Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Tasavvuf Üstatları Şeb-i Arus’da Mevlana dostlarıyla buluşuyor

09.12.2023 12:29:00
Hazreti Mevlana’nın 750. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arus) kapsamında Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen, Ahmet Özhan’ın Tasavvuf Müziği Konseri ve Sema Ayin-i Şerif’i öncesinde ‘Mesnevi Dersleri’ gerçekleştiriliyor.

Büyük mütefekkir, mutasavvıf ve gönüller sultanı Hazreti Mevlana, vefatının 750’nci yıl dönümünde, Konya’da düzenlenen çeşitli etkinliklerle anılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen etkinlikler kapsamında, Mevlana Kültür Merkezi’ndeki programda, Devlet Sanatçısı Ahmet Özhan’ın Tasavvuf Müziği Konseri ve Sema Ayin-i Şerif’i öncesinde ‘Mesnevi Dersleri’ gerçekleştiriliyor.

Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsünde ders veren Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, Hazreti Mevlana’nın Mesnevisinden seçkilerle dinleyicilere hitap ediyor. Etkinliklerin ilk iki günü Mesnevi dersleri gerçekleştiren Tasavvuf Araştırmacısı Kılıç, 17 Aralıkta ‘da Mevlana dostlarıyla tekrar bir araya gelecek. Kılıç’ın, Tasavvuf, İbn Arabi ve İslam Felsefesi üzerine önemli araştırmaları bulunuyor. Akademik ve idari birçok görevde bulunan Kılıç, halen İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) bağlı İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nin de (IRCICA) Genel Direktörlüğü görevini yürütüyor.

Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç Kimdir?
1961 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun oldu (1985). Lise ve üniversite eğitiminin yanında bazı hocalardan Sarf-Nahiv, Tefsir, Hadis, Fıkıh dersleri okudu. Bazı âriflerin derslerine devam etti. Üniversite sonrası bir müddet İngiltere ve Mısır’da bulundu. Akademiye intisab etmeden evvel yayınevi direktörü olarak çalıştı. Asistan olarak göreve başladığı Marmara Üniversitesi, İslam Felsefesi Anabilim Dalında “İslam Kaynakları Işığında Hermes ve Hermetik Düşünce” isimli Yüksek Lisans tezini hazırladı (1989) (yayınlandı). Türkiye üniversitelerinde Tasavvuf Anabilim Dalının kuruluşu gerçekleşince bu yeni akademik dalda yapılan ilk tez olarak nitelendirilen “İbn Arabi’de Varlık ve Mertebeleri” isimli doktora tezini savundu (1995) (yayınlandı). 1998 yılında doçentliğe, 2004 yılında profesörlüğe yükseldi. Pek çok yüksek lisans ve doktora tezi yönetti. Yazdığı makaleler birçok ansiklopedi ve dergide yayınlandı. Millî ve milletlerarası kongrelerde tebliğler sundu. Sufi ve Şiir: Osmanlı Tasavvuf Şiirinin Poetikası isimli çalışması Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 2004 yılı inceleme-araştırma ödülüne layık görüldü ve birçok dile çevrildi. Bugüne kadar 16 telif, 5 tercüme kitabı ve editörü olduğu 2 kitap yayınlandı. İngilizce, Arapça, Farsça ve Fransızca bilen Prof. Kılıç, Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsünde de ders vermektedir. Evli ve iki çocuk, bir torun sahibidir. (Yunus Köroğlu)

DİĞER HABERLER