TBMM (AA) - Rekabet Kurulu Başkanı Birol Küle, son bir yılda teknoloji ve gıdanın rekabet hukuku incelemeleri ile devralmalarda ön plana çıktığını belirterek, "Önümüzdeki aylarda organize perakende, dijital reklam, ilaç ve akaryakıt başta olmak üzere diğer sektör incelemelerimizi, bulgularımız olgunlaştıkça, kamuoyu ile paylaşacağız." dedi.
Ticaret Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2023 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yapan Küle, Rekabet Kurumunun bütçesi, sürdürdüğü faaliyetler ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Küle, piyasa kavramının hukuki ve toplumsal bağlamdan kopuk olarak bir anlam ifade etmediğinin tüm dünyada son yıllarda artan iktisadi ve toplumsal baskılarla birlikte bir kez anlaşıldığını söyledi.
Rekabet hukuku ve genel rekabet politikasında son dönemdeki gelişmelere ve gelecek dönem için beklenti, plan ve stratejilere bakıldığında üç hususun ön plana çıktığını ifade eden Küle, sözlerine şöyle devam etti:
"Birincisi, vatandaşların günlük hayatına temas eden sektörlerdeki hukuki uygulamaların yoğun olarak devam ettiği. İkincisi, politika ve hukuki araçlarımızı dijitalleşmeyi toplumsal faydaya çevirecek şekilde geliştirmemiz. Üçüncüsü, kurumsal kapasitemizi ve entelektüel sermayemizi yeni ve/veya öngörülemeyen sınamalara karşı niceliksel ve niteliksel anlamda güçlendirmemiz."
Küle, rekabet hukukunun esas fonksiyonunun kaynakların optimal tahsisinin başarılması, kıt kaynakların piyasa sistemi içinde en rasyonel ve adil şekilde dağıtılması olduğunu kaydetti.
Bu görevin layıkıyla yerine getirilmesi için her bir sektördeki tüm piyasa aksaklıklarının eksiksiz bilinmesi gerektiğini aktaran Küle, şunları kaydetti:
"Son bir yıldaki faaliyetlerimizi biraz açacak olursak, teknoloji ve gıdanın rekabet hukuku incelemeleri ile devralmalarda ön plana çıktığını görmekteyiz. Soruşturmalarda taahhüt ve uzlaşma ile sonuçlanmaya karar verilen dosyalarda 2 yılı aşan normal prosedüre kıyasla 18 aya varan zamansal tasarrufun yanında kalıcı çözümlerin de devreye alınması sayesinde ciddi idari iyileşmeler kaydedilmiştir. Dosya sayısı bakımından ihlal, devralma ve muafiyet kategorilerinde bir önceki yıla paralel bir görünüm söz konusudur. Diğer yandan nihai incelemeye alınan devralma işlemlerinde artış gözlenmiştir. İki sektör incelemesinin bu yıl yayımlanmasının ardından önümüzdeki aylarda organize perakende, dijital reklam, ilaç ve akaryakıt başta olmak üzere diğer sektör incelemelerimizi, bulgularımız olgunlaştıkça, kamuoyu ile paylaşacağız."