Elinden iğne ve ipliği düşürmüyor, işini ilk günkü aşkla yapıyor. Konya’da yaşayan 73 yaşındaki Zeki Çatlı, terzilik mesleğini 59 yıldır sürdürüyor. Usta Çatlı, “1961 yılında ilkokulu bitirdikten sonra 1962 yılından köyden Konya’ya geldim. Terzilik mesleğine başladım. O gün bugündür terziyim” dedi.
Peygamber mesleği terziliğe daha çocuk yaşlarda başladı. 59 yıl önce koluna taktığı iğnedanlığı da hiç çıkarmadı.
Konya’da yarım asrı aşkın süredir terzilik yapan 73 yaşındaki Zeki Çatlı, 17 metrekarelik dükkânında oğluyla birlikte mesleğini ilk günkü heyecanla sürdürüyor.
Çatlı, konhaber.com’a yaptığı konuşmada; “ilkokulu bitirdim 1961 yılında, 1 sene köyde durdum ondan sonra Konya’ya geldim. Terzilik mesleğine başladım. O gün bugündür terziyim. Bizim isteğimize göre değil, vatandaşın isteğine göre elbise dikiyoruz.
Darlığını, bolluğunu, uzunluğunu, kısalığını nasıl giymek istiyorsa biz ona hitap ediyoruz. Birinci provasını alırız, telalarız, astarlarız derken bunun belli aşamaları var. Elimize aldığımız gibi 3 günde takım elbise çıkar” dedi.
Tarihi insanlık tarihi kadar eski ve aynı zamanda peygamber mesleği olan terzilik, teknolojik gelişmelerle birlikte günümüzde yerini makinelere bırakmış durumda.
Zeki Usta, belediye başkanlarından tutun, bürokratlara, devlet adamlarına hatta prenslere kadar birçok isme takım elbise Çatlı, “Dubai prensleri, Sudan prensleri, bürokratlarımıza diktik” şeklinde konuştu.
Eskisi gibi rağbet olmasa da mesleğini aynı şevkle sürdüren Zeki Çatlı, gücü yettiği sürece takım elbise dikmek istiyor.
Zeki Usta’nın oğlu Mustafa Çatlı da baba mesleğini 42 yıldır sürdürüyor. O da bir dönem en iyi meslekler arasında gösterilen terziliği yaşatmaya kararlı.
Zeki Usta’nın oğlu Mustafa Çatlı, “En şişman en uzun müşterilerimiz vardı, 155 kilo bir müşterim vardı ona bir elbise diktik 6 – 6.5 metreden. 2 metre 17 cm bir basketbolcu müşterim vardı Beşiktaş’a gitti. Bunlar hep hatıralarda kaldı” ifadelerini kullandı.