Hazreti Mevlâna’nın 748. Vuslat yıldönümü dolayısıyla düzenlenen Uluslararası Anma Törenleri ilgi odağı olmaya devam ediyor.
Hazreti Mevlâna’nın vuslata eriş yıldönümü amacıyla düzenlenen Anma Törenlerinin beşinci gününde Kılınçarslan Meydanı’nda KTO Karatay Üniversitesi tarafından hazırlanan Konferansa canlı yayınla bağlanan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Doç. Dr. Elif Sürer “Oyun Tasarımında Güncel Yaklaşımlar” hakkında hazırladığı sunumu katılımcılarla paylaştı.
Konferansa katılan KTO Karatay Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı ve Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüsamettin Erdem düşünürlerin insani değerler hakkındaki düşüncelerini aktardı. Oyunun hiçbir zaman eğitimin önüne geçemeyeceğini söyleyen Doç. Dr. Elif Sürer, “Video oyunlarının eğlencenin yanı sıra rehabilitasyon, eğitim ve defans gibi birtakım amaçları olan ve insanları dönüştürmeye çalıştıran uygulamalardır.” diyerek sözlerini tamamladı.
Prof. Dr. Hüsamettin Erdem Konferansta “Yunus Emre ve Mevlâna Düşüncesinde İnsan” temasını ele aldı. Erdem, “İnsanların maddi imkanları arttıkça dini ve insani değerlerden giderek uzaklaştığı görülüyor. Bu değerlerin yeniden yaşanır hale getirilmesi gerekiyor.” dedi.
Hazreti Mevlana’yı anmak amacıyla Karatay Medresesi’nde düzenlenen “Mevlâna Celaleddin, Yunus Emre ve Varoluşun Yolculuğu” isimli etkinlik gösterime sunuldu.
Düzenlenen gösteri Void Konuşmacıları Küratör Esra Özkan, Yusuf Emre Kucur, Mahmut Bahadır Dağdelen ve Anıl Bartu Esen tarafından gerçekleştirildi. Etkinlikte dijital hazırlanan Big Bang teorisinden yola çıkılarak ‘Varoluş Yolculuğu’ teması ele alındı.
Müzik, ses ve görüntü bileşenlerini kullanarak yeni kapsayıcı deneyimleri yaptıklarını söyleyen Yusuf Emre Kucur, “Evren ve Dünya’nın neden var olduğunu sorgulayarak içsel bir yolculuğu anlatmak istedik. Hedefimiz insanı kapsayıcı deneyime ortak etmektir.” dedi. Kucur, bu tarz programlarda teknikten daha çok fikrin ön planda olduğunu vurguladı.
748. Vuslat Yıldönümü’nde Hazreti Mevlâna’yı anma amacıyla düzenlenen Uluslararası Anma Törenlerinin altıncı gününde Kılınçarslan Meydanı KTO Selçuklu Çadırlarında lise öğrencileri için düzenlenen ‘Girişimcilikte Dijital Yollar’ isimli konferans Ahmet Gözüaçık’ın sunumuyla gerçekleşti.
Toplumun sorunlarına çözüm üreten kişilerin ‘girişimci’ olarak adlandırıldığını söyleyen Ahmet Gözüaçık, dijital imkanlardan yararlanarak kişinin kendisin de fark ettiği eksiği kapatmak için çözüm üretmesinin ise ‘dijital girişimcilik’ olduğunu dile getirdi.
İrfan Vakti Sohbetleri temasıyla düzenlenen Mevlâna Meydanında kurulan Karatay Türbeönü Buluşmaları Çadırı etkinliğine, Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Sanatçısı Ahmet Sami Küçük konuk oldu.
Hazreti Mevlâna’nın Semâ anlayışı üzerine katılımcılarla sohbet eden Ahmet Sami Küçük, “Büyüklerimiz bizlere nefsini bilen Rabbini bilir dedi. Bu Anadolu İrfanı bizim medeniyetimizin köküdür.” dedi. Küçük, Hazreti Pîr’in Semâ hakkındaki düşüncelerini sözlerine ekleyerek konuşmasını tamamladı.
Konya Büyükşehir Belediyesi Panorama Konya Müzesinde ‘İngilizce Mesnevi Dersi’ düzenlendi. Dr. Mücahit Sami Küçüktığlı, derste ‘Son Nefes’ konulu sunum üzerinden Hazreti Mevlâna’nın hayatını anlattı. İngilizce Mesnevî Dersleri, Şeb-i Arûs etkinlikleri süresince devam edecek.
Haberin kamuoyu ile paylaşımında katkı sağlamanız hususunda gereğini rica ederim.