Konya Aydınlar Ocağının düzenlediği Selçuklu Salı Sohbetlerine bu hafta Konya türkülerinin üstadı ses sanatçısı Nuri Cennet konuk oldu. İl Halk Kütüphanesi Salonundaki programda tasavvufi eserler de seslendiren Cennet katılımcıları mest etti.
Udi Fatih Çinioğlu ve kanuni Bekir Bulduk’un eşlik ettiği Nuri Cennet başlangıcı Âşık Şem’i’nin Konya Divanını gözyaşları içinde okuyarak yaptı. Merhum Kılcı Nuri Efendi’ye tabi olan Cennet daha sonra şeyhi için yazıp bestelediği eseri okuyarak devam etti. Âşık Şem’i’nin torunu olan udi Fatih Çinioğlu’nun da bazı eserleri yorumladığı programda Cennet izleyicilerin isteklerinin de seslendirdi.
Milletler için müziğin ehemmiyetini anlatan Dr. Mustafa Güçlü, “Müzik köklü kültürleri geleceğe taşıyan önemli bir mirastır. Devletini ve dilini bile kaybeden milletler müzikleri sayesinde geleneksel kültürünü ve dilini yeniden canlandırabilir ve bağımsızlıklarını elde edebilirler. Tarihte bunun örnekleri vardır” dedi.
1942 yılında o zamanki adıyla Biccimez, şimdiki ismiyle Ahmet Dede Mahallesinde dünyaya geldi. Gençliğinde boks ve güreş sporları yaptı. Soyadı Büyükbahçıvan olmasına rağmen, büyük babasından gelen lakap ile tanındı ve “Nuri Cennet” ismiyle ün kazandı.
Nuri Cennet Konya Türkülerinin kaynak kişilerinden, ses sanatçısı, güfte yazarıdır. Konya barana kültürüne hâkimdir. Kılcı Nuri Efendi’ye intisap ettikten sonra baranalardan uzak kalsa da gönlünün bir köşesinde Konya türküleri tazeliğini daima korudu.