Hayat Vakfı Konya Şubesi Hayat Terapi Okulu’nun Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinasyonuyla başlattığı, ‘Oyun Terapisi Projesi’nin ilk dönem değerlendirme toplantısı Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Proje kapsamında açılan oyun terapi odalarında psikologlar tarafından 57 çocuğa toplamda 1.986 seans uygulama yapıldığını vurgulayan Koordinatör Psikolog Kılıç, “Projemizin ilk aşamasında 25 psikoloğun uygulayıcı eğitimleri bu minvalde tamamlandı. Koruyucu ailelerimiz himayesindeki 41 çocuğumuz ve Mevlana Çocuk Evleri’nde kalan 16 çocuğumuza toplamda ise 57 yavrumuza Eylül 2022- Ağustos 2023 tarihleri arasında, Büyükşehir Belediyemizin katkılarıyla vakfımız binasında kurduğumuz 2 ve Mevlana Çocuk Evlerinde kurduğumuz 1 oyun terapi odasında psikologlarımız tarafından 1.986 seans uygulandı” şeklinde konuştu.
Olumlu geri bildirimler aldık
Oyun terapileri öncesinde ve sonrasında yapılan değerlendirmelerde çok olumlu geri bildirimler aldıklarının özellikle altını çizen Kılıç, “Çocuklarımızda oyun terapisi öncesi ve sonrası yaptığımız değerlendirmelerde anlamlı derecede olumlu gelişmeler olduğunu gözlemledik. Ailelerimizden ve Mevlana Çocuk Evleri yöneticilerimizden de çok olumlu geri bildirimler aldık. Yaptığımız oyun terapileri sayesinde, çocukların kendilerini ifade etme becerilerinin geliştiğini, değerli olduklarını hissettiklerini ve özgüven kazanma konusunda önemli gelişmeler olduğunu gözlemledik. Çünkü oyun terapisi, çocukların kendilerini ifade edebilecekleri, sınırları öğrenebilecekleri ve yaşadıkları sorunlar ile başa çıkabilme yollarını keşfedebilecekleri güvenli bir ortam oluşturuyor. Oyun terapisi süreciyle, çocukların yaşadıkları olayları algılama şekilleri olumlu anlamda değişebiliyor ve sosyal etkileşimlerinden daha çok keyif almaya başlıyorlar. Çocuklarımızdaki olumlu gelişmelerden dolayı çok mutluyuz” dedi.
"Çocuk ve gençlerin yanında olmaya devam edeceğiz"
Hayat Vakfı Hayat Terapi Okulu’nun yeni psikologların eğitimi, daha fazla sayıda çocuğa oyun terapisi uygulamaları ile bundan sonrada çocuk ve gençlerin yanında olmaya devam edeceğini ifade eden Koordinatör Kılıç, projenin planlama ve uygulama sürecindeki desteklerinden dolayı herkese teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Proje Koordinatörü Kılıç’ın ardından kürsüye gelen Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Özdemir’de yaptığı konuşmada projenin önemine değinerek, proje kapsamında özverili bir şekilde görev yapan herkese teşekkür etti.
"Projenin yaygınlaşarak devam etmesini çok isterim”
Programın son bölümünde söz alan koruyucu aile sahibi olan ebeveynlerde proje ile ilgili duygu ve düşüncelerini paylaştılar. 3 ve 6 yaşında iki kızının proje kapsamında oyun terapilerine katıldığını belirten koruyucu aile babası Mustafa Bey, “Özellikle küçük kızımda erkeksi davranışlar mevcuttu. Diğer kız çocukları gibi davranmıyor, pembe rengi sevmiyor, etek ya da elbise giymek istemiyor, bebek yerine silah vb. oyuncaklarla oynamak istiyordu. Anti sosyaldi, dışarı çıkmıyor arkadaşları ile oyunlar oynamıyordu. Yaklaşık 1 yıllık bir süre sonunda çok şükür bu problemlerin tamamı ortadan kalktı. Sürecin sonuna doğru inanılmaz diyebileceğim bir değişim yaşadı. Artık kız kıyafetlerine ilgi duyuyor, kız çocuklarının oynadığı oyuncaklar ile oynuyor prenses gibi davranarak bizlerle iletişim kuruyor. Aile olarak çok mutluyuz. Projenin yaygınlaşarak devam etmesini çok isterim.” diyerek projede emeği olan herkese teşekkür etti.
"Çocuğum yaşadığı sıkıntıları oyunlar oynayarak aşmayı başardı"
Koruyucu aile annesi Serap Hanım’da, oldukça fazla sorunu olan çocuklarının proje ile birlikte sorunlarından kurtulduğunu ifade ederek, “Çocuğum yaşadığı sıkıntıları oyunlar oynayarak aşmayı başardı. Oyunlar sayesinde kendini ifade etmeyi öğrendi. Bu projenin büyümesi ve pek çok çocuğa daha ulaşması gerektiğini düşünüyorum. Projeye herkesin destek vermesini istiyor ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.
(Yunus Köroğlu)