İSTANBUL (AA) - TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen Take Off İstanbul Uluslararası Girişim Zirvesi bugün başladı.
Türkiye ve dünyadan geleceğe yön veren teknoloji liderlerini, çok uluslu şirketleri ve girişim ekosisteminin tüm paydaşlarını bir araya getiren Take Off İstanbul, 62 ülkeden 75 girişimciyi, 35 mentor, 29 yatırımcı ve 23 kurumla bir araya getiriyor.
- Çocuklara teknoloji eğitimi
Programın açılış konuşmasını yapan T3 Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Gürbüz bu serüvene girerken amaçlarının çocukları eğitmek olduğunu söyledi.
Teknolojinin bir ülkenin gelişmesi için ana etken olduğuna inandıklarının altını çizen Gürbüz, "Bu sebeple çocuklarımız için DENEYAP atölyelerini kurduk. Bilim Türkiye isminde bir bilim laboratuvarına da sahibiz. Biz bu etkinliklerle çocuklara ve gençlere bilim ve teknolojide eğitim alma olanağı sunuyoruz." diye konuştu.
Gürbüz, T3 Girişim Merkezi'nden bahsederek, "Bu merkez bizim temel birimlerimizden biridir. Çünkü biz insanları küçük yaştan itibaren eğitiyoruz. Onları eğitim hayatında desteklediğimiz gibi mezun olduktan sonra da desteklemeye devam ediyoruz. Onlar bir startup veya şirket kurmak istediklerinde de desteklerimiz sürüyor." dedi.
Programda "Türkiye ve dünyada ileri teknoloji girişimciliği" sunumunda konuşan ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, son yıllarda teknolojik yatırımların çok hızlı bir şekilde arttığına dikkati çekti.
90'lı yıllarda yatırımların hızlanmasının internetin icadı ile başladığını ifade eden Görgün, "2000'lerde ise gelişim, akıllı telefonların kullanımının artması ile devam etti. Bu gelişmeler bulut çözümlerinin ortaya çıkması ile yeni bir boyut kazandı ve biz yeni bir deep teknoloji çağına girdik." şeklinde konuştuk.
Görgün, teknolojinin bireylerin katkılar ile geliştiğine dikkati çekerek, kişileri geri dönüşlerle sağladığı bilgilerin mühendislere teknolojileri geliştirmek için katkı sunduğunun altını çizdi.
Çok önemli teknolojilerin deep teknoloji (deep tech) startuplar aracılığıyla yapıldığına dikkati çeken Güngör, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Deep teknolojinin ne olduğuna bakacak olursak bilimsel ve teknolojik gelişmeler çerçevesindeki çığır açan gelişmeler olarak tanımlayabiliriz. Bu teknoloji biricik ve tekrar edilmesi zor bir teknolojidir. Deep teknoloji startuplar yüksek yatırıma ihtiyacı olan yüksek riskli girişimlerdir.
Ancak bu şirketler, çok büyük problemlere çare olabilen şirketlerdir. Bu sebeple deep teknolojinin daha fazla desteğe ihtiyacı vardır. Sıradan startuplara göre kıyaslandığında deep teknoloji startuplarının pazara çıkması daha uzun vakit almaktadır."
- Uluslararası arenada girişimleri tanıtma fırsatı
Türkiye'nin teknoloji girişimleri için bölgesel bir merkez olma hedefine yönelik önemli bir zirve olan Take Off Girişim Zirvesi, yerli ve yabancı girişimcileri yatırımcılarla bir araya getiriyor.
Yurt dışı ve yurt içinden başvuruların alındığı girişim zirvesinde girişimcilere nakit ödül, B2B görüşmeler ve yatırım görüşmeleri başta olmak üzere birçok özel imkânlar sağlıyor. Katılımcılara teknoloji girişimlerinde fırsatlar sunan etkinlik, aynı zamanda katılımcılara ünlü girişimcileri canlı dinleme imkânı da tanıyor.
Türkiye'nin Orta Doğu, Kuzey Afrika, Amerika Birleşik Devletleri, Güneydoğu Asya ve Avrupa bölgelerinde bulunan teknoloji girişimlerinde yatırımcılar için merkezi bir konumda olması ile dikkati çeken zirvede, uluslararası güçlü girişimlere, mentorlara ve kurumsal firmalara medeniyetlerin beşiği İstanbul ev sahipliği yapıyor.
Üç gün boyunca dopdolu bir içerik ile devam edecek olan Take Off İstanbul Uluslararası Girişim Zirvesi 27 Ekim Perşembe akşamı sona erecek.