Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Sudan polisi protestocuları biber gazı ve ses bombasıyla dağıttı

30.11.2022 22:32:00

HARTUM (AA) - Sudan polisi, başkent Hartum'un kuzeybatısındaki Umdurman kentinde bulunan parlamento binası yakınında sivil yönetim talebiyle toplanan binlerce kişiye biber gazı ve ses bombalarıyla müdahale etti.


Umdurman Direniş Komitelerinin çağrısıyla toplanan gruplar, askerle bazı sivil muhalif gruplar arasında yakında imzalanması beklenen siyasi anlaşma ve ordunun yönetimi sivillere bırakmamasına tepki amacıyla yürüdü.


Meclis binasına ulaşmaya çalışan protestocular, polise taşla karşılık verdi.


"Askeri yönetime hayır" ve "tam sivil devlet" yazılı pankartlar taşıyan eylemciler, askeri yönetim karşıtı slogan atı.


Polis ve göstericiler arasında ara sokaklarda yoğun kovalamaca yaşandı.


Protestoculardan Ahmed Hasan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu (siyasi) anlaşmaya karşıyız. 'Orduyla müzakere, ortaklık ve uzlaşma yok.' sloganlarımıza bağlıyız.” dedi.


Polis gösteriler öncesinde başkent Hartum'u kuzeydeki Bahri kentine bağlayan Mek Nimir ve batıdaki Umdurman'a bağlayan Beyaz Nil köprülerini trafiğe kapattı.


Sudan ordusu, güvenlik ve beka tehdidi gerekçesiyle 25 Ekim 2021'de sivil yönetime el koymuş, olağanüstü hal ilan ederek başbakan dahil onlarca siyasiyi gözaltına almıştı.


Sudan Avukatları Sendikası, 10 Eylül'de, "Devletin şekli, anayasa ve hukukun üstünlüğü, temel hak ve özgürlükler, federal yönetim sistemi, geçiş döneminin kurumlarını ve görevleri"ni içeren "2022 geçiş anayasası taslağı"nı yayımladı.


Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği ve Doğu Afrika'daki Hükûmetlerarası Kalkınma Otoritesinden oluşan üçlü mekanizma ile ABD, İngiltere, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan dörtlü mekanizma, asker ile siviller arasındaki çözümde bu taslağı esas alıyor.


Sudan eski sivil iktidar koalisyonu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) ile ordu; ABD, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ın yanı sıra BM'nin Sudan özel misyonunun da dahil olduğu bir komitenin himayesinde uzun görüşmeler yaptı.


Sudan muhalefet koalisyonu ÖDBG, 25 Ekim 2021'deki askeri müdahaleden bu yana ülkeyi yöneten ordu ile bu ayın başlarında tarafların taslak anayasa belgesi üzerinde vardığı mutabakata dayanarak ordu liderleriyle bir "çerçeve anlaşmaya" vardıklarını duyurdu.


Tarafların Ekim 2021'deki askeri darbenin sona erdirilmesi ve ülkeyi genel seçimlere götürecek sivil bir iktidar için birtakım yeni düzenlemelerde anlaştığı belirtiliyor.


Ordu, tüm kesimleri temsil eden ve siyasi grupların üzerinde uzlaştığı sivil hükumet kurulana dek iktidarda kalmak istiyor.


Sudan'da Temmuz 2023'te seçimlerin yapılması planlanıyor.


Ülkede 25 Ekim 2021'deki askeri darbeden bu yana 120'den fazla protestocu öldürüldü.








DİĞER HABERLER