Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) öncülüğündeki rejim karşıtı grupların başkent Şam'ı ele geçirmesiyle Beşar Esad yönetimi devrildi ve Suriye'deki 13 yıllık iç savaş sona erdi.Esad'ın devrilmesiyle birlikte, yönetiminin sembolü haline gelmiş gizli hapishaneler, işkence merkezleri ve binlerce kayıp kişinin izini arama çabaları başladı.
İngiliz gazetesi The Guardian, ülkede en az 130 bin kişinin kayıp olduğunu ileri sürdü. Sivil savunma ağı Beyaz Baretliler'in yardımcı yöneticisi Faruk Habib ise yaptığı açıklamada kayıp kişi sayısının 200 bini bulduğunu söyledi.
Rejim tarafından alıkonulan ya da hapse atılan kişilerin çok azı hayatta kaldı. Kurtarma çalışmaları için rejimin "işkence merkezleri" olarak anılan gizli hapishanelerde aramalar devam ediyor.
Guardian, Suriye'de işkence altında hayatını kaybeden aktivist Mazen Hamada için düzenlenen cenaze töreninde Suriyelilerle görüştü.
1977'de Deyrizor'da doğan Hamada, rejim karşıtı protestolara katıldığı için hapse mahkum edilmişti. Hamada, uluslararası insan hakları gruplarının baskısı ve diplomatik atılımlar sonucunda serbest kalmıştı.
Serbest kaldıktan sonra Hollanda'ya sığınan Hamada, burada rejim karşıtı eylemlerini sürdürmüştü. 2020'de Esad'ın "af ilanı" sözüne güvenerek Suriye'ye dönen aktivistten bir daha haber alınamamıştı.
SEDNAYA'DA BULUNDU
Rejimin düşmesinin ardından Hamada'nın cesedi, Sednaya Hapishanesi'nde bulundu. Aktivistin vücudunda ağır işkence izlerine rastlandı.