Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim (SOBE) Merkezi 5. öğrencisini mezun etti.
Eğitim programını başarıyla tamamlayan bir öğrencisini daha mezun eden SOBE’de, otizm tanısı kalkan öğrencinin ve ailesinin mutluluğu görülmeye değerdi.
Öğrenciler ve ailelerinin katılımıyla düzenlenen etkinlikte keyifli dakikalar yaşandı.
Bilimsel araştırmalar otizmin günümüzde bilinen tek tedavisinin erken yaşta başlanılan, yoğun ve bilimsel dayanaklı uygulamalar olduğunu belirtmektedir. Erken tanı ile başlanılan yoğun eğitim sayesinde otizmle ilgili davranış sorunları büyük ölçüde azalan çocuklar bilişsel olarak akranlarına yetişebilmekte ve bağımsız bireyler haline gelebilmekteler.
Otizmin biyolojik bir belirtisi yoktur. Tanı çocuk psikiyatrları tarafından konmaktadır. Her çocukta görünüşü ve seviyesi farklılık arz etse de belirtiler; çocuğun çevresiyle sosyal ilişki kurmada yetersizlik yaşaması, tekrarlayıcı kalıplaşmış davranışlarda bulunması olarak sınıflandırılır.
Aileler çocuklarına adıyla seslendiklerinde tepki alamıyorlarsa, çocukları göz teması kurmuyor ve rutinlerine aşırı derecede bağlılık gösteriyorsa, dönen cisimlere karşı ilgiliyse ve iletişime kapalıysa otizm riski altında olabilir. Böyle bir şüphe olursa çocukları yakından takip ederek, hemen bir çocuk psikiyatristine başvurmaları gerekmektedir.