Selçuk Üniversitesinin 2022 – 2023 Akademik Yılı Açılış Töreni, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın katılımıyla gerçekleşti. Mezunu olduğu Selçuk Üniversitesinden övgüyle bahseden Bakan Bozdağ, konuşmasında önemli mesajlar verdi.
Sultan Alparslan Kültür Merkezinde düzenlenen 2022-2023 Akademik Yıl Açılış Töreni; saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından müzik dinletisiyle başladı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Metin Aksoy, “Yeni akademik yıla girerken bugün artık Üniversitemizin 68 bini aşan öğrencisi, 7 binin üzerinde personeliyle uluslararası standartlarda bir yükseköğretim devi hâline geldiğini görüyoruz. Yarısından çoğu yeşil alanlarla kaplı 11 milyon metrekarelik yerleşkesindeki yurtları, hastanesi, alışveriş merkezi, stadyumu, olimpik havuzu, binicilik tesisleri ve daha nicesiyle Üniversitemiz âdeta kendi başına bir şehir olabilecek bir seviyeye ulaştı. Üniversitemizin tesisler bakımından gelişmişliği ve organizasyonel kapasitesi, bir süre önce tamamlanan 5. İslam Dayanışma Oyunları gibi uluslararası çapta bir etkinliğe ev sahipliği yapabilmesi ile de tasdik edildi.” dedi.
“ÖĞRENCİLERİMİZİ ÇAĞIN GEREKLERİNE UYGUN BİR BİLİMSEL FORMASYONDA DONATIYORUZ”
Üniversitelerin, fiziki mekânlardan ibaret olmadığını belirten Prof. Dr. Aksoy, “Üniversiteler, bu fiziki mekânlar bünyesindeki akademik ve idari personeliyle, öğrencileriyle anlam ve değer kazanıyor. Bir üniversitenin fiziki mekânlarına anlam kazandıran bu bileşenlerden en önemlisi hiç şüphesiz geleceğin Türkiye’sini emanet edeceğimiz gençlerimiz, öğrencilerimiz. Bunun yanı sıra bir ülkenin geleceğine ipotek koymak, onu gelecek vizyonundan koparmak isteyen her odak da öncelikle o ülkenin gençlerini hedef alıyor ve o ülkenin gençlerinin tarihinden, geleceğinden bihaber, dejenere bir grup olması için çalışıyor. O hâlde öğrencilerimiz yalnızca geleceğin Türkiye’sinin emanetçileri değil, aynı zamanda ‘koruyup kollanması ve yol gösterilmesi gereken’ emanetçileridir. Bu sebeple hangi bilimsel disiplin ile iştigal ediyorsa etsin, her bir öğrencimizin, 2023’ün ve 2071’in Türkiye’sinin vizyon ve misyonuna sahip bir donanım ve şuurla bu yuvadan mezun olmasını sağlamak bizlerin asli görevi olmalı.” diye konuştu.
“GENÇLERİMİZİ HER TÜRLÜ DEJENERASYONDAN KORUMALIYIZ”
Rektör Prof. Dr. Metin Aksoy, konuşmasını şu cümlelerle tamamladı: “Tarihiyle kavgalı olmayan, ataları arasında ayrım yapmadan kimlerin mirasçısı olduğunun bilincinde olan, millî ve manevi değerlerine hakareti asla kabul etmeyen, aksine bu değerlerin verdiği güçle kamçılanan bir gençlik, geleceğin Türkiye’sinin emanetçisi, mimarı ve koruyucusu olabilir. Dolayısıyla akademisyenler olarak bizlere düşen asli görev, bilimsel disiplinlerdeki güncel eğilimleri takip ederek öğrencilerimizi vasıflı bireyler hâline getirirken aynı zamanda gençlerimizi her türlü dejenerasyondan korumak ve onların Anadolu ile olan köklerini sağlamlaştırmak. Üniversite yönetimi olarak bu asli görevin icrasında, elimizdeki tüm imkânlarla yanınızda olduğumuzu bilmenizi isterim.”
“SELÇUK ÜNİVERSİTESİ DENİLDİĞİ ZAMAN EĞİTİMİN ODAĞI AKLA GELİYOR”
Konya Valisi Vahdettin Özkan da “Selçuk Üniversitesi denildiği zaman eğitimin odağı akla geliyor. Konya denildiği zaman ilmin, irfanın, müderrislerin teneffüs ettiği bir şehir akla geliyor. Bugün de akademisyenlerimiz, öğretmenlerimiz bu geleneği gençlerimizle beraber çok güzel bir şekilde devam ettiriyorlar. Bu vesileyle tüm gençlerimizi tebrik ediyorum. Öğrencilerimize verdiği katkıdan dolayı tüm akademisyenlerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Konya’da çok güzel bir koordinasyon var. Belediyelerimiz, kamu kuruluşlarımız, meslek kuruluşlarımız, hükümetimizin ortaya koymuş olduğu stratejilerin altını doldurma noktasında bir seferberlik hâlinde.” dedi.
“SELÇUK ÜNİVERSİTESİ, TÜRKİYE VE DÜNYANIN SAYGIN VE MARKA ÜNİVERSİTELERİNDEN BİRİSİ”
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise “Mensubu ve mezunu olmaktan büyük bir onur duyduğum Selçuk Üniversitemizin 2022 – 2023 eğitim öğretim yılının açılışında bulunmaktan büyük bir bahtiyarlık duyduğumu ifade etmek isterim. Selçuk Üniversitesi sadece Konya’mızın değil, aynı zamanda Türkiye’mizin ve dünyanın saygın ve marka üniversitelerinden birisi hâline geldi. Selçuk Üniversitesinin kuruluşundan bugüne kadar Üniversitemizin gelişmesine katkı verenlere ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. Üniversitemiz, hem bilime hem kültüre hem sanata verdiği değerle hem de yetiştirdiği çok nitelikli insanlarla dünyada ve ülkemizde bilimin, sanatın ve kültürün gelişmesine büyük katkılar sundu; sunmaya da devam ediyor. Çok başarılı, çok nitelikli insanları ülkemize kazandıran akademisyenlerimize ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. Adalet Bakanlığı olarak hâkim, savcı adaylığı sınavları yapıyor, zaman zaman diğer mesleklerde sınavlar yapıyoruz. Sınava giren öğrencilerin başarılarını fakültelere ve üniversitelere göre analiz ettiğimiz zaman Selçuk Üniversitesinin Hukuk Fakültesinin genelde ilk 5’in içerisinde, çoğunlukla da ilk 3’ün içerisinde yer aldığını görmek mümkün. Bu büyük bir başarı. Çünkü binlerce öğrencinin içerisinde fakültenin başarı oranının ilk 5 içerisinde yer alması hem öğrencilerimizin alın terlerini bol akıttığını hem de onları yetiştiren değerli hocalarımızın çok büyük emek verdiğini gösteriyor. Selçuk Üniversitemizi, evlatlarımızın tercih sırasına ve doluluk oranına baktığımızda da Türkiye’mizin her bir yerinde insanımızda güven ve itibar kazandığını da görüyoruz. Bu itibarı öğrencilerimiz, akademisyenlerimiz, yöneticilerimiz hep beraber Konyalılar sağladı. Bu itibarı, güveni korumak, daha ilerilere taşımak hiç şüphesiz Üniversitemize de büyük güç katacak. Beni yetiştiren Üniversitenin bütün kadrolarına ve hocalarına benim ayrıca minnet ve şükran borcum var. Allah hepsinden razı olsun.” şeklinde konuştu.
“BUGÜN MUHTEŞEM BİR SELÇUK ÜNİVERSİTESİ VAR”
Üniversitelerin aynı zamanda Türkiye’nin ve milletin gücü olduğunu vurgulayan Bakan Bozdağ, “Çünkü dünyada en büyük gücün bilim, ilim, bilgi olduğunu biliyoruz. Son 20 yıl içerisinde 76 olan üniversite sayısını 208’e çıkarmak, bir buçuk milyon civarında olan öğrenci sayımızı 8 buçuk milyona çıkarmak ve 66 bin 750 civarında olan akademisyen sayımızı da 184 bin 702’ye çıkarmak suretiyle Türkiye’mizi dünya bilimsel rekabet alanında en üst sıralara taşımayı hedefledik ve inşallah, bu hedefleri sizlerin alın teri ve emekleriyle bu aziz millet ve devlet yakalayacak. Biz buralarda öğrenciyken binalar yoktu, oturacak yer yoktu. Bugün muhteşem bir Selçuk Üniversitemiz var. Yeni üniversitelerimiz de eminim ki zaman geçtikçe Selçuk Üniversitesi gibi güçlenecek, büyüyecek; belki yeni yeni üniversitelerin doğmasına da vesile olacak. Bu bilimsel rekabete katılmak Türkiye’mizin dünyadaki görünürlüğünü, etkinliğini, gücünü artıracağı gibi ülkemizin refahına, gelişmesine, kalkınmasına da büyük katkı sağlayacak.” ifadelerini kullandı.
Programın sonunda Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a hediye takdim etti. Adalet Bakanı Bozdağ, 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreni kapsamında geldiği Selçuk Üniversitesinde Rektör Prof. Dr. Metin Aksoy’u ziyaret etti. Ziyarete protokol üyeleri de eşlik etti.