Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Psikolojik Şiddetin Belirtileri: Psikolog.co Açıkladı

01.06.2023 12:40:00

 

Mağdurların hayatında önemli bir yer tutan psikolojik şiddet, kimi zaman mağdur tarafından tespit edilemeyen bir sorun teşkil eder. Düşünce ve karar verme süreçleri üzerindeki olumsuz etkilerinden dolayı psikolojik şiddetin belirtileri bazen anlaşılamayabilir. Bu sebeple bu bilgilendirme yazısı, psikolojik şiddete maruz kalanlar açısından büyük önem taşımaktadır. Birkaç madde halinde sıralamak gerekirse takip edilmesi gereken belirtiler:
  • Özgüven eksikliği/düşüşü
  • İçe kapanıklık
  • Sosyal ilgisizlik
  • Ses tonunun kısılması
  • Özel yaşantısıyla ilgili ketum olma hali
  • Kendini ifade etmede güçlük
  • Dikkat toplamada zorlanma
  • İştah ve uyku düzeninde bozulmalar
  • Korku ve kaygı hali
  • Her an tetikte olma
Olarak listelenir. Buradan hareketle psikolojik şiddetle yaşayan insanları ayırt etmek mümkün olabilir. Bu kişiler özellikle de yaşadığı baskıdan dolayı kendilerini net ifade edemeyebilirler. Yakın çevresi tarafından psikolojik şiddete maruz kaldığı düşünülen insanlar için bu belirtiler takip edilmelidir.

Bu bilgiler ışığında kendinizin veya tanıdığınız bir kişinin psikolojik şiddet mağduru olduğu ihtimali anlaşılabilir. Bu belirtilere sahip bir kişiyi tanıyorsanız veya kendiniz yaşıyorsanız psikolojik yardım için başvurulması gerekir. Psikolog desteği bu konuda oldukça önemlidir. Öncelikle kişinin bu durumu kabullenmesi ve ardından rehabilitasyon sürecine geçilmesi gerekir. Bu da elbette psikolojik desteğe ihtiyaç duyulduğunun fark edilmesiyle başlar.

Psikolojik Şiddete Karşı Ne Yapmalı?

Toplumun geneline bakıldığında psikolojik şiddet mağdurlarının çoğunlukla kadınlar olduğu düşünülür. Sanılanın aksine erkekler de özellikle genç yaşlarda, akranları ve çevresi tarafından psikolojik şiddete uğramaktadır. Her iki cinsiyet için de atılması gereken adım ise profesyonel destek alınmasıdır.

Çoğu zaman insanlar psikolojik şiddetle tek başına baş etmekte zorlanırlar. Bireyin egosuna zarar veren ve sosyal ilişkilerinin zayıflamasına neden olur. Bu sebeplerle de psikolojik şiddete karşı ne yapmalı sorusuna her yetişkinin bir yanıt bulması gerekir. Yalnızca kendiniz için değil varsa velayetiniz altındaki çocuklar için de bu sorunun cevabı oldukça önemlidir.

Daha okul öncesi çağlardan başlayan akran zorbalığı da psikolojik şiddetin bir türüdür. Bu durum ergenlik çağında sosyal gruplardan dışlanmaya ve yetişkinlik yaşamında başarısız ilişkilerle devam eder. Bu nedenlerle psikolojik şiddetin karşısında net bir tavırla durulmalı ve gerekli adımlar atılmalıdır.

Gerekli adımlar ise öncelikle bu sorunun fark ve kabul edilmesiyle başlar. Yukarıda sıralanan psikolojik şiddetin belirtileri ışığında psikolog yardımı istenmesi gayet olağan bir durumdur. Psikolojik destek almaya başlayan kişilerin bu süreci en sağlıklı şekilde ve daha kısa sürede atlattığı söylenebilir. Bunun aksine bireysel olarak çabalamaya devam eden kişiler ise kendini önemli ölçüde yıpratacaktır.

Sorun kabullendikten ve psikologa başvurulduktan sonra ise süreçte aktif rol almak gerekir. Öncelikle görüşmelerde samimi ve dürüst bilgiler paylaşılmalıdır. Ardından psikologun verdiği yönergelere uyulması gerekir. Verilen davranış ödevleri yapılmalı ve mutlaka danışmana geribildirimde bulunmak gerekir. Böylelikle psikolojik şiddetin belirtileri zamanla azalarak ortadan kaybolacaktır. Bunun sonucunda ise psikolojik olarak daha sağlıklı bireyler olarak hayatınıza devam edebilirsiniz.

Kaynak: https://www.psikolog.co/
 
 

DİĞER HABERLER