Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

TEKNOFEST gençliğe "Ben de yapabilirim" inancını kazandırıyor

02.05.2023 11:15:00
TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali teknoloji yarışmalarından PARDUS 21 Hata Yakalama ve Öneri Yarışması'nda birinci olan Asım Beşir Başdemir, "TEKNOFEST'in etkileri fuarın kendisinden çok daha büyük. Tüm ülke çapında benim de dahil olduğum lise hatta ortaokul öğrencilerine kadar etki ediyor. Teknoloji alanında bizim de bir şeyler yapabileceğimize inancımızı artırıyor." dedi.
Yüksek lisans ve doktora düzeyinde katılımlara da açık olan TEKNOFEST PARDUS 21.3 Hata Yakalama ve Öneri Yarışması'nda birinci olan Selçuklu Mahmut Sami Ramazanoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi 11. sınıf öğrencisi Asım Beşir Başdemir ve danışman öğretmeni Mustafa Ekrem Doğan, AA muhabirine, başarı hikayelerini anlattı.

Asım Beşir Başdemir, Kovid-19 salgını sürecinde eğitim videoları izleyerek yazılıma başladığını ve okulundaki "MSR Tekno Atölyeleri" kapsamında alanıyla ilgili eğitim ve rehberlik alma imkanı bulduğunu söyledi.

MSR Tekno Atölyelerindeki hocaların yönlendirmeleri sayesinde TEKNOFEST yarışmasından haberdar olduğunu anlatan Başdemir, "Hocalarımız eğitim alabileceğimiz yerler ve alanımıza dair fırsatlarla ilgili bizi yönlendirdi. Yazılımla uğraşırken imam hatipli olmanın hiçbir dezavantajını görmedim." diye konuştu.

Başdemir, 2021'de Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan teknoloji ve inovasyon merkezli bir platform olan "Kapsül Teknoloji Platformu" aracılığıyla atölyelerinde ihtiyaç duydukları malzemelerin temin edildiğini ve üniversite standartlarında laboratuvar ortamında çalışma imkanı bulduğunu ifade etti.

"TEKNOFEST'in etkisi fuardan çok daha büyük"
Linux temelli, açık kaynak kodlu ve yerli işletim sistemi olan "PARDUS"un kendi araçlarında bulunan kaynak kodlardaki hataları bulma ve sistemi geliştirme üzerine yapılan yarışmada derece elde ettiğinden bahseden Başdemir, "Bu kapsamda performans sorunlarıyla ilgili ekleme, düzeltmelerde bulundum ve Btrfs desteğinin eksik olduğunu düşünmüştüm. Bununla ilgili çalışmalar yaparak yarışmaya başvurdum." bilgisini verdi.

Başdemir, PARDUS 21.3 Hata Yakalama ve Öneri Yarışması'nın sadece liselilerle sınırlı olmadığını ve hem lisans hem de lisansüstü eğitimin her aşamasından kişilerin başvurduğu yarışmada birinci seçilmenin kendisi için gurur verici olduğunu dile getirdi.

TEKNOFEST öncülüğünde yürütülen Milli Teknoloji Hamlesi'ne katkıda bulunma düşüncesinin çalışmalarını yaparken kendisini motive ettiğine dikkati çeken Başdemir, "TEKNOFEST'in etkileri fuarın kendisinden çok daha büyük. Tüm ülke çapında benim de dahil olduğum lise hatta ortaokul öğrencilerine kadar etki ediyor. Teknoloji alanında bizim de bir şeyler yapabileceğimize inancımızı artırıyor. Çalıştığım alanla ilgili ülkemizde çok fazla etkinlik olmuyordu. TEKNOFEST böyle bir eksikliği de gideriyor." ifadesini kullandı.

"Yerli ve milli bir yazılım sisteminin gelişmesinde yer almak istiyorum"
Başdemir, TEKNOFEST'e katılıp orada başarılı olmanın sadece daha iyisini yapabileceğine dair inancını artırmadığını aynı zamanda gelecekte Türkiye'de kendi çalışmalarını yürütmek istediği alanda iş bulmakla ilgili tereddütlerini de ortadan kaldırdığını kaydetti.

Lise öğrencisi olduğu için yazılım konusunda yeteneklerini sergileyebileceği alanları bulmakta zorluk yaşadığına değinen Demir, katıldığı yarışmanın kendisini ailesine ve çevresine kanıtlama imkanı da sağladığını ve bunun kariyer planlaması yapmasını kolaylaştırdığını anlattı. Başdemir, sözlerini şu şekilde tamamladı:"Bilgisayar mühendisliği okuyarak yazılım alanında daha da uzmanlaşmak istiyorum. Türkiye'de yazılımla uğraşan kişiler genellikle uygulama ya da oyun geliştirmeye yöneliyor. Ben işletim sistemleri üzerine çalışmak istiyorum. İşletim sistemlerinde 'arka kapı' dediğimiz açıklar oluyor. Bunların farkında olmamız gerekiyor. Yerli ve milli bir yazılım sistemi geliştirmek veya gelişmesine katkıda bulunmak istiyorum. Yurt dışındaki şirketlere güven ve bağımlılık konusundaki tereddütler bence bu şekilde aşılabilir." 

"Umut imkandan daha önemli"
Kazanan projeye danışmanlık yapan öğretmen Mustafa Ekrem Doğan, "İmam Hatip Liseleri önüne engel konulmadığı takdirde büyük başarılar ortaya koyma potansiyeline sahip. Asım Beşir'in başarısı bunun bir örneği. Okulumuzda, su altı cihazları ve insansız hava araçları üzerine çalışmalar yapılan atölyelerimiz var. Başarılı ve farklı yeteneklere sahip öğrencilerimiz bu atölyelerde yeteneklerini ortaya koyma ve geliştirme fırsatı buluyor." ifadelerini kullandı.
TEKNOFEST'i takip edenlerin, yarışmalara imam hatiplerden takımlar halinde yoğun katılım gösterildiğini fark edeceğini ve bunun öğrencilerin yeteneklerine göre farklı alanlarda uzmanlaşmaya teşvik edilmesinin bir sonucu olduğunu dile getiren Doğan, öğrencisi Asım'ın başarısının kendisi ve okulu adına gurur verici olduğunun altını çizdi.

Doğan, TEKNOFEST'in ilk gününden itibaren fuar alanında olduklarını ve diğer birinciler gibi ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldıklarını anlatarak, "Yapılan şeyleri acımasız ve haksızca eleştirenler var. Bir şeyi eleştirenler daha iyi bir proje ortaya koymalılar. TEKNOFEST arabayı, uçağı, SİHA'yı, kodlamayı 'Ben de yapabilirim.' inancı kazandırıyor, umut veriyor. Bana göre bu umut, imkandan daha önemli." diye konuştu.

"TEKNOFEST ülke çapında teknoloji seferberliğine dönüştü"
Asım Beşir'in ders aralarında sınıfındaki akıllı tahta ile yazılım çalışmaları yapmaya devam ettiğini belirten Doğan, öğrencisine ne ile uğraştığı sorulduğunda "Önemli bir şey üzerinde çalışıyorum." şeklinde cevap verdiğini anlattı.

Doğan, Asım Beşir'in TEKNOFEST'te bir yarışmaya katılmak istediğini ve kendisinin danışmanı olmasını talep ettiğini ifade ederek, "Asım'ın derece yaptığı yarışma sadece liseler arasında düzenlenmiyor. Lise öğrencilerinin yanı sıra lisans ve lisansüstü eğitimin her bölümü ve her kademesinden kişiler katılabiliyor. Asım böyle bir yarışmada birinci oldu." dedi.

TEKNOFEST'in sadece fuar yeri ve gününden ibaret olmadığı ve tüm ülke gençleri arasında bu yarışmalar kapsamında bir teknoloji seferberliğinin ortaya çıktığı değerlendirmesinde bulunan Doğan, şunları kaydetti: "Bu süreçte Konya Büyükşehir Belediyesi 'Kapsül Teknoloji Platformu' aracılığıyla okulumuza çok destek oldu. TEKNOFEST ile sadece yarışmaya katılanlar arasında değil bütün Türkiye'de atölyeler ve yarışmalar düzenlenmeye başladı. Teknoloji hamlesi bütün bir yılı ve ülkeyi kapsayan bir sürece dönüştü. İnovasyon, cihaz geliştirme ve girişimcilik modeli ortaya koyabilirim umudu ve özgüveni ortaya çıktı. Bunlar çok değerli şeyler."

DİĞER HABERLER