Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 Etkinlik kapsamında "100. Yılda Cumhuriyet" adlı panel düzenlendi.
Sultan Alparslan Kültür Merkezinde gerçekleştirilen panele Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Panelde konuşan Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferudun Ata, “Cumhuriyet, Türk milletinin tarihinde önemli bir dönüşüm. Belki de Cumhuriyet idaresi, Türk milletinin bin yıllık tarihinde önemli bir milat. Türkiye Cumhuriyeti kolay kurulmadı. Birçok badireden, birçok sıkıntılardan sonra büyük kahramanlık ve fedakarlık sonrasında kuruldu.” dedi.
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağatay Benhür de “Atatürk’ün dış politikası gerçekçilikten hiç kopmadı, Türkiye’nin kabiliyetleri ve uluslararası konjonktür sürekli göz önünde bulundurularak hareket edildi. Özellikle 1930’lu yıllarda oldukça aktif ve bölgede liderliği ele alacak bir dış politika izlenirken hiçbir zaman maceraya atılacak ve ülkeyi tekrardan kargaşaya sürükleyecek hareket tarzı benimsenmedi.” ifadelerini kullandı.
Cumhuriyetin aynı zamanda bir modernleşme projesi olduğunu belirten Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Arıkan ise “Cumhuriyet, Mustafa Kemal Paşa’nın liderliğinde bu modernleşmesinin inkılaba dönüşme süreci. Eğer Türk inkılabından söz ediyorsak bunun temelleri Osmanlı’da atıldı. Türk devletinin yapısal değişikliğini gerçekleştiren Mustafa Kemal ve onun liderliğini yaptığı kadro.” şeklinde konuştu.