Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

"Saraybosna'nın hafızası" Vijecnica Kütüphanesinin yakılışının 30. yılında tören düzenlendi

25.08.2022 14:33:00

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Savaşı'nda (1992-95), Sırp askerlerin bombardımanıyla yakılışının 30'uncu yılında, "Saraybosna'nın hafızası" olarak anılan Vijecnica Kütüphanesinde tören düzenlendi.


"Saraybosna'nın hafızası" olarak anılan tarihik ütüphanedeki programa siyasetçiler, sanatseverler ve kütüphane çalışanları katıldı.


Bosna Hersek Ulusal ve Üniversite Kütüphaneleri Müdürü İsmet Ovcina, törende yaptığı konuşmada, "Yaşanan tüm olaylarda 'hatırlama kültürünü' korumak, yeni nesillere aktarmak, olayların nasıl yaşandığını anlatmak ve aynı zamanda olumlu mesajlar vermek bizim görevimiz." dedi.


Bosna Hersek Yüksek Temsilci Yardımcısı Tobias Privitelli, Yüksek Temsilcilik Ofisinin Vijecnica Kütüphanesini Bosna Hersek'in temel simgelerinden biri olarak gördüğünü söyledi.


Saraybosna Üniversitesi Rektörü Rifat Skrijelj ise "Bosna'yı öldürebileceklerini sandılar. Sırasıyla tüm kurumlarını öldürmeye çalıştırlar ancak kütüphaneyi öldüremeyeceklerini bilmiyorlardı." diye konuştu.


​​​​​​​- Kütüphane 30 yıl önce bugün yakılmıştı


Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'nın en önemli sembollerinden olan ve mimarisiyle büyüleyen Vijecnica Kütüphanesi, Avusturya-Macaristan hakimiyeti döneminde Endülüs mimarisiyle inşa edildi.


Kütüphane, 25 Ağustos 1992'de Bosna Savaşı'nın devam ettiği günlerde Saraybosna'yı kuşatan Sırp askerlerinin topçu ateşi sonucunda çıkan yangında büyük tahribata uğradı.


Saraybosna kuşatmasının adeta canlı tanığı haline gelen kütüphanede üç gün boyunca devam eden yangında, 155 bin el yazmasının yanı sıra ülkenin ulusal arşivlerinin de bulunduğu yaklaşık 2 milyon eser yok oldu.


Kütüphane, yıkım öncesi Boşnak, Sırp, Hırvat ve Yahudilere ait el yazması ve önemli eserlerin de bulunduğu yaklaşık 6 milyon kitap ve arşiv belgeleriyle ülkenin hafızası konumundaydı.


Savaştan 1 yıl sonra 1996'da restorasyonuna başlanan kütüphane, 18 yıl süren çalışmalarının ardından 9 Mayıs 2014'te adeta küllerinden doğarak kapılarını yeniden Saraybosnalılara açtı.


Bugün yerli ve yabancı turistlerin şehirdeki uğrak mekanlarından biri haline gelen kütüphane, bir şehrin zulümden kurtuluşunun nişanelerinden biri olarak varlığını sürdürüyor.


DİĞER HABERLER