TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, Türkiye ve Avrupa Komisyonu Arasında Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA III) Çerçevesinde Türkiye'ye Yapılacak Birlik Mali Yardımının Uygulanmasına İlişkin Özel Düzenlemeler Hakkında Mali Çerçeve Ortaklık Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi kabul edildi.
Teklifin tümü üzerine konuşan İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, anlaşmanın, sadece Türkiye'ye yapılacak mali yardımların düzenlenmesi açısından değil Avrupa Birliğiyle ilişkileri ve üyelik perspektifini canlı tutan tek mekanizma olması nedeniyle de önemli olduğunu belirtti.
Sıdalı, "Son dönemde, Avrupa Birliğinden tarafımıza tahsis edilen bütçede 1,2 milyar avroluk kesintiye gidildi. Bunun sebebi temel hak ve özgürlükler konusunda geriye düşmemizdir. Oysa ki bu projeler sadece fiziki projelerle sınırlı olmayan, Avrupa standartlarına ulaşma yolunda insan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü, sivil toplumun geliştirilmesi gibi birçok alanı da kapsayan geniş bir perspektif sunuyor." diye konuştu.
Türkiye'nin Avrupa Birliği fonlarından oransal olarak en yüksek payı alan ülke olduğunu vurgulayan Sıdalı, Türkiye'ye 2002'den bu yana 9,2 milyar avrodan fazla fon tahsis edildiğini söyledi.
Programın başından itibaren Türkiye tarafından önerilen 850 büyük ölçekli projenin kabul gördüğünü ve hibe aldığını dile getiren Sıdalı, "Bu sayının özellikle başkanlık sistemine geçişten itibaren azaldığını görüyoruz." ifadelerini kullandı.
MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde zaman zaman yaşanan iniş çıkışlara rağmen mali işbirliğinin son 20 yıldır kesintisiz devam ettiğini kaydetti.
IPA III döneminin çok avantajlı bir dönem olduğunu, bu dönemde kullanılacak fonların ve hazırlanacak projelerin Türkiye için çok faydalı olacağına dikkati çeken Erdem, "IPA III fonlarından yatırımcılarımızın sonuna kadar istifade etmesi için konuyu incelemeleri, inceledikten sonra gerekli müracaatları internet üzerinden yapmaları gerekmektedir. Farkındalığı oluşturacak sadece devletimiz değildir; biz milletvekilleri de bu bilgileri tüm çevremizle, seçmenlerimizle buluşturmakla mükellefiz." ifadelerini kullandı.
HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, IPA fonlarının, adalet, insan hakları, demokrasi ve eğitim gibi alanlarda kullanılmak üzere verildiğini ancak alınan desteklere rağmen "Türkiye'nin Avrupa'nın temel değerlerinden uzaklaştığını" savundu. Özsoy, "Ben Avrupa Birliği yetkililerinin yerinde olsam amacına uygun kullanılmayan tek bir kuruşu vermem." dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, Türkiye'nin IPA fonlarından aldığı paralara dikkat çekerek, Türkiye'nin 2002 yılından bugüne neredeyse 10 milyar avroya yakın fon aldığını ve 900 projeye katıldığını söyledi.
Özdemir, "2005'ten bugüne kadar en fazla fon alan ülke olmamıza rağmen en ciddi geriye gidişleri yaşayan aday ülkeyiz, bunu tartışmamız gerekiyor." diye konuştu.