Türkiye’nin tahıl ambarı Konya Ovası’nda ayçiçek hasat sezonu yaklaşıyor. Prof. Dr. Süleyman Soylu, yaklaşan hasat sezonunda üreticileri 'karadrina' çizgili yaprak kurduna karşı tedbirli olunmasında uyardı. İşte detaylar…
Ayçiçeğinde hasat sezonu yaklaşıyor… Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası ayçiçeği üretiminde Trakya’dan sonra önemli üretim bölgesi...
Öyle ki Türkiye’nin ayçiçeği üretiminin yüzde 15’ine sahip… Ova da 700 bin dekarda üretimi yapılan yağlık ayçiçeğinin verimiyle bu yıl çiftçinin yüzünü güldürmesi bekleniyor.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu hasat öncesi KONTV Haber’e konuştu.
Soylu, “özellikle ülkemiz açısından stratejik öneme sahip başta ayçiçeği olmak üzere, mısır, şeker pancarı, patates gibi ürünlerde kayda değer bir sorun şuana kadar ulaşmadı” dedi.
KONYA, TÜRKİYE’DE İKİNCİ
Ova çiftçisinin son yıllarda daha fazla ilgi gösterdiği yağlık ayçiçeğinde Konya, üretimde Trakya'nın ardından ikinci sırada yer alıyor. Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Türkiye tabi uzun yıllar itibariyle ürettiği ayçiçeğinin kendi ihtiyacı yüzde 65 rakamını karşılıyor.
Kalan yüzde 35 ise ihracatla kapatıyoruz. Konya’da ayçiçeği üretiminde yüzde 15’lik paya sahip, önemli bir üretim bölgesi. Tabi ki Trakya bölgesi bu işte başı çekiyor. Ama Konya’nın hem toprak hem de iklim yapısı ayçiçeğine son derece uygun” şeklinde konuştu.
“KONYA OVASI AYÇİÇEĞE YÖNELDİ”
Sıvı yağın yüzde 84'ü ayçiçeğinden karşılanıyor. Posası ve küspesi ise yem sanayisinde kullanılıyor. Ayçiçeği, yüzde 35 oranında proteiniyle hayvancılığın lokomotif yemlerinden birini teşkil ediyor.
Ayçiçek yağ fiyatlarının yüksek olması nedeniyle, yüksek bir fiyat beklentisi olduğunu belirten Soylu, “o yüzden ikinci ürün özellikle arpa hasadından sonra Konya Ovası ciddi bir ayçiçeğine yönelme söz konusu. Tabi ki ikinci ürünün riskleri var bölgemizde, özellikle son baharda donların zarar vermesi gibi. Şuana kadar bitki gelişimi iyi, inşallah sonbahar özellikle ekim ayında don vurmadan geçer” ifadelerine yer verdi.
KARADRİNA’YA DİKKAT!
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, yaklaşan hasat sezonunda üreticilerin oluşabilecek risklere karşı tedbirli olmasını istedi.
Süleyman Soylu, “pamuk çizgili yaprak kurdu dediğimiz ‘karadrina’ dediğimiz bir zararlı var. Bu zararlı geçmiş yıllarda mısır ve şeker pancarı yapraklarında ciddi tahribat yapmıştı. Çiftçilerimiz tarlalarını sık sık kontrol etsinler. Şüpheli durumlarda uzmanlara danışsınlar” şeklinde konuştu.
Haber: Adem YILDIZ - Kemal SAYIN