Türkiye’de her yıl 6 bin bebeğe halk arasında beyin felci olarak bilinen Serebral Palsi hastalığının teşhisi koyuluyor. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde açılan Mehmet Emin Bakdemir Serebral Palsi Tedavi Merkezi Serebral Palsi ile mücadele veren ailelerin yeni umut kapısı oluyor.
Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr Funda Levenoğlu “Doğum öncesi hamilelik döneminde ya da doğumda beynin kanlanmasıyla ilgili problemler sonucunda oluşan bir sıkıntılı hastalıktır. Bu çocuklar halk arasında spastik çocuklar olarak biliniyor. Merkezimiz Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı Türkiye’deki ilk selebral palsi merkezidir. Bu açıdan çok önemli bir merkezdir. Şu an da sadece 40 selebral palsili çocuğumuza hizmet verebilmekteyiz.”
Hayat “engel” tanımaz
Merkezde selebral palsili hastaların dışında down sendromlu yürüyüş bozukluğu, ortapedik ve nörolojik rahatsızlıkları olan çocukların tedavisi de yürütüldüğünü belirten Levenoğlu “Selebral palsili ya da fizyoterapi ihtiyacı olan tüm konyalı çocuklarımızın öncelikle fizyoterapi hizmetine hazır bir ünitemiz var. Bu hastalığı olan ailelerin gelip görmelerini istiyoruz. 250 kişi kapasiteli merkezimiz de 2 doktor 4 fizyoterapistle yaklaşık 40 hastaya tedavi imkânı sunuyoruz. Tedavilerimizle hayatın engel tanımadığını görmek bizim için öok önemlidir. İki buçuk ay önce tedaviye başlayan ailelerden gelen olumlu dönüşü görmek bizi mutlu ediyor.” ifadelerini kullandı.
Ücretsiz merkez, engel tanımıyor!
Erken teşhisin önemine dikkat çeken Levendoğlu “Fizyoterapi ihtiyacı olan çocuklarımızın merkezimizden ücretsiz olarak faydalanabilirler ne kadar küçük ne kadar erken merkezimize gelirlerse, onlarda sizin ön göremeyeceğiniz değişikliklere şahit oluyoruz. Ailelere ya da çevrelerinde böyle hasta grubu olan kişilere bunu tavsiye etmek isterim. Yakın bir tarihte sayı rektörümüzn de desteği ile devreye girecek olan ergoterapi ve hipoterapi (atla tedavi birimi) bölümlerimiz de açılacak. Hastalara fiziksel ve psikolojik tedavi imkânının sağlamaya çalışacağız.”
“Eğlenerek egzersiz yapıyoruz”
Fizyoterapist Çağatay Yumuk “Çocuklar genellikle oyun oynamayı sever. Egzersiz yapmak çocuklar için sıkıcı bir şey gibi görünür. Ama biz hem oyun oynuyoruz hem de egzersizlerimizi yapıyoruz. Egzersizleri çocuklar için eğlenceli hale getirmeye çalışıyoruz. Böylece egzersizlerimizi bu şekilde çocuklarımızla eğlenceli bir hale getirmeye çalışıyoruz” dedi.
(Ayşegül Şencan)