikası izlemesini bekliyorum" dedi.

Atatürk ile İlgili Paylaşımları Asla Onaylamıyorum'

Hüseyin Yayman, AK Parti hükümetinin yasaklamalar ve sansür uygulamalarına kesinlikle karşı olduğunu belirtti. Ancak sosyal medya platformlarının sorumluluklarına uygun davranması gerektiğini vurguladı.

Yayman, TikTok'ta Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili son günlerde paylaşılan içeriklere de tepki gösterdi. "Mustafa Kemal Atatürk'le ilgili TikTok'taki paylaşımları asla onaylamıyoruz, tasvip etmiyoruz. Atatürk'ün bir değer olarak içinin boşaltılmasını ve figürünün trolleşmesini asla kabul etmiyoruz. Atatürk, Türk milletinin ortak değeridir ve trolleşmenin bu noktaya gelmesi, dijital dünyanın yaşadığı krizin en önemli göstergelerinden biridir," dedi.

'TikTok Ulusal Güvenlik Meselesidir'

Hüseyin Yayman, TikTok'un Türkiye'nin genel ahlak kurallarına uygun bir yayın politikası izlemesi gerektiğini vurguladı.

Yayman, TikTok'un Türkiye için bir ulusal güvenlik meselesi olduğunu belirterek, "Milletimize sorulsa, bir kamuoyu araştırması yapılsa, milletin yüzde 90'ı TikTok'un kapatılmasını ister. Çünkü TikTok, kendini aşmış durumda ve etkileşim almak için yapılan paylaşımlar o kadar sakil, tuhaf ve gerçeklikten kopuk ki bunları onaylamak mümkün değil. TikTok'un kapatılması veya erişim engelinin getirilmesi konusunda komisyon olarak bir tavrımız yok; bu, Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun (BTK) tavrıdır. Ancak bana komisyon başkanı olarak sorsanız, siyaset milletle birlikte yapılır. Milletimiz TikTok'un kapatılmasını istiyor ve TikTok'un titreyip kendine gelmesi gerekiyor," dedi.

'Dijital Telif, Meclis Açıldığında Gündeme Alınacak'

Hüseyin Yayman, komisyonun yeni yasama döneminde Dijital Telif Yasası üzerinde çalışma yapacağını belirtti.

Yayman, yaz döneminde Kültür ve Turizm Bakanlığı, İletişim Başkanlığı ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla bir toplantı düzenleyeceklerini söyledi. Ağustos ayının sonuna doğru dijital telif konusunda gerekli hazırlıkları tamamlayacaklarını ve yeni yasama döneminde bu dosyayı Meclis gündemine getireceklerini ifade etti.

DİĞER HABERLER